LIVE: Kvalifikácia na Veľkú cenu Emilia Romagna | F1online.sk

Po intenzívnom dopoludňajšom tréningu je na rade kvalifikácia. Tímy nemali veľa priestoru na zoznámenie sa s traťou v Imole, poďme teda zistiť, či sa to nejakým spôsobom odrazí v sobotnej kvalifikácii a nedeľných pretekoch.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/14757/live-kvalifikacia-na-velku-cenu-emilia-romagna

Oba RP off? Dosť sklamanie s tým autom a motorom Mercedes. Stroll za Williamsom. To čo tam spravil za chybu? Nedávala som pozor na jeho jazdu… Co ten v tom aute preboha stváral? Mne nikdy nevadil, ten chlapec má aj svetlé chvíľky ale občas čo dokazuje je na zamyslenie.

Inak Gasly čo predvádza je sila. Nenormálne výsledky ma posledných pár pretekov. Hroznú mam radosť z toho chlapca… Zdal sa byť odpísaný na ceste Out a teraz podáva také výkony. A aj celé AT.

Albon je asi jasný. Ak budúci rok bude v AT a pôjde cestou ako Gasly tak je jasné, že zlyhal RB ak nie možno mu zničili kariéru… Ak tam bude má aspoň šancu zničiť si ju sám alebo aj nie. Šancu by si asi ešte zaslúžil. Ja si ho pamätám kedysi a až taky zlý ako je teraz reálne nemôže byť.

Bottas konečne dokázal poraziť Hamiltona… Zajtra čakám, že čo poserie. Či ho po jeho “skvelom” štarte dá nielen Lewis ale aj Max, alebo či to posrie v Boxoch, alebo v gumách alebo ho Hamilton znova na Jamesa (aj bez Jamesa) obíde, alebo náhodou príde ten víkend (verzia 405 aktivovaná) keď to náhodou celé dá.

Lewis sa ukazuje že potrebuje tie tréningy aby si veci z analyzoval. Možno pár takýchto víkendov je cesta zvýšiť zábavu. Ak Lewis nedá ideálne kolo alebo nemá všetko tip top tak Valteri má šancu ale aj tak len takto tesne.

Pekný výkon aj od Charlesa. Na tohtoročnom Ferrari aj 7 miesto keď Vettel je 14 je super.

Pekne dnes aj Ricciardo takisto najmä v porovnaní s kolegom. Bolo to takisto veľmi slušne kolo a pekné 5 miesto pre Renault.

Trosku vyžšie som čakala Sainza s Norrisom a Ocona.

Podľa mňa dnes skvelé kolo znova aj od GR na tom inak 19 Williamse (a to mal NL dnes dobrý deň). Koľké takéto už tento rok 8? 34:0 je frajerina s akýmkoľvek kolegom. A aj ten rozdiel je pravidelne dosť masaker.
A nakoniec ten Williams dal aj Vettela znova, a aj RP aj keď po chybe. Ak by to skvelé kolo nezašiel tie chyby by mu pri tých rozdieloch nepomohli. Hovorte si čo chcete tak ako povedal FA ten chlapec má nenormálnu rýchlosť a skvelé prejazdy.

Za mňa dnes muži kvalifikácie Gasly, Russell a Ricciardo.

Stroll pri poslednom pokuse trochu vyletel z trate, prešiel časťou auta po tom kačírku a pokazilo mu to kolo.

Ale bez ohľadu na to, Russell veľmi pekný výkon!!! Zajtra by to s kúskom šťastia mohol byť konečne bod.

1 lajk

Vďaka za info. Práve preto sa pýtam lebo mi to inak nesedí. Aj keď tie rozdiely boli celkovo minimálne.

On to šťastie obávam sa nemá tento rok. To je ten Hlavný problém. Navyše ten RP za chrbtom ma neukľudnujue. :rofl::rofl: Aj keď je pravda ze na Imole sa ťažko predbieha (aspon by to tak malo tak byť). Ale to platí aj dopredu. Šanca príde ak sa niekto vybúra alebo vyletí co nie je vylúčené. V prvom rade sa ale musí sám GR vyvarovať chýb… Co by snáď nemal byt problém. A potom čakať na šancu a využiť ju ako na Muggele a dúfať že nepríde žiadna nepredvídané okolnosť (co na Imole tiež nie je vynimka).

