LIVE: Veľká cena Emilia Romagna 2025 | Magazín F1 - F1online.sk

Summary of the race:

Winner: Max Verstappen.
Lucky guy: Lewis Hamilton.
Quite satisfied: Lando Norris.
Not so satisfied: Oscar Piastri.
Poor boy: Alex Albon.
What the f-uck was that?: Charles Leclerc.
Invisible man: George Russell.
Invisible boy: Kimi Antonelli.
Trying to smile: Carlos Sainz.
Not bad at all: Isack Hadjar.
The little girl who never sleeps: Yuki Tsunoda.
The unluckiest driver in the world: Fernando Alonso.
The best in radio: Fernando Alonso.
The best from hero to zero: Fernando Alonso.
Even better from hero to zero: Pierre Gasly.
The best in flegmatism: Lance Stroll.
Remarkably unremarkable appearance: Franco Colapinto.
Noted: Nico Hülkenberg.
He was there, too: Gabriel Bortoleto.
Missing in action: Liam Lawson.
Have you seen him?: Oliver Bearman.
Dead musketeer: Esteban Ocon.

1 Like

Ja situaciu pocas SC vidim velmi jasne. McLaren sa vzdal sance zabojovat o vitazstvo a radsej uprednostnil ambicie svojich jazdcov. Ok, ak si myslia, ze so svojim autom to bude bitka o titul medzi Piastrim a Norrisovi a vsetkych ostatnych pohodlne zajazdia, tak asi nie je problem. Maju dobry dovod si to mysliet, vykonnost ich auta je skvela.

Ale Verstappen tuto sezonu zatial jasne ukazuje, a dnesok to potvrdil zase, ze je pripraveny chladnokrvne vyuzivat akukolvek prilezitost, ktoru im McLaren poskytne, co najviac im dychat na paty a ponuka velku istotu, ze s autom, ktore ma sancu s rychlostou McLarenu superit, oboch ich jazdcov porazi a pritom dokaze zmazat aj nejaky vykonnostny deficit. Inymi slovami, ak Red Bull pride s dobrymi vylepseniami, Verstappen z boja o titul len tak lahko nevypadne a dnesok bol v tomto smere celkom slubny. Verstappen minuly rok na zaciatku sezony z podobneho auta vytazil 70 bodovy naskok (napriek jednemu vypadku), McLaren zatial 20 bodovy.

Preto celkom nerozumiem tento lahkovazny pristup McLarenu, kde vsetkymi silami nejdu po vitazstvo a namiesto toho sa hraju na papaya rules. Za mna sa mal dnes mal Piastri Norrisovi co najskor (optimalne pocas SC, ak sa to moze, co si myslim, ze ano, ale nie som si isty) pratat z cesty, na starych pneumatikach sa tam vobec nemal co motat. Je samozrejme otazne, ci by Norris zvitazil, podla mna skor nie, ale takto dlazdit Verstappenovi cestu k vitazstvu, je velmi sebavedome. Mohli by sa trochu poucit s druhej polovice minulej sezony, kde dobru vykonnostnu vyhodu v podstate prehajdakali a na Verstappena nestiahli v sampionate prakticky nic.

Piastriho strategia je kapitola sama o sebe, to bolo cele zle.

3 Likes

Taky úhel pohledu, OK, má svou logiku. :slight_smile:

dvaja najstarsi najrychlejsie reakcne casy? :slight_smile:

… asi za tu dobu přišli na to jak reakční dobu vojebat :face_with_hand_over_mouth:

S pointou súhlasím, veď to kopíruje aj moje príspevky na túto tému.

Ale išiel by som ďalej - môj odhad je, že McLaren si dosť dobre neuvedomuje hodnotu jazdeckého titulu, hlavne pod vedením Zaka Browna ako Američana.

