Ja si myslím, že problém Dana bol úplne niekde inde ako v ňom a prípadne nejakej jeho neschopnosti.
Cez 15 rokov v RB, majoritu toho popri Adrianovi by musel byť mentálne poslabší aby totálne vyhorel pri vývoji.
Áno, aj iné veľké mená sa popálili už v minulosti ale nemyslím si, že toto je ten prípad.
Môj odhad ale je, aj vzhľadom ku komentáru od Neweyho z roku 2023 (ku roku 2022 ) že veci ktoré navrhol Dan, jednoducho neboli podporené zvyškom na monoposte. Samotný Newey vtedy povedal, že už pre monopost 2022 sa až tak vo veľkej miere nevyjadroval ku Aero časti RB ale práve sa sústredil na zavesenie resp podvozkové časti. A tu podľa mňa tkvie jadro problému.
Kým Newey dokázal v RB (asi aj vzhľadom ku svojej pozicii/dôvere od teamu atď) ovplyvňovať celkový vývoj a smerovanie monopostu, a teda pri tom aplikoval svoje minulé skúsenosti s ground effectom tak podľa mňa toto Dan nedokázal resp.nemal také možnosti. Potom kľudne mohol navrhnúť sebeviac lepší aerodynamický balík, ak zvyšok monopostu nedokázal tak super spolupracovať. V omnoho väčšej/ľahšej miere sa to dalo pozorovať už za čias Adriana v RB, kedy Aero balík mohol byť dokonalý ale keď raz motor nebol dostatočne výkonný, mohol si prd. Dnes majú možno super motor a fajn aero, čo s tým ak to Aero reálne nespolupracuje dokonale s podvozkom.
To je podľa mňa aj prípad jeho príchodu. AM bol podľa mňa kardikálne zlý a zmeny ktoré nastali boli proste absolútne “no-brain” a preto aj nastal taký rýchly skok. Bohužiaľ ďalej nedokázali pokračovať vo vývoji aj z vyššie uvedených dôvodov.
V budúcnosti pri Neweym je presne otázne či bude (vysoko pravdepodobne áno) poskytnutá rovnaká autonómia aj do “iných processov” Neweymu od AM alebo sa mu budú “hádzať” polená pod nohy.
Navyše, ako vyššie Triper spomína, stále existuje možnosť toho, že sa to pokazí. Koniec koncov aj Binotto je geniálny motorový inžinier ale asi nie príliš schopný manažér (?). Čas ukáže.