Minule bol kdesi taky photoshop Russella v overale Mercedesu na podiu (dokonca neviem ci nie P1) a pod tým koment - Jediný pretekár ktorého prvé body bolo víťazstvo :rofl::rofl::rofl: dúfam ze až taky extrém to nebude ale pobavilo ma to :joy:

Na cele dnes zase nic mimoriadne. Som zvedavy, ci Bottas odovzda Hamiltonovi vedenie hned po starte alebo ci pocka do prvych zastavok v boxoch. S trochou stastia sa bude na cele motat ako v Silverstone a umozni tym Verstappenovi nieco vymysliet.

Muzom dna dnes podla mna Gasly, stvrte miesto je skvely vykon. No myslim si, ze treba dat kredit aj Alpha Tauri. Je zjavne, ze tuto sezonu postavili mimoriadne dobre auto, aj ked im tento vikend podla mna pomohol filmovaci den, ktory na Imole absolvovali. 4 a 8 miesto su aj napriek dobrej sezone nadstandartne vysledky.

Aj Ricciardo a Russell dnes predviedli dobre vykony.

V poli porazenych okrem tradicnej dvojice Albon/ Vettel dnes jednoznacne Racing Point. Uz Perezove jedenaste miesto je dost zle, Stroll uplna katastrofa.

Trat je pekna, pre jazdcov to predstavuje urcite vacsiu vyzvu nez nejake parkoviska ako Sochi alebo Abu Zabi. Je zaujimave vidiet, ako s tym bojuju. No s predbiehanim to podla mna vyzera velmi zle, co sa moze zajtra postarat o nudu. Uvidime.

Predbiehať sa asi nebude skôr bude zaujímavé sledovať kto spraví najmanej chýb a akých fatalnych.

Tie jeho chyby čo robí sú nepopierateľné. Tie Rosberg minimalizoval preto za tlačil na LH a zlomil ho. Bottas je obľúbenec a chránenec TW takže zle sa tam nemá určite. Na jazdca z takými skúsenosťami robí priveľa chýb. A tie ho stoja víťazstva a úspechy. Autom to rozhodne nie je. A ani tímom… Málokedy mu to pokazia oni väčšinou je to o jeho chybe, práci s autom alebo zlom úsudku.

A ak nič ja si myslím ze Russell je (ako jazdec bez ohľadu na auto) už dnes minimálne rýchlejší ako on.

Skus to otočiť naopak… Za koľko zo svojej situácie podradeneho si môže svojou povahou a tym že vie že musí byť ticho inak by nikdy nemal také vysledky (a dnes možno už ani sedačku). A za koľko z jeho úspechov je zodpovedné auto. Reálne nikde inde by také výsledky nemal. Takže jeho výkony skresluje aj techniká. X jazdcov je lepších ako on a za ním je len preto ze on sedí v Mercedese a oni nie. To ze je lepsi ako sa zdá je cele v rovine možno, ale tie chyby nie sú…tie vidno. A nič co by ma presvedčilo že je reálne lepší neukázal. Nepamätám si jediny moment kde by ma dvihol zo sedačky a povedala by som si WAU ako u Rosberg a a ani jeden co vy ma prijmel k tomu mu fandiť aby Hamiltona dal. A vo Williemse (a to bolo v tom čase aj auto schopné dat aj RB) boh vie čo neukázal. Podľa mňa skôr to bol reálny obraz VB ako to čo dokazuje v Mercedese. Reálne nemá šancu ak LH na rovnakom aute neurobí chybu… ROSBERg šancu mal a pravidelne. To že poráža zvyšok poľa pre mňa nie je na aute čo je v horší deň pol sekundy a pol kola pred svetom nič svetoborné. Bottas je proste nevýrazný a to ho drží kde je. To že by bol perspektívny líder timu napr. S GR ak raz LH odíde to to nebude. A myslím si ze ak odíde LH odíde aj VB. To by logiku nedávali tam si dajú k GR radšej niekoho iného s dlhšiou perspektívou ako pár rokov. A ja si stále myslím ze nie je vylúčené že VB odíde aj skôr… Buď z vôle Mercedesu alebo aj z hľadiska vlastnej psychiky. A ak by Williams išiel o čosi nahor budúci rok a trosku sa priblížil stredu poľa a GR by dokázal bojovať o body a par krát ich získať, alebo dat Q3. Tak sa obávam že Bottas je skôr alebo neskôr jasný. Ma 23 rokov, stále môže byť lepši a kariéru pred sebou. VB už asi lepší nebude.
Tie vyjadrenia TW z víkendu v Portugalsku čosi hovoria… Padlo tam aj ze s GR ráta po 2021 (môžme si to vyložiť rôzne priznavam ale je to zaujímavý signál). A ak by kúpil Mercedes alebo veľký podiel Ineos tak si myslím ze je bez šance (vzhľadom na aktivity Ineosu v športe a informácie v kolónke národnosť u GR.)

