Maffei mi povedal, že spraví všetko proti nášmu vstupu do F1, tvrdí Andretti | Magazín F1 - F1online.sk

Veľká cena Miami bola pre Andrettiovcov dôležitá. V padoku sa mali stretnúť s vedením Formuly 1 a prebrať ich vstup do kráľovnej motoršportu. Podľa Maria Andrettiho sa však nedočkali vrúcneho privítania ani korektného rozhovoru. Greg Maffei sa mal osobne postaviť voči príchodu nového tímu do efjednotky.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/155146/maffei-mi-povedal-ze-spravi-vsetko-proti-nasmu-vstupu-do-f1-tvrdi-andretti

Nepřijatelné​

1 Like

Tak se musím pochválit - zase jsem měl pravdu :slight_smile:
Už několikrát jsem tipoval, že Andretti brzy vytáhne lobbying v rámci USA včetně možného kongresového slyšení a soudů a máme to tu… První dotazy senátorů, narážky na antimonopolní zákony, vůbec by mne neudivilo, kdyby tu byla i souvislost s tou návštěvou Trumpa v Miami.

S tímhle bude ještě moc velká legrace :slight_smile: A pokud bych měl opět tipovat, tak se brzy začne cukat podpora pro týmy ze strany Liberty Media, právě ono totiž mohou na nějakém politickém nátlaku v USA ztratit nejvíce a moc dobře to vědí…

Když na vedoucích pozicích a majitelé jsou psychopati a narcisti, nemůže to být jinak.

Antimonopolni urady? Tak v Americe je mozne vsechno, i odsoudit firmu za to ze nenapsal do navodu ze kocky se v microvlnce nesusi.

Ale fakt zazalovat firmu poradajici zavody, ze neprijme dalsiho souteziciho? Tak tenhle precedens by mohl v Americe byt hodne vyzivny. To se maji NBA, NHL, NFL apod. na co tesit, pokud tohle vyjde.

Ale tak zatim jsou to jen novinarske reci. Ale uvidime.

1 Like

Kamo, nepochopil si, o co tu ide. Pravidl umoznuju prijat dalsi tim a novy tim splnil vsetky formalne podmienky ku vstupu. Dokonca je ochotny zaplatit aj vypalnicky poplatok za vstup ostatnym timom.

To, ze tam Andretti este nie je, je len a len o tom, ze niekto si postavil hlavu.

NBA i NHL maju tiez stanovene pravidla pre vstup novych timov a u nich to funguje. NHL nesledujem, ale viem, ze v poslednych rokoch vstupovali do sutaze Las Vegas a Seattle… A nezachytil som, ze by niekto robil obstrukcie. Pravidla dodrzane boli, tak sa vstupilo. V F1 je 12 miesteniek, timov mame len 10… Realne nie je dovod, preco by 11. tim nemohol vstupit.

A nie su to ziadne novinarske reci. Senatori to uz naozaj riesia. A kde je politicka vola, tam je cesta. Andretti je vyznamny komercny hrac na americkom trhu. Aj on ma paky na to, aby niektore veci pretlacil.

A ked sa proti Liberty Media postavi FIA aj federalna vlada USA, tak to budu mat tazke. A to posledne, co LM chce v tejto politicky korektnej dobe, je to aby sa jej meno spajalo s podozreni na diskriminaciu ci porusovanie sutazneho prava…

1 Like

Nejedná se pouze o americké právo, ale stejné je to i v evropském právu. Dokonce právě evropský antimonopolní úřad byl první, který oznámil, že si na F1 posvítí.

Je zajímavé do jaké až intenzity to vygradovalo…z obou stran :slightly_smiling_face:

ak je ich stopkou politika, pomoct im moze ozaj jedine politika. takze by mali zamestnat viac zien a ludi z minorit, idealne na vysoke a dobre viditelne miesta a postavit si na tom marketing. potom sa proti nim nikdo nebude chciet verejne postavit, lebo by bol na odstrel.

fakt nechapem, preco su tak tvrdo proti nim, tych mar mega, o ktore timy pridu, su fakt drobne, najma ked teraz maju vyrovnane rozpocty pod stropom.

No a to rozdiel medzi sefom Liberty a Berniem Ecclestonem.
Byt tam sefom Bernie, uz dnes ma F1 istych 12 teamov, mozno aj 13.
Greg Maffei ako typicky amík si strazi financie, ma nenormalne vynosy ale stale je mu málo.
Je mu málo.

to je osobna animozita voci andrettimu. to uz s financiami nemoze mat nic spolocne.

