LIVE: Veľká cena Belgicka 2022 | Magazín F1 - F1online.sk

Po oznámení skvelých správ, že Veľká cena Belgicka nebude chýbať v kalendári na rok 2023, sa môžeme s pokojným vedomím ponoriť do tohtoročných pretekov. Po vlaňajšom fiasku by sa diváci mali dočkať výživnej kompenzácie. O 15:00 sa začnú preteky, v ktorých nás čaká množstvo akcie. Štartový rošt je totiž hore nohami.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/74619/live-velka-cena-belgicka-2022

Alonso zlom vaz

1 Like

Tym takzv. odbornikom v TV, resp. tomu Cechovi, co volakedy komentoval na Nove, vysvetlite, ze kazdy tim ma inych odbornikov, ludia uvazuju inak, maju iny potencial a tym padom aj inu efektivitu vyuzitia zdrojov.

Tym padom, ak je rozpoctovy strop, hlavne pri zavedeni novych pravidiel, timy s lepsim technickym zazemim budu este viac vpredu.

Dalej, strategia, cez ktoru sa dokaze nejaka zaostavajuca firma dokaze dostat technoligicky dopredu a preskocit konkurentov, sa nazyva leapfrogging. Spociva v tom, ze napr. ak je standard v danom priemysle kazdy rok zvysovat kapacitu modulu 2 nasobne, teda 2, 4, 8, 16, 32, 64, tak a situacia na trhu je taka, ze.

Firma A ma momentalne dominantne postavenia na trhu vdaka lepsim technologiam, predava 4MB moduly. Pracuje na uvedeni 8MB modu.

Firma B, ktora ma horsie postavenie na trhu a momentalne ponuka len 2 MB moduly, preskoci 4 MB, lebo to nema cenu, firma A ich aj tak predbehne a zacnu pracovat a investovat obrovske mnozstvo financnych prostriedkov a budu pracovat na 16 alebo 32MB module, nech ho uvedu ako prvi a ziskaju konkurencnu atechnologicku vyhodu, vdaka comu sa im investicia vrati na vyssom obrate a maju moznost ziskat dominantne postavenie na trhu.

A na to, aby firma B mohla urobit leapfrogging, musti zainvestovat ovela viac ako firma A, pouzit vacsie mnozstvo kapitalu, najat dalsich ludi.

Ale kedze je rozpoctovy strop, firma B to nema ako urobit. K priblizeniu dojde akurat vtedy, ked budu pravidla dlhodobo stabilne a vycerpane, cize aj chudobne timy pridu na nove triky, ale nie, v roku 2026 to idu masivne zmenit opat a situacia sa opat zopakuje. To nie je len o “analyzovani” udajov, ked input je shit, aj output bude shit.

2 Likes

Tak nám RB raději odstranil Tsunodu ze startovní čáry, aby nevyvolal kolizi ještě dříve než se kolem něj přežene Emil.

Verstapen, Perez, Leclerc.

Čo vy ?

Kto dnes vyhra?

• Sainz
  • Perez
  • Verstappen
  • Leclerc
  • Niekto iny

0 účastníci

Aj jaj, Pepa na komentovaní, škoda, že už nemám Sky. :upside_down_face:

Perez, Hamilton, Verstapen.

Bud rad. Ja mam Sky a je to priserne.

2 Likes

Alonsa si kde nechal…v strku s hamikom?:grinning:

Max
Lecrerk
Alonso
Perez
Sainz

Perez nesetri pneu.

Hlasoval jsem pro Emila a docela mě to štve.

Lebo vyhrá s 10 sekundovým náskokom :smiley:

Mozes ten hlas odstranit.

Pokud bude SC, tak to není otázka jestli, ale jak rychle se Max dostane do vedení a vyhraje.

Som celkom zvedavý na situáciu, keď bude Maxo obiehať Hamíka (ak sa stretnú na trati).

Proč bych to dělal, když to tak skutečně cítím. Raději bych věřil ve Ferrari, ale holt důvěra došla.

Ferda ten hlas asi odstrániť nechce, ale vidí to na win Maxa, čo ho asi neteší rovnako ako ani mňa :slightly_smiling_face:

1 Like

Ano, uz som pochopil. Ja som tiez hlasoval za Sainza, hoci sa mi to prieci.