Ak by bol mladiček bez skúseností brala by som to ale nie je. Bottas nedáva dlhodobo logiku lebo on nema povahu lídra a lepší už nebude (už len naopak) a tada nemá perspektívu. A obávam sa že až to raz Mercedes odmáva žiaden tím ho chcieť nebude.

Ale toto nie je diskusia o Bottasovi a Mercedese takže to tu teraz nemá zmysel riešiť ani s a o tom rozsiahlo diskutovať. A toto sa tu spustí vždy keď niekde spomeniem Bottasa a písať znova to isté a viesť 200 príspevkov boj ma nebaví. A nemá to asi ani žiaden prínos. Preto sa to snažím obmedziť. Máš svoj názor, ja mám iný…je to tak dobre preto je to diskusia…napísali sme si ho slušne. Vyriešiť to nevyriešime my iba TW a Mercedes alebo okolností. Ja už nemám väčšiu chuť sa hádať o tomto stále dookola. Tak ako obhajovať Vettela. Jedine v com mam chuť pokračovať je poukazovať dobre výsledky GR lebo si to zaslúži a často to nevidieť lebo to nie je jazdec na kt. Sa mnohí ľudí fokusuje alebo začalo pár pretekov dozadu. Ak Bottas správy chybu rovnako to napíšem ale porovnávať ich nemám chuť, nikam to nevedie. A toto=táto diskusia Bottas a jeho kvality vs. GR a jeho potenciál teda nemá zmysel. Nehýbe sa nikde. Záver je že mňa Bottas nepresvedčil, Russell to robí víkend co víkend. Vy tvrdíte opak že Bottas si miesto zaslúži, George zatiaľ nie. Nepohneme sa teda nikam. Ako to dopadne ci už po roku 2021 alebo neskôr a kto mal pravdu uvidíme potom. Tam sa ukáže na čo reálne má Bottas aj Russell a kedy odíde Hamilton.

Red Bullu bych dal facku za to, jak se staví ke Gaslymu. Gasly - jednoznačně svěží vítr tohoto roku. A oni mu tu druhou šanci nedají. Ale hlavně budou vykřikovat, že ho mají pod zámkem dlouhodobou smlouvou. To aby po něm neskočila konkurence…

toho neschopneho bottasa by mali okamzite vyhodit, ved zas mu lujzo nalozil
mercedes urobil velku chybu, ze nepocuval odbornikov z f1.sk a nezobral pre tuto sezonu ocona tak ako to odbornici radili, ved ocon neskutocne valcuje ricciarda v renaulte
alebo, ze by bolo vsetko inak? :slight_smile:

1 lajk

Myslim si, ze si k Bottasovi nespravodliva. Uznavam, ze aj ja som ho podrobil ostrej kritike, no zohrali v tom rolu aj emocie- kedze fandim Verstappenovi, je pre mna frustrujuce, ze v najlepsom aute, v jedinom aute, ktore ma na titul, sedi Bottas, ktory je uplne bez naroku.

Ale objektivne- Bottas si svoju robotu plni velmi dobre. Treba si uvedomit, ze Bottas je dvojka. Ano, ma reci o boji o titul, ktore su na smiech. Verim, ze ma aj ambicie o ten titul bojovat. V tomto smere samozrejme uplne zlyhava, ale ako dvojka odvadza vybornu pracu- nie je mu tam co vytknut. A ked posudzujes jeho vykony, treba si uvedomit, ze ho porovnavas s Hamiltonom. V celom startovom poli su mozno traja piloti, ktori by proti Hamiltonovi v Mercedese mali narok. Je mimoriadne tvrde Bottasa oznacovat za nekvalitneho pilota, lebo nestaci na Hamiltona.

Co sa tyka porovnania s Rosbergom sa teraz riadne vyklonim z okna a poviem, ze Bottas nie je o nic horsi ako Rosberg. Ked tak, je tam minimalny rozdiel. S tymto nazorom na popularite asi neziskam, ale ked sa nad tym hlbsie zamyslis tak je niekolko faktorov, ktore tuto tezu podporuju.