Vyzerá, že to berú ako by sa to možno aj malo. Sme tím, našou úlohou je postaviť naj auto a vyhrať PK. Takto, dnes by tento prístup paradoxne velil Landa posunúť pred Oscara po SC a skúsiť maximalizovať body do PK. Ale asi správne cítili, že direktíva by narobila viac škody ako úžitku. Že dlhodobo naozaj chcú fungovať v zostave 2 +/- vyrovnaných jazdcov a príliš ich nesabotovať. A že to dlhodobo vedie k rozvoju tímu a úspechu k PK a keď chlapci na titul majú, veď nech si ho vyhrajú.

Problémom je, že PJ dlhodobo je a vždy bol (sorry Frank Williams) hodnotnejší. Minulý rok to bolo niečo keď ho McLaren získal po 26 rokoch, ale tak kto si z divákov DtS (pre Zaka zrejme fanúšikovia F1) spomenie kto vyhral PK v 2021? Alebo v 2008? Alebo 1999? Alebo 1994?

Takisto by tento prístup nevadil, ak by naozaj využili ako Ron svojho času každú príležitosť šperkovať svoju jazdeckú dvojicu (a keď ju nevyužil s Michaelom, myslím, že nakoniec ľutoval) - a to Zak vôbec nerobí. Ako som písal v tomto trochu zapadnutom príspevku, Zak by mal byť vzhľadom na povahu McLarenu a vzhľadom na ich súčasnú formu prvý v rade lákajúci Maxa. Alebo aspoň Leclerca. Lenže nič také veľmi nepočuť a ak v zákulisí aj niečo robí, tak sa ospravedlňujem.

McLaren naozaj klobúk dole koľko za posledné 2 roky zvládol, ale stále je jeho dlhodobé zotrvanie medzi špičkou na vratkých nohách a potrebuje betónovať základy. Súčasný prístup, kde ako keby jazdecká dvojica je úplne super, prioritou je PK, ak sa podarí PJ tak fajn, ale hlavne ich príliš nerozhodiť ale ani po alternatívach sa veľmi neobzeráme…no neviem.

Kebyže sa mám teraz staviť, tak ich tento prístup tento rok ten titul voči Maxovi môže stáť, a ani Lando s Oscarom nebudú zase nadšení a či najlepšie auto vydrží do 2026, hlavne keď nebudú mať továrny motor…uvidíme. Uložím si príspevok a keď to bude inak, pokorne sa k nemu vrátim.

1 Like

Takúto kategóriu ešte ani Honzíci neoslavovali. Opäť je raz Fenrnado v niečom najlepší. :grin:

Myslím, že domněnka o podceňování hodnoty jezdeckého titulu ze strany Zaka Browna je minimálně odvážná spekulace, pokud ne přímo nadinterpretace. Řekl bych, že sportovní i marketingový význam jezdecké trofeje chápe v paddocku každý. K diskutovanému bodu - posunu LN před OP po SC, který dává smysl vzhledem k šanci zkusit zdolat Verstappena a získat výhru - takový krok předpokládá souhlas Oscara Piastriho. Ale s Markem Webberem za zády Piastri nepůsobí dojmem, že by na takový krok přistoupil, zjevně to není Massa (který byl příliš měkký) ani Rosberg (který to uměl v Mercedesu vyhandlovat). Jistě, lze říci, že Zak Brown si má zkrotit své piloty, ale určitý precedent tady vytvořil sám Verstappen. Každopádně bez Piastriho ochoty tak učinit bylo zbytečné, aby McLaren takovou rošádu prosazoval, takže si možná jen ušetřili přestřelku v rádiu a udrželi vztahy mezi piloty v únosné rovině. Titul tím ještě opravdu neprohráli.

Můžou začít. :slight_smile:

1515

Ja by som na Oscarovom mieste dnes timovu reziu s radostou prijal, najma vzhladom na vykonnostne trendy z poslednych vikendov. Max sa momentalne javi ako podstatne nebezpecnejsi super ako Lando, bez ohladu na stav v sampionate. Landa ma Oscar momentalne v hrsti a dari sa mu ho zdolavat aj pocas vikendov, kde je Lando rychlejsi, ako naposledy v Miami. Aj dnes sa Lando pred Oscarom ocitol vdaka Oscarovej zlej strategii a zaspanemu startu, inak by ho mal Oscar zase pod kontrolou.

