Charlesovi Leclercovi sa po tuhom boji v poslednom kole ušla len šiesta priečka. Monačan si však ešte nemôže vydýchnuť. Komisári si ho predvolali a budú ho vyšetrovať za viacnásobné opustenie trate a získanie trvalej výhody, za čo mu hrozí penalizácia.
Celou situaci mu vůbec nepřeju, ale tohle je na trest. Pokud mu auto nezatáčelo, měl ho odstavit. Ono je to ale jedno. Charles nemůže mít menší ambice než titul, ani jednotlivé vítězství pro něj není dost, i když samozřejmě potěší. A ono to zase nevypadá…
Ak toto použije ako argument, tak by mal prísť protiargument komisárov, že prečo teda neodstavil, keď mu to nezatáčalo, a bolo to teda nebezpečné pre všetkých naokolo aj pre neho samotného.
A navyše skrátil aj ľavotočivé zákruty, kde mu to zatáčalo. Toto neobhájiš tým, že nezatáčalo. Skrátka chcel za každú cenu uhájiť pozíciu.
Nemám mu to za zlé, naopak, páči sa mi to ako k tomu pristúpil, ale keď mám byť spravodlivý, tak by som dal trest.
To skracovanie bol vysmech. Bud ma poruchu, ide pomaly a potom nech si skracuje. Ale on isiel plne pecky a rezal zakruty, aby ho VER a RUS nepredbehli. Jasny trest.
Leclerc v posledním kole ztratil nějakých 15 vteřin. Ano, úmyslně tam pak corner cutoval, ale nakonec pozice před Russellem ani Verstappenem neuhájil. Na další jezdce to nemělo vliv, jestli jede po trati nebo mimo.
Kdyby skončil před Verstappenem nebo Russellem, tak ok ať ji dostane, ale myslím si, že taková velká penalta není na místě.
Čekala jsem míň, ale jsou myslím diskutabilnější tresty než tenhle. Třeba Russell vloni za úmyslné předjetí mimo trať dostal totéž. Jak ovšem víme, záleží taky na tom, kdo sedí na věži. Konzistence v rozhodování je v F1 permanentní téma.
Zdá se mi to zbytečně tvrdý. Ve finále pozici nezískal, ani neuhájil.
Ale asi je dobrý, že za to je takový trest. Je to vyslaný vzkaz, že toto se tolerovat nebude.
Ale vIděl jsem tam horší manévry, které vyvázly bez ničeho.
Tak teraz po pozretí toho videa, ako išiel posledné kolo to rozhodnutie dáva zmysel. Myslel som si, že má tak poškodené to koleso, že nevie poriadne zatočiť, ale on si tam schválne, bez hanby skracoval trať, aby nestrácal čas…
Na jednej strane ho chápem, že sa chcel dostať čo najrýchlejšie do cieľa, ale na druhej strane zase musel vedieť, že takýmto spôsobom nemôže jazdiť…