1. Rosberg velmi tazil zo svojho postavenia v time. Narozdiel od Bottasa bol s Hamiltonom rovnocenny. To mu umoznovalo s Hamiltonom tvrdo superit a riskovat aj kolizie. To Bottas urobit nemoze, lebo kolizia s Hamiltonom by ho mohla stat miesto, kedze je dvojka. A samozrejme mal Rosberg vyhodu, ze sa prihliadalo na jeho poziadavky ohladom auta. To sa u Bottasa nedeje, tam sa tim orientuje v suvislosti s autom na Hamiltona.

2. Na to sa da povedat, ze Rosberg si rovnocenne postavenie s Hamiltonom vyjazdil. Lenze to nie je celkom pravda. Rosberg mal tu vyhodu, ze v time bol uz dlho pred Hamiltonom a svoju poziciu si vybudoval uz v rokoch 2010-2013. A navyse bol Nemec, co v nemeckom time bola pomoc. Myslim, ze keby prisiel k Hamiltonovi v roku 2017, ako to bolo v pripade Bottasa, bolo by pre neho ovela tazsie, nesklznut do role dvojky.

3. To, ze Rosberg vedel s Hamiltonom subojit, bolo casto vysledkom stastia a dominantneho auta. To sa krasne ukazalo v sezone 2014. Tam sa Rosberg do posledneho zavodu udrzal v boji o titul. No Hamilton v tu sezonu vyhral 11 pretekov, zatial co Rosberg styri. To je obrovsky rozdiel. Dovod, preco sa tak dlho udrzal v boji, bolo to, ze Hamilton mal v zavodoch a kvalifikaciach viac technickych poruch alebo vypadkov(Australia, Madarsko, Nemecko, Spa, Kanada). Rosberg vypadol sice tiez trikrat(Velka Britania, Singapur, Abu Zabi), ale vypadok v poslednych pretekoch len sposobil, ze titul v konecnom dosledku neziskal jednoznacne a nijako neovplyvnil to, ako dlho sa udrzal v boji o titul. A vypadky v sezone 2014 v Mercedese boli velka rana. A to prave kvoli dominantnemu autu. Myslim, ze Rosberg mal vtedy narozdiel od Hamiltona vela slabych pretekov. No vdaka dominantnemu autu dokazal aj v tych slabych pretekoch skoncit druhy a tym padom na Hamiltona bodovo nestratit vela. Keby bolo pole vyrovnanejsie, ako v roku 2017 alebo 2018, tak si myslim, ze by sa castejsie stalo, ze by sa medzi Hamiltona a Rosberga zaradili obe Ferrari, z casu na cas aj Red Bully. A Rosberg by vo svojich slabych pretekoch stratil ovela viac bodov.

4. V sezone 2015 boli Rosbergove vykony zhruba na urovni toho, co predvadza cely cas Bottas a to ani nebol timova dvojka.

5. V sezone 2016 Rosberg ziskal titul. Neberiem mu to, zasluzil si to. Dokazal perfektne vyuzit Hamiltonovu slabsiu formu na uvode sezony. No Bottas mal narozdiel od Rosberga smolu v tom, ze u neho Hamilton nikdy neukazal slabsiu formu. A aj napriek tomu, ze bol Hamilton na zaciatku sezony pomaly, dokazal Rosberg skoro zahodit obrovsky naskok, ktory si vybudoval. Len tak tak ho zachranila porucha Hamiltonovho motoru v Malajzii, inak by utrpel historicku prehru- ziadny iny jazdec neprehral v sampionate po vitazstve v prvych styroch pretekoch. Na keby sa nehra, viem. Ale v sezone 2016 sa u Rosberga mimoriadne stretli okolnosti, predviedol svoj zivotny vykon, Hamilton naopak nebol taky silny a titul aj tak ziskal velmi tesne. A psychicky ho to tak velmi znicilo, ze ukoncil karieru.

Ano, Bottas nie je najlepsi jazdec v poli, no podla mna patri k sirsej spicke. Nie je preto spravodlive hovorit, ze by si nenasiel miesto v inom time, ako Mercedes. Myslim si, ze v Red Bulle by o niekom ako Bottas mohli len snivat. Tam sa ukazuje, ze robit dobru dvojku nie ja ani zdaleka samozrejmost. A tym nemam namysli len Albona, ale aj Gaslyho, ktoreho terz vsetci ospevuju. Ani Gasly v top time nedokazal tolko, co Bottas. Ani zdaleka.