1 Like

a mozno je to len Andrettiho klebeta

je to zaujimava dynamika. Clovek by povedal, ze Liberty Media bude mat zaujem o dvanast timov. Minimalne teda, ze nebudu proti. Pokial ide o ostatne stajne tak tam je to jasne a dava to zmysel. Nikto si predsa nezela vacsiu konkurenciu a menej penazi. Ja by som sa pozrel na dovody preco vlastne LM co je amercka firma nechce dalsiu americku stajnu. Skoda, ze FIA neschvalila vstup viacerym.

ano je to zvlastne, ze proti je aj liberty ktora na tom nijako neprerobi lebo predsa liberty rozdeluje ±60% z prijmov timom a je jedno ci ich bude 8, alebo 12, oni rozdelia tych 60%
prave liberty by z toho mohla len tazit ak by to zvysilo zaujem o f1, co by v usa asi zvysilo predsa len andretti je trochu ine meno ako haas

a este si liberty takto proti sebe postve protimonopolne urady ktore budu teraz rozhodovat o tom ci dovolia liberty prebrat motogp. to neznie ako zrovna dobra strategia
ak liberty nepodpise komercnu dohodu s andrettim na vstup do f1(podla niektorych by teoreticky mohli sutazit aj bez nej, ale to je dost velke riziko pre andrettiho) aj ked dostal povolenie od fia tak protimonopolne urady sa na prebratie motogp budu pozerat ovela prisnejsie
a ak bysa ukazalo, ze naozaj je pravda co teraz tvrdi andretti tak to bude mat liberty dost problem vysvetlit, ze preco s andrettim nechceli podpisat tu dohodu

ktovie co je za tym, ze si to liberty takto komplikuje ved podla niektorych na vstup treba aj suhlas timov, preco to teda nehodili cele na timy, preco sa dostali do pozicie ze vstup noveho timu blokuju prave oni? ved logickejsie by bolo sa toho zbavit tym, ze “od nas mat povolenie na vstup, ale podla ca treba suhlas timov a to uz nieje nas problem ako si ho ziskate, ale ked ho ziskate tak s vami zmluvu hned podpiseme a mozte sutazit”
tymto by sa tej temy nadobro zbavili a uz by to ostalo na timoch nech vysvetlia preco sa tak boja dalsej konkurencie a aj media by uz s tym otravovali len timy

Otazka je ci by schvalenie 2 teamov pomohlo.
Napr. ze by dokazali vytvorit vacsi tlak ako 1 stajna.
Na druhej strane, jedna stajna nezoberie tolko penazi ako dve.
Takze ma lepsiu vyjednavaciu poziciu z hladiska financii.
Ktovie, ako to v skutocnosti je …

dufam ze im urady sliapnu na nohu poriadne. Ale myslim ze keby riaditel IIHF povedal ze urobi vsetko pre to aby ms v hokeji nikdy neboli v Cesku rovnako rozhorceny by si nebol keby sa cesi chceli voci takemu vyroku branit

Ani sa nečudujem že ho nechcú ten sa tam chce dostať aj cez mŕtvoly… Odkedy ho odmietli prvý krát tak len plače a sťažuje sa nech si jazdia nascar a indycar

tak naco dali do concord agreement moznost vstupu 12 ci kolko teamom? andretti dal peniaze za vstup na stol, a rozbehol sa tento kolotoc

Maffei, Puffei.

Antimonopolni urad v tomhle sporu nema co delat. F1 je soukromy sportovni podnik. Nepredstavuje trh. F1 (Liberty a FOM) Andretimu nebrani zalozit si vlastni soutez. Andretti se jen chce svezt na vlne popularity F1. Shrabnout penize, na ktere zadelal nekdo jiny.

Antimonopolniho uradu se tyka posuzovani zneuzivani dominantniho postaveni. Z logiky veci, neni mozne uplatnovat tyto parametry na soukromou aportovni akci, ze tam jako nepustis kazdyho kdo se prihlasi.

Napr. Zorganizujes cykliskticky zavod. O dohled nad regulemi pozadas cyklistickou federaci. Zaplatis ji a ona dohlizi na zavod a posuzuje a schvaluje jednotlive ucastniky. Ale pokud podminkou je uhrazeni poplatku a tvoje odsouhlaseni, nemuzes byt nucen prijimat kohokoliv, kdo sice splnuje pozadavky federace, ale ty, jako vlastnik, ho uz na zavod nepripustis.

V nasem svete, kdyz se lidem neco nelibi a jsou dost arogantni (Andretti) tak jdou za politiky a kdyz maji vliv, tak najednou politik zacne vykrikovat nesmysli typu:

Je jedno ze se narodil jako muz, ted se citi zenou a musi byt vpusten na zensky zavod.

Politik muze vykrikovat jakekoli heslo. To ale neznamena, ze ma pravdu.

A ano politik muze prosadit fakticky cokoliv, treba to ze od roku 2035 budou po silnicich jezdit jen elektroauta a klidne se to stane. Ale to neznamena, ze je to rozumne.

Ja chapu ze tam chcete Andrettiho. Ale podle me nemate pravdu a neni to rozumne. F1 je slozita a krehka. Je vydelecna, v soucasnosti i pomerne vyrovnana. Je zajimava a ma obrovskou spoustu fanousku. Je na miste tam vpustit 11 team, kdyz nektere teamy, jsou tam uz ted, jen balast?