Tym takzv. odbornikom v TV, resp. tomu Cechovi, co volakedy komentoval na Nove, vysvetlite, ze kazdy tim ma inych odbornikov, ludia uvazuju inak, maju iny potencial a tym padom aj inu efektivitu vyuzitia zdrojov.
Tym padom, ak je rozpoctovy strop, hlavne pri zavedeni novych pravidiel, timy s lepsim technickym zazemim budu este viac vpredu.
Dalej, strategia, cez ktoru sa dokaze nejaka zaostavajuca firma dokaze dostat technoligicky dopredu a preskocit konkurentov, sa nazyva leapfrogging. Spociva v tom, ze napr. ak je standard v danom priemysle kazdy rok zvysovat kapacitu modulu 2 nasobne, teda 2, 4, 8, 16, 32, 64, tak a situacia na trhu je taka, ze.
Firma A ma momentalne dominantne postavenia na trhu vdaka lepsim technologiam, predava 4MB moduly. Pracuje na uvedeni 8MB modu.
Firma B, ktora ma horsie postavenie na trhu a momentalne ponuka len 2 MB moduly, preskoci 4 MB, lebo to nema cenu, firma A ich aj tak predbehne a zacnu pracovat a investovat obrovske mnozstvo financnych prostriedkov a budu pracovat na 16 alebo 32MB module, nech ho uvedu ako prvi a ziskaju konkurencnu atechnologicku vyhodu, vdaka comu sa im investicia vrati na vyssom obrate a maju moznost ziskat dominantne postavenie na trhu.
A na to, aby firma B mohla urobit leapfrogging, musti zainvestovat ovela viac ako firma A, pouzit vacsie mnozstvo kapitalu, najat dalsich ludi.
Ale kedze je rozpoctovy strop, firma B to nema ako urobit. K priblizeniu dojde akurat vtedy, ked budu pravidla dlhodobo stabilne a vycerpane, cize aj chudobne timy pridu na nove triky, ale nie, v roku 2026 to idu masivne zmenit opat a situacia sa opat zopakuje. To nie je len o “analyzovani” udajov, ked input je shit, aj output bude shit.