1 lajk

Alpha Tauri mala na imole filmovaci den takze na rozdiel od odstatnych ma viac dat z trate.

Ale mozno to nesuvisi len s tym, ze by nechceli Galsyho v Red Bulle. Mozno hra velku rolu aj to, ze chu, aby bol v Alpha Tauri dobry jazdec.

Jednu vec si treba uvedomit: Gasly by do Red Bullu nesiel naplnat vlastne ambicie. Gasly by isiel do Red Bullu robit dvojku. Ale ked chce Red Bull dobru dvojku, minimalne rovnako dobre im posluzi Hulkenberg. Je preto trochu pochopitelne, ze im je milsie, nechat Gaslyho v Alpha Tauri, kde sa mu nielenze dari, ale ma aj sancu ten tim viest a vytiahnut ho hore, nez aby ho nechali robit podrztasku v Red Bulle.

Drzost by bola, keby si nechali Albona. Tam vidim nespravodlivost. Ale ak zohladnis zaujmy oboch timov- Red Bull a Alpha Tauri, tak je podla mna logickejsie zobrat do Red Bullu Hulkenberga a Gaslyho nechat tam, kde jazdi skvelo.

Logiku to má, ale taky je to otázka jezdecké stagnace a vývoje. Pochybuji, že Gasly si teď říká: Fajn, v příštím (a přespříštím) (a i tom dalším) roce budu jezdit cca na 5. až 7. místě a doufat v příznivé okolnosti. Albonovými slovy: do top týmu chce každý.

Navíc Red Bull si mohl ověřit, zda má smysl posílat pilota z RB níže a tam ho nechat “dopéct”. O toto cenné zjištění se sami připravují.

Nebo mají strach, že Gaslyho sebevědomí vzrostlo natolik, že by nechtěl být pouhou dvojkou.

Každopádně by bylo čestnější neodvolávat se na dlouhodobou smlouvu a dát mu možnost odejít, protože v Red Bullu má dveře zavřené a řeči o Alpha Tauri jako sesterském týmu jsou kecy.

1 lajk

Len za to, ze Gaslyho teraz nezobrali to neznamena, ze nema v buducnosti sancu. Myslim si, ze v tom celom hraju rolu aj zle vztahy. No na druhej strane, keby Red Bull s Gaslym uz do buducnosti vobec nepocital, tak by si ho nedrzali v Alpha Tauri.

Neviem, preco by Gaslymu mali davat moznost oschodu. Myslim si, ze Alpha Tauri je pre neho momentalne perfektne miesto. Dari sa mu tam, ich auto je konkurencieschopne, je timova jednotka, bude mat sancu zmerat si sily s talentovanym mladym timovym kolegom(dufajme). Co viac moze chciet? Mozno sa crta miesto v Renaulte, no tam je jeden hacik- ak by tam aj Gasly isiel, tak ako timovy kolega Alonsa. Myslim, ze netreba vysvetlovat, ze to nie je prilis atraktivna pozicia.

Dal jsem si highlighty:

Myslel jsem že piloty ve středu pole limitují hlavně jejich auta, Gasly mi trochu zamotal hlavu, protože nevím o tom, že by v Alpha Tauri výrazněji updatovali. Podíl pilota na výsledku je tedy mnohem vyšší než se dneska tvrdí, potvrzuje to i Vettel, ten si se stejným autem jako má jeho týmový kolega drží výkon pilota nižších formulových kategorií.

Racing Pointu kvalifikace nevyšla, těším se na výkon v závodě, pokud Péreze zase někdo nesejme, mohli bychom mít na co koukat.

Mercedesy klasika, tipuji Hamilton půjde do čela hned po startu, Bottas v závodech prohrává hlavně sám se sebou.

Verstappen a Ricciardo velmi dobře, těším se na souboj, mezi ně by mohli vlítnout Pérez a Gasly, oba Mclareny a bude na co koukat.

Russel porazil Vettela, pravděpodobně, pokud se něco nestane jej udrží za sebou i v závodě.

1 lajk

Vedle Alonsa by to určitě žádný med nebyl. Na druhou stranu, Alonsovi je cca čtyřicet, byl dva roky mimo, takže pro Gaslyho by to mohla být příležitost typu Rosberg - Schumacher.

