Máme FIA po krk, odkázal Russell | Magazín F1 - F1online.sk

Počas dvojtýždňovej prestávky sa nám Asociácia jazdcov veľkých cien dostala do otvoreného sporu s Medzinárodnou automobilovou federáciou. Pilotov primälo k činu konanie FIA po vulgárnom vyjadrovaní Maxa Verstappena a Charlesa Leclerca na tlačových konferenciách. Išlo však len o „špičku ľadovca“ a ukázalo sa, že problém GPDA s FIA je oveľa hlbší.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/179854/mame-fia-po-krk-odkazal-russell

jazdci si musia uvedomit, ze v jednote je sila. Tak ako u nas lekari, tak aj oni si musia dupnut, ze stacilo! Najblizisu VC po starte neodstartovat, urobit kolecko a vratit sa na start. Ked nezaberie, na dalsej VC po starte vystupit z aut, nechat vsetko na trati a ist domov. Nejaka FIA moze ist do kambodze lekvar kosit a nie nakazovat dospelym ludom ktore slova mozu pouzivat.

2 Likes

jazdit sa bude, pretoze stale sa najde niekto, kto situaciu radsej akoze apoliticky odsunie od seba a radsej bude jazdit sam a zhrabne 25b (resp. 43 v pripade celeho teamu) a pekne sa posunie v PK

suhlasim ze musia drzat spolu, ale musia ist na to inac; hlavne toho sucasneho prezidenta treba co najskor odstavit, pretoze ten tam pacha obrovsku skodu zas a znova a on realne kvoli svojmu egu realne pochova F1

1 Like

Ja som to nepochopil. Pilota plati tim a ich trapi ako FIA naklada s peniazmi? To by mala byt zalezitost timov, lebo FIA plati ich.

Ich trápi, čo sa deje s peniazmi, ktoré oni FIA zaplatia na pokutách. Ako napríklad pokuta, ktorú dostal od FIA Leclerc za vulgarizmus na tlačovke.

1 Like

Odstavit prezidenta by museli volitelé, na to piloti F1 určitě nestačí. A údajně má pozici dost silnou, nedávno jsme to tady už probírali. Musely by s ním být nespokojené i další složky. Jezdcům samozřejmě fandím z principu, ale obávám se, že zatím moc nabito nemají. Tohle spíš vypadá na “ostrou prosbu”.

(post deleted by author)

Tak jezdci můžou tlačit na týmy. Ale podle mě to skončí u bububu maximálně

Ohledně transparentnosti v nakládání s pokutami by se ale domluvit mohli, to by mělo být samozřejmé a byl by to i dobrý vstřícný krok ze strany FIA. Nicméně nechám se překvapit.

1 Like

Přitom to je jednoduché.
Sečíst pokuty za celý rok. Pak vzít obrovský šek, napsat na to číslo. A vyfotit se s ním před nějakou nemocnicí, kde předají šek na nemocné děti. Sulayemovo PR level maximum. A nestálo ho to ani korunu

2 Likes

To by se mi třeba taky líbilo. A fakt by mě taky zajímalo, co s těmi penězi dělají. Jestli je ovšem mají jako normální příjem do rozpočtu, tak se toho víc dozvíme těžko :woman_shrugging:.

FIA je stejně jako třeba fotbalová UEFA nezisková organizace, tj. oni samy si rozhodují, jak peníze utratí, samozřejmě v souladu s osnovami.
Podstatné je, že nesmějí tvořit zisk, dělat dobročinnost a investovat do jiných oblastí, než mají v popisu činnosti.
Těžká práce.

Jenom drobnost, neziskovky můžou tvořit zisk, ale nesmějí ho rozdělovat, musejí ho vracet do svojí činnosti.
Určitě by se našla cesta, jak pokuty investovat v souladu se stanovami a vhodně to prezentovat, třeba do soutěží pro děti. Ale bez vůle ze strany FIA to nepůjde, prostě je to pro ně normální příjem a přehled o hospodaření určitě předkládají podle svých povinností :woman_shrugging:.

Jsem tušil, že mě na účetnictví dostaneš :+1:.

1 Like

Asi na Tebe ti kravaťáci byli moc hodní :smile: . Ale nebudeme slovíčkařit, myslím, že mluvíme v podstatě oba o tom samém.

1 Like