Max je ovela chladnokrvnejsi super a pri vsetkej ucte je tam pomerne velka istota, ze s konurencieschopnou technikou Oscara zdola. Preto by som na Oscarovom mieste urcite uprednostnil sancu, ze Norris Verstappena v zavere pretekov predbehne, pred tak ci tak mizivou nadejou udrzat si druhe miesto. A navyse by zostal pocit, ze Piastri Norrisovi pripadne drubhe miesto alebo vitazstvo prepustil, kym takto sa Norris presadil v suboji, aj ked nie celkom rovnocennom.

Ale inak celkom dobry point, uz minuly rok mi vyjadrenia McLarenu o tom, ze cielom bol relativne bezvyznamny konstruktersky titul, prisli najma vzhladom na dobru sancu vyhrat ten jazdecky celkom podivne, aj ked som to videl skor ako snahu nepripustit si neuspech.

4 Likes

Nene, Piastri musí končit před Norrisem, resp. Norris před Piastrim hlavně, takhle je to nastavené. :smile:

2 Likes

Nepovedal by som, že Zak podceňuje jazdecký titul, ale skôr preceňuje konštruktérsky, lebo jazdecký aj on osobne minulý rok nezvládol.

Hezká úprava :+1:, ale trapný je to pořád. :smile:

3 Likes

De facto je to variace na kritiku Maxe Verstappena, která tu zazněla po závodě v Miami, konkrétně že neměl klást odpor McLarenům a měl se soustředit na zisk třetího místa. Ale buldočí přístup se už Verstappenovi opakovaně vyplatil a totéž může platit pro Piastriho. Sázka na Norrise by stejně představovala jen sázku s rizikem, Verstappen je sice jezdecky silnější soupeř, ale není jisté, že Red Bull se dostane do stabilně vítězné formy, a - klíčový poukaz - s případnou výhrou Landa Norrise by mohl psychicky resuscitovat konkurenta, na kterého si aktuálně věří. Což by mohla být nakonec pro OP ta horší varianta. Norrise totiž poráží psychicky, dravou rychlost na trati Norris má.

Podle mě dělá OP správně, že se do těchto spekulací a taktizování nepouští.

Asi tu nečekáš kvalitní kometáře od někoho, kdo tu neustále propaguje Čínu a levicovou politiku

2 Likes

To je právě to úzkoprsé nastavení kdy se otevíraj dveře k tomu aby se radoval někdo třetí :slightly_smiling_face:

2 Likes

Tenhle zavod byl prostě další připomínka toho, že McLaren tu dominanci nemá vůbec jistou. Verstappen bude sakra štípat, měli tady podobný tempo, ne jako v Miami…možná v McLarenu budou muset začít dělat rozhodnutí, která dělat nechtěli. :eyes:

2 Likes

Nikdy žádná dominance McLarenu nebyla.
To je jen výmysl fanoušků RedBullu, aby to míň bolelo.

Nebo tu vteřinu dnes McL zapomněl v garáži.

3 Likes

A čo ich má menej bolieť ? Však Max to urve s prstom v nose aj s týmto priemerným monopostom

1 Like

Puff fabuluje. I na the-Race aktuálně v jednom hodnocení stojí, že v Imole to bylo de facto poprvé, kdy byl Red Bull skutečně kompetitivní proti McLarenu. V Suzuce to byla Maxova brilantní jízda v kombinaci s tratí a podmínkami a v Saudské Arábii mohl Max vyhrát pouze na čerstvém vzduchu na čele. V obou případech každopádně jen těsně, zatímco dnes - poprvé - byl schopen ujíždět.

Zato McLaren vyhrál v Číně nebo v Miami rozdílem třídy. Navíc když se McLarenu nevyvede závod, skončí P2, P3.

5 Likes