Je pravda, že pokud by z Red Bullu (hypoteticky) odešel Max Verstappen, Gasly by mohl být zajímavou pojistkou.

Každopádně podle mě si Gasly zaslouží nějakou perspektivu.

1 lajk

Presne toto iste napadlo aj mna. Mozu si v Alpha Tauri Gaslyho vychovovavat, aby v Red Bulle sluzil ako timova jednotka, keby Verstappen odisiel.

V Alpha Tauri ma Gasly podla mna dobru perspektivu.

Myslim si, ze kritika Bottasa prameni z jednej veci- tym, ze sedi v jedinom konkurencieschopnom aute, tak si na nom kazdy vybija frustraciu z jednoznacneho ,boja’’ o titul. Lebo Bottas je jediny jazdec, ktory ma teoreticku sancuo ten titul zabojovat. Keby o titul bojovali dalsi jazdci- Leclerc, Verstappen alebo Vettel, tak Bottasove vykony nikomu neprekazaju.

1 lajk

Môj príspevok bude mať dve fázy 1. Fáza ktorú poznáš aj ty ako si napísal. 2. Fáza prečo nesúhlasím s porovnaním Rosberg Bottas.

1. Takže ten pocit keď vidíš Bottasa v Mercedese a tvojho obľúbeného pretekára (ktorého tiež predpokladám sleduješ pekných pár rokov a poznáš jeho vývoj) v aute v ktorom sa s jadcami/ jazdcom porovnateľných schopností nemôže ani zďaleka rovnať musíš celkom dobre poznať. Rozdiel je v tom že o kvalitách MV nikto nepochybuje…moja situácia je aj tam troška iná. Ver tomu že nie o nič menej frustrujúca najmä keď vidím ako Albon alebo Norris, ktorý nikdy neboli lepší bojujú o body, pokiaľ Russell v posledných týždňoch chvíľami aj o miesto v poslednom Williamse. A je ti jasné že miesto ktoré by ho mohlo posunúť aspoň niekam inam povedzme do pravidelného boja o Q3 alebo boja o body blokuje Bottas tým že ho nenahradí niekto (hocikto) lepší (stále trvám na tom, že pár takých je).
    A čo ma serie najviac je, že GR je nie svojou vinou stále podceňovaný, jeho výkony sú často prehliadané lebo jazdí kde jazdí ( a kto ho potom ozaj sleduje pozorne? A potom je kritizovaný aj keď nie vždy je začo) pokiaľ Bottas je chválený aká je skvelá 2. Mňa štve aj to, že Russelove chyby komentuje každý u Bottasa sú tolerované. A za všetko za čo ho pochválim nájdete protiargument ako to nie je nič neobvyklé. Rovnako ako to že maximum na čo sa mnohí zhodnete je že ten jeho výkon bol “DOBRÝ” nech ukáže hocičo. Ale keď v 22 rokoch vo Williamse urobí chybu je to hneď katastrofa a hrozne prísne na neho pozeráte zakaždým a všetko je vždy len jeho chyba (okolnosti ako u Bottasa či auto nie je argument)- A dokonca ako ho už Mercedes odpísala blá blá blá. A potenciál nepotrvdil lebo kolega, lebo nebojuje o body, lebo neviem čo = veci za ktoré nemôže. A na otázku ako ho má potom ukázať, keď nemá šancu lepšiu ako Williams, a čo viac má v ňom ukázať ak to čo ukazuje nemámm stále odpoveď. A môže ho pochváliť aj pán boh stále Vám to nestačí lebo vy máte svoju pravdu. Je to síce mimo tému ale čo napr. hovoríte na vyjadrenie Alonsa ? PRE TOTO JE PRE MŇA SITUáCIA FRUSTRUJÚCA ešte viac. A presne preto mám potrebu stále ho obhajovať Aby ste mali na očiach aj argumenty pre nie len proti.
    A AKO PÍŠEM HORE VIESŤ DEBATY BOTTAS VS. RUSSEL, RUSSELOV POTENCIÁL ALEBO TALENT VS. TO ČO MôžE UKÁZAŤ UŽ NEMáM SILU VIESŤ. A posledné týždne a niektoré komentáre co tu boli keď sa riešila jeho budúcnosť vo Williamse ma už dali celkom dole.

