Myslim si, ze si k Bottasovi nespravodliva. Uznavam, ze aj ja som ho podrobil ostrej kritike, no zohrali v tom rolu aj emocie- kedze fandim Verstappenovi, je pre mna frustrujuce, ze v najlepsom aute, v jedinom aute, ktore ma na titul, sedi Bottas, ktory je uplne bez naroku.
Ale objektivne- Bottas si svoju robotu plni velmi dobre. Treba si uvedomit, ze Bottas je dvojka. Ano, ma reci o boji o titul, ktore su na smiech. Verim, ze ma aj ambicie o ten titul bojovat. V tomto smere samozrejme uplne zlyhava, ale ako dvojka odvadza vybornu pracu- nie je mu tam co vytknut. A ked posudzujes jeho vykony, treba si uvedomit, ze ho porovnavas s Hamiltonom. V celom startovom poli su mozno traja piloti, ktori by proti Hamiltonovi v Mercedese mali narok. Je mimoriadne tvrde Bottasa oznacovat za nekvalitneho pilota, lebo nestaci na Hamiltona.
Co sa tyka porovnania s Rosbergom sa teraz riadne vyklonim z okna a poviem, ze Bottas nie je o nic horsi ako Rosberg. Ked tak, je tam minimalny rozdiel. S tymto nazorom na popularite asi neziskam, ale ked sa nad tym hlbsie zamyslis tak je niekolko faktorov, ktore tuto tezu podporuju.
-
Rosberg velmi tazil zo svojho postavenia v time. Narozdiel od Bottasa bol s Hamiltonom rovnocenny. To mu umoznovalo s Hamiltonom tvrdo superit a riskovat aj kolizie. To Bottas urobit nemoze, lebo kolizia s Hamiltonom by ho mohla stat miesto, kedze je dvojka. A samozrejme mal Rosberg vyhodu, ze sa prihliadalo na jeho poziadavky ohladom auta. To sa u Bottasa nedeje, tam sa tim orientuje v suvislosti s autom na Hamiltona.
-
Na to sa da povedat, ze Rosberg si rovnocenne postavenie s Hamiltonom vyjazdil. Lenze to nie je celkom pravda. Rosberg mal tu vyhodu, ze v time bol uz dlho pred Hamiltonom a svoju poziciu si vybudoval uz v rokoch 2010-2013. A navyse bol Nemec, co v nemeckom time bola pomoc. Myslim, ze keby prisiel k Hamiltonovi v roku 2017, ako to bolo v pripade Bottasa, bolo by pre neho ovela tazsie, nesklznut do role dvojky.
-
To, ze Rosberg vedel s Hamiltonom subojit, bolo casto vysledkom stastia a dominantneho auta. To sa krasne ukazalo v sezone 2014. Tam sa Rosberg do posledneho zavodu udrzal v boji o titul. No Hamilton v tu sezonu vyhral 11 pretekov, zatial co Rosberg styri. To je obrovsky rozdiel. Dovod, preco sa tak dlho udrzal v boji, bolo to, ze Hamilton mal v zavodoch a kvalifikaciach viac technickych poruch alebo vypadkov(Australia, Madarsko, Nemecko, Spa, Kanada). Rosberg vypadol sice tiez trikrat(Velka Britania, Singapur, Abu Zabi), ale vypadok v poslednych pretekoch len sposobil, ze titul v konecnom dosledku neziskal jednoznacne a nijako neovplyvnil to, ako dlho sa udrzal v boji o titul. A vypadky v sezone 2014 v Mercedese boli velka rana. A to prave kvoli dominantnemu autu. Myslim, ze Rosberg mal vtedy narozdiel od Hamiltona vela slabych pretekov. No vdaka dominantnemu autu dokazal aj v tych slabych pretekoch skoncit druhy a tym padom na Hamiltona bodovo nestratit vela. Keby bolo pole vyrovnanejsie, ako v roku 2017 alebo 2018, tak si myslim, ze by sa castejsie stalo, ze by sa medzi Hamiltona a Rosberga zaradili obe Ferrari, z casu na cas aj Red Bully. A Rosberg by vo svojich slabych pretekoch stratil ovela viac bodov.
-
V sezone 2015 boli Rosbergove vykony zhruba na urovni toho, co predvadza cely cas Bottas a to ani nebol timova dvojka.
-
V sezone 2016 Rosberg ziskal titul. Neberiem mu to, zasluzil si to. Dokazal perfektne vyuzit Hamiltonovu slabsiu formu na uvode sezony. No Bottas mal narozdiel od Rosberga smolu v tom, ze u neho Hamilton nikdy neukazal slabsiu formu. A aj napriek tomu, ze bol Hamilton na zaciatku sezony pomaly, dokazal Rosberg skoro zahodit obrovsky naskok, ktory si vybudoval. Len tak tak ho zachranila porucha Hamiltonovho motoru v Malajzii, inak by utrpel historicku prehru- ziadny iny jazdec neprehral v sampionate po vitazstve v prvych styroch pretekoch. Na keby sa nehra, viem. Ale v sezone 2016 sa u Rosberga mimoriadne stretli okolnosti, predviedol svoj zivotny vykon, Hamilton naopak nebol taky silny a titul aj tak ziskal velmi tesne. A psychicky ho to tak velmi znicilo, ze ukoncil karieru.
Ano, Bottas nie je najlepsi jazdec v poli, no podla mna patri k sirsej spicke. Nie je preto spravodlive hovorit, ze by si nenasiel miesto v inom time, ako Mercedes. Myslim si, ze v Red Bulle by o niekom ako Bottas mohli len snivat. Tam sa ukazuje, ze robit dobru dvojku nie ja ani zdaleka samozrejmost. A tym nemam namysli len Albona, ale aj Gaslyho, ktoreho terz vsetci ospevuju. Ani Gasly v top time nedokazal tolko, co Bottas. Ani zdaleka.