Kvalifikácia s 22 autami môže byť problém. Norris má prosté riešenie | Magazín F1 - F1online.sk

Formulu 1 čaká poriadne hektický víkend. Na úzkom monackom okruhu sa bude musieť od tejto sezóny potlačiť až 22 namiesto 20 monopostov, čo najmä v kvalifikácii potrápi pretekových inžinierov a preverí nervy samotných jazdcov. Charles Leclerc očakáva, že “pod jeho oknami” nastanú problémy.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/234682/kvalifikacia-s-22-autami-moze-byt-problem-norris-ma-proste-riesenie

samozrejme, nizsie kategorie ten okruh prejdu pomalsie, co teda casovo vytvara trochu ten priestor, zaroven su vacsinou mensie auta a hlavne menej citlive na aero, takze tie problemy nie su tak velke, ako v F1

alternativou je nariadit maximalny pocet kol, napr. 5, ktore mozes odjazdit, aby sa teda nemohlo len zavadzat ako sa to robi; samozrejme, existuje velke riziko ze vsetci by to chceli aj tak odjazdit naraz, ale prave v Monaku, kde ten cisty vzduch vie priniest vacsi zisk ako najnagumovanejsia trat, mohlo by to fungovat (okrem premenlivych podmienok, kde by to bolo velmi nespravodlive)

Ta myšlenka dvou skupin v Q1 s tím, že z každé tři vypadnou, a dál už Q2 normálně pohromadě mi připadá docela dobrá a spravedlivá. Ale však uvidíme, jak si s tím jezdci poradí.

1 lajk

jeden problem za druhym s touto tratou.. vyhodte ju uz konecne, alebo ju prerobte do inych casti mesta, alebo najlepsie by bolo, keby si Monako prenajalo normalnu trat, napr. v nemecku v Hockenheime maju jednu dobru volnu.. a druhu Nurburgring. Naslo by sa ich potom po svete aj viac.

1 lajk

Ale no tak, pride este BYD s dalsimi 2 autami.
V minulosti bolo kolko stajni 15, 17 ?
Vsetci sa pomestili do garáží, na trat, ziaden problem.

Kvalifikačný formát v Indycars (nie na ováloch) je myslím veľmi dobrý: najskôr dve skupiny každá 10 minút podľa časov z tréningu, z nich do druhého kola postupuje 6+6, a z nich do finálnej časti 6 - buď všetci spolu, alebo jeden za druhým (na dočasných okruhoch).

Update: Čiže áno, byť v tréningu napr. 13. môže byť lepšie ako 10., keďže tým sa dostane do teoreticky pomalšej grupy. :slight_smile: Ale vedia to všetci, takže… ťažko s tým počítať, navyše rozdelenie do dvoch skupín je 1, 3, 5… a 2, 4, 6… za mňa dobrý systém.

Jednokolku, ale jsem v menšině.

A co takhle naznačit Alonsovi, aby hodil do ringu ručník už v kvaldě?