Ú Bottasa sú vždy okolností Faktor u Russella málokedy. Tak ako sa Bottas podľa mnohých nevie ukázať v Mercedese tak sa v nevie Russell naplno vo Williamse. Či aký je tam rozdiel podľa vašej logiky?

Ale nie o tom mala byť táto diskusia ani moja reakcia na tvoj príspevok. Tu máš dole.

1. Ja si zase myslím, že Bottas sa nechal do tej pozície zatlačiť sám svojou povahou…nikdy nebol výrazný ani ambiciózny. Okrem toho Nico bol nemec ok ale Bottasa manažuje TW a vieme že nad ním drží ochrannú ruku. Bottas proste nemá povahu zvládnuť to čo NR a zatlačit LH.

2. Ja netvrdím že je zlý len že nie je o nič lepší ako reálne ukazuje ( ako sa kolega snažil tváriť)… Áno dvojku robí dobre lenže pokiaĺ toto budete obhajovať nemôžte boj o titul aspoń v tíme ani očakávať a vôbec nie sa sťažovať na dominanciu LH. Mňa štve práve to že je tam X lepších ( neevzmi to tak že myslím ihneď Russella). Za mňa Ricciardo a Verstapen s Leclercom by tam odviedli X krát lepšiu prácu. A napr. taký Peréz ktorému teraz pomôžu už len peniaze aspoň takú určite (a to o ńom nemusím mať moc lepšiu mienku ako o Bottasovi). A pomohlo by mu aj ak by držal ústa a nepúsťal do sveta tie komenty pred aj počas sezóny. Robí zo seba tým iba idiota…to Soči napr. bolo načo dobré. Pre mňa je aj pre to krajne nesympatický. Povedz mi ak by na konci budúcej sezóny TW ohlásil že VB končí kto by ho podpísal ? Je tam voľné miesto ? Najlepšia alternatíva by dnes bola scenár Peréz možno vo Williamse. A to nie pre jeho schopnosti, ale práve preto že je nevýrazný, stále robí dosť chýb (napr. aj na štarte ktorý tak radi rozoberáme) a hlavne bude mať 33 rokov. V top tímoch bude plno a v tých horších sa na jeho miesto do F1 bude tlačiť X perspektívnejších a najmä mladších alebo keďže sa nám to tu rozmáha tak bohatších jazdcov. Neviem si predstaviť kde by skončil. ( a to neber zle, takýto koncept platičov peniaze nad talent môže stať do pár rokov ak s ním Toto nepoohne miesto aj Russella a o tom si ja rozdhodne myslím že je dobrý…to nie je nič proeti Valterimu to je fakt = takto F1 funguje). Po 30 už v F1 o chvíľu ostanú ozaj len tí najlepší lebo príde niekto mladší. To isté sa stalo aj Vettelovi vo Ferrari, prišiel mladší a o nič horší z akadémie a ciao …jediný komu sa to vyhýba je práve Bottas vďaka konceptu čo razí Mercedes. Ja netvrdím, že ho mal nahradiť Ocon ( aj keď ten aspoň šancu pilotovať čosi normálne dostal a manžment Mercedesu mu nepomohol) ale pár uchádzačov bolo.

3. Ja ho neporovnávam s LH. Ja si nemyslím že v inom aute by bol dobrý a už vôbec nie lepší ako teraz Leclerc, Max, Daniel a možno ani Sainz (uvidí sa budúci rok). A že lepší ako reálne je je aj vďaka autu na čo všetci zabúdate a tvaríte sa ako by inde mohol byť ešte lepší ale nemohol lebo tam by toto auto nemal. Mohol by byť lepší bez LH asi áno = to by musel byť majster sveta v tom aute asi každý ale nemohol by byť nikdy lepší ako je v inom tíme. Práve preto sa tam drží, a toleruje to všetko = lebo v konečnom dôsledku to bude celkom kariéra.

