LIVE: Šprint na VC Veľkej Británie | Magazín F1 - F1online.sk

Řeknu to asi takhle, pokud tato pravidla vydrží několik let a potom se F1 vrátí k tradičnějšímu závodění (byť realizovanému třeba vyspělější technikou), potom právě Antonelli bude nahraný, protože bude mít v krvi to pomalé projíždění zatáček. Problém vidím v tom, že tu nejde o dílčí posun v rámci základního spektra dovedností, který vytvořily třeba dvoupatrové difuzory (Brawn GP) nebo jiné technické vychytávky, případně šidítka (rychle degradující Pirelli); to bude existovat vždycky. Tady došlo k změně o řád silnější. Tady se změnila základní podstata nároků na piloty, na to, co znamená zatáčka a co je předpokladem předjížděcího manévru. A vysloveně ■■■■■■■■■■ způsobem. Piloti si to nevymysleli, ale to neznamená, že to proto máme oceňovat. Já to volně přirovnám k implementaci AI do literární tvorby. Jakmile se s tím začne (na vrcholové úrovni se k tomu už hlásí Tokarczuková), podstata tvorby se změní, už to nebude ten literární talent, ale talent v obsluze AI. (Taky za to na Tokarczukovou prší kritika). Už to nejsi ty, kdo zápasí se slovy, tvoří je a riskuje umělecký neúspěch, jako spisovatel pouze vybíráš z řešení, která generuje AI. Jistě, někdo s tou AI bude zacházet obratněji, ale už to není ta činnost, jakou provozovali Dostojevskij, Faulkner nebo Proust. Byť výsledek se stále skládá z uspořádaných slov.

Natrápil.Měla tam být tečka, né otazník. :wink:

no ano, ale tak to je, pred 40 rokmi bol tiež skillset f1 jazdca uplne iny, musel vedieť pracovať s s manualnou prevodovkou, držať pri otačkach turbo v zakrutach atd… v predoslej ere tieto veci vymizli a bolo čisto o tom mať co najlepsiu cistu rychlosť a prejazd zakrutami, teraz sa to zas trochu posunulo, neni mi to po chuti, ale nemyslim si že zas to je vyslovene o pomalych prejazdoch od antonelliho, to podla mna neni pravda, stale tam je ten aspekt prejst zakruty co najrychlejsie, len sa tam pridal faktol rekuperacie baterie

1 lajk

Jenže žádná z dřívějších změn se svými důsledky neblížila tomu, co zavedla letošní sezóna. Zatáčka představovala výzvu s podmínkami danými dobovou technikou. Ale teď poprvé zatáčka není místo, kde se získává nebo ztrácí čas proti soupeřům. Je to místo, kde se dobíjí baterie = získává budoucí energie (s využitím na rovinkách).

To je revoluční obrat, ne specifický posun daný posunem v technologii. Tady se změnilo paradigma závodění. (Dosud to byly změny v rámci paradigmatu.)

Bohužel tím nejhorším možným směrem.

Situsi prehanas.
Mame tu nejake pravidla, konstrukteri sa maju s nimi vysporiadat a hotovo.
Tak to bolo vzdy a bude.
No a co ze maju manazovat baterie, sak musis manazovat vsetko, doslova.
Dobre sa na aktualnu F1 pozera a to je podstatne - furt sa predbieha.

1 lajk

1 lajk

Já ti to neberu když se ti to líbí, mě prostě ne, argumentů tu je už opravdu dost, netřeba je opakovat.

1 lajk

Mně vadily už ty dřívější “šetři gumy, šetři vůz” apod. Jediné, co akceptuji, je, že to přineslo větší důraz na spolehlivost, ale idea Hadrelli mi pije krev dodnes. Ideální přístup, to byl Kimi v roce 2005 = jedu maximum, které ve mě je, každou zatáčku, každé kolo.

Ano, Russellovi kontrukteri sa s tym vysporiadali lepsie a mal viac vykonu v priemere. Som si isty ze postupne sa maping vyrovná a buduci rok si uz na toto nespomenieme.

Pozri jasne ze v 1986 vsetci tlacili na hranu - lebo po pretekoch dostal dalsi motor, na kvaldu dalsi, pneumatika vydrzala omno viac, ano, v minulosti sa tlacilo a tolko nesetrilo.
Ale na dnesny stav si nabehli stajne samé presne tym ze nesetrili a vyhadzovali stamiliony von oknom.
To bolo choré.
Preto dnes par motorov na sezonu, strop a setrenie.

Mimochodem všechny dnešní palce :+1: :+1: :+1: :+1: :+1: pro pana Pavlíka za naprosto skvělý titul článku o dnešním sprintu.

Tohle je dokonalé, pane Pavlíku. :smile: :+1: Titulek roku.

Suhlas, to s baterkou si bude pamatat snad navzdy :slight_smile:

1 lajk

Já nemám problém s tím, když do hry vstoupí ekonomické mantinely. Ale s rozumnou mírou. Jenže toto není ten případ. Navíc pokud chce F1 šetřit, nechápu koncept Hadrelli. Give them Bridgestone.

konecne bolo na co pozerat, tento sprint som si uzil, pozicie sa menili hore dolu a nedovolili mi zaspat…paci sa mi to

1 lajk

Za mňa GE éra asi najhoršie pravidlá všetky formule na konci vyzerali skoro rovnako netrafil si nastavenie a bol si v riti.. Teraz má aspoň každý tím svoj štýl tak ako v 2021 keď Red Bull bol úplne naklonený zatiaľ čo Mercedes minimálne..

V Astonu nemají posilovač řízení? Že s tím točí jak s vejtřaskou..

2 lajkov

Závody ve stylu Mariocart nechceme :face_with_tongue:

1 lajk

well… :skull:

1 lajk

Však to jsou pro Puffa lepší závody než kolo na kolo ..

1 lajk

koukám, že na Q se tu už neotevřela radši ani diskuze :smiley:

2 lajkov