4. Mne na ňom nevadí že LH nevie poraziť ( to by teda aj historicky dal málokto) ale to že ho nevie potrápiť a byť mu blízko alebo niečo voči nemu predviesť v pretekoch v rovnakom aute= nie každá snaha musí ísť na hranu stačil by jej náznak a nie nechať sa obísť ako na parkovisku. To chce nič iné len guráž a dravosť kt. nemá. A nemá ju presne preto že dobre vie že jeho rýchlosť v Qual i kde je aoo tak blízko môže mať aj taký Russell, a že doviesť to auto P2 vie viacero pilotov. A dobre vie aj to že má za chrbtom vždy mladíčka MErcedesu čo čaká na šancu (či už to bol Esteban alebo George)…A vie aj to že ak by chcel Mercedes zrážku riskovať alebo mať pilota čo má ambície a môže LH ohroziť tým že sa bude tlačit pred lebo sa chce ukázať tak si tam kľudne môžu dať Russella (s ktorým majú zmluvu a ma o 10 rokov menej) alebo pár iných pilotov v poli. PResne preto Valteri vie že sa takým pilotom nemôže stať inak je oproti nim v značnej nevýhode. A to ho tlačí do pozície v ktorej je = nedostatok sebavedomia/ pochybnosti že by na takéto aspoň čiastkové úspechy aké dosahuje teraz dosiahol inde. PReto uprednostní na papieri peknú kariéru pred vopred prehraným bojom o titul a rizikom straty toho miesta. Takže nie Bottas nie je zlý, limituje ho povaha avšak nie je ani lepší ako mnohí iný a to bráni rozvoju talentu ( či už v A-čku alebo hocikde inde). Celý trh na ktorý sa napr. Russell môže hýbať o rok totiž blokuje Bottas v Mercedese a aj v mnohých iných tímoch.

5. Ja si myslím, že Bottas horší ako Rosberg je. Tvrdiť že je to len o šťastí o MS F1 ktorých je v histórií tuším okolo 30 zo stoviek jazdcov a jedinom čo LH porazil v ére Mercedesu - je neúctivé voči NR. Mal slabé preteky preto neporážal LH pravidelne avšak dokázal poskladať rok keĎ áno (Bpttas za 4 roky nie) a pýtam sa Bottas také preteky nemáva ? Rosberg najmä dokázal psychologicky LH donútiť k chybám Bottas tvrdí že to robiť nebude. Podľa mňa preto že vie že na to nemá. Faktom proste je že Bottas to nedal a nedá a Rosberg áno to hovorí za všetko. Bottas proste nevie poraziť týmového kolegu. Kedy ho Mercedes na začiatku sezóny znevýhodnil ? Práve naopak tento rok napr preteky vyhral ako prvý lenže potom to prišlo. Je 2 ale tímová réžia prichádza až vtedy keď už je Bottas viac menej off nikdy nie na začiatku roka. Ak by tam vyhral pár pretekov a dokázal to voac ako 1x do roka tak Mercedes do pozície aby mohol súperiť mohol dostať - nikdy sa to nestalo. O tom čo si s ním na rovnakom aute Lewis robí aj na štartoch a aj v pretekoch a ako ho vie obísť sa nebavme.

6. O tom že dominancia 2016 bola iná ako táto si dovolím pochybovať ja si nepamätám že by dali kolo 4 autu. Ale toto riešiť a porovnávať Rosberga s Bottasom nemá význam.

7. Gasly bol podstatne mladší a v F1 omnoho kratšie keď sa do top tímu dostal. A navyše nemám ja dojem že auto Mercedesu je tak výrazne stavané na LH ako RB na MV. Navyše RB nebol a nie je najlepšie auto (a RB je aspoň kde je aj kôli Ferrari) v poli Mercedes áno. Takže je iné byť druhý tam ako v tom RB. To že Bottas skončí 2 s takým náskokm čo majú má byť v takom aute samozrejmosť nie výnimočný výkon.
    Ja si stále myslím ze ak by na to Bottas ozaj tak mal a bol tam 2 co aj niečo ukáže tak by ti ta frustrácia nebola taká veľká ak by ozaj podával výkony čo by nás nadchli.

Ale ako píšem nemám chuť sa o tom hádať. Nemá to význam. Snažím sa to preto to všetko obmedziť. Lebo ma to unavuje. A ako píšem aj hore nie je to diskusia o Bottasovi takych tu už bolo a aj ešte bude teraz by to malo byt o výkonoch tento víkend. Ak sa nič z toho co som o VB dnes napísala zajtra nestane tak ako prvá ho pochválim že dobre preteky.

VLÁKNO SA AKO VŽDY KEĎ SPOMENIEM BOTTASA STAČÍ LEN NÁZNAKOM ZVRHNE SEM. ROVNAKO AKO KEĎ POCHVÁLIM GR.

HOCI TO NIE JE Pointa TEJ KONKRÉTNEJ DISKUSIE.