Konžská ministerka napísala list Domenicalimu: Rwanda nás okupuje! | Magazín F1 - F1online.sk

Konžská demokratická republika je tragicky krvavé územie. Jedna z najchudobnejších krajín sveta a jedna z najväčších krajín v Afrike má za sebou štvrťstoročie krutého zabíjania. Len druhá vojna v Kongu si v rokoch 1998 až 2003 vyžiadala viac ako päť miliónov obetí a tento súčet stále rastie, keďže ani po oficiálnom skončení vojny nezavládol v krajine pokoj. V súčasnosti k tomu prispieva aj Rwanda, horúci kandidát na organizovanie veľkej ceny F1.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/186791/konzska-ministerka-napisala-list-domenicalimu-rwanda-nas-okupuje

Sulayemovi nejspíše někdo nakukal, že ve Rwandě se nemluví sprostě. Proto je Rwanda pro pořádání F1 kandidátem číslo 1. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Cash is king :wink:

ale ved to pozerame a budem pozerat aj ked to bude na Mesiaci…

pani ministerka by vsak mala byt viac znepokojena tym, ze maju v krajine jeden z najodprnejsich rezimov ludkskej prace - rozumej otroctvo a funguje vo vlade ktorej je sucastou. 21 storocie v plnej parade… mne to hlava neberie

To vyjadrenie znie ako od našich šašov z vlády. A vieme ako to skončí peniaze až na prvom mieste, médiá dajú pár článkov, zopár jazdcov dá status alebo špeciál prilbu a ide sa ďalej.

Nevím, jestli je Rwanda nejlepší volba a kromě toho ani nevěřím, že se tam v dohledné době opravdu něco pojede. Ale pokud by se mohly závody konat jenom v zemích, které nejsou poznačené krví, tak se budou neposkvrněné destinace hledat opravdu těžko, a to nejen v Africe…

Rwanda je poměrně čerstvá záležitost.
V Africe se rozhořela nová válka. Zajali stovky Rumunů, Česko varuje občany před cestami | TN.cz

Myslím, že snahy obnovit závody v Africe zase na dlouhá léta utichnou.

A jak dlouhá léta by vlastně mělo trvat, než by se tam (teoreticky) mělo opravdu jet? Do té doby může být všechno jinak jak v Kongu, tak ve Rwandě, kde prý stabilitu udržuje momentálně skoro sedmdesátiletý prezident (jakým způsobem nechávám stranou). Ten region je nestabilní dlouhodobě, nevím, proč si pro obnovení závodů v Africe vybrali zrovna Rwandu. V té oblasti asi FIA nemůže být moc přecitlivělá, jestli to s těmi závody myslí vážně :woman_shrugging:.

F1 vypustila závody v JAR před třiceti léty. Teď taky byl JAR předmětem jednání o návratu F1, ale prý hrozí, že se do sporů taky zamotá. To je pak těžké najít nějakou stabilní zemi, kde F1 nehrozila ztráta reputace.
Ale neber mě doslova, protože o Afrických politických problémech moc nevím.

Podle mě je Kyalami škoda, byla to tradiční trať. Současným požadavkům asi už neodpovídá, ale pořád by mi připadalo reálnější a logičtější se pokusit o obnovu i s úpravou trati tam. Pokud by to lidem ve Rwandě obecně něco přineslo, já bych jim to přála, ale vidím to maximálně na jednání o plánu trati a pak do ztracena, nemůžu si pomoct. A to budu ráda špatným prorokem.

1 Like

Kyalami po celou dobu nezahálela, tak by úpravy nemusely být extrémně složité. Maďarsko taky provádí velkou rekonstrukci.
Prý se uvažuje i o Kapském Městě. Teď když o Tilkem není slyšet, tak je asi jedno jestli se staví nový okruh, nebo předělává starý.

1 Like

Hlavně žádnou zajímavou trať, na které se nedá předjíždět :smile: !

Předjíždět se dá na každé trati. Jen tam nesmí jezdit monstra z F1.

1 Like

No třeba v Monaku to byl problém co pamatuju. Ale pro dnešek konec :smile:!

Monako má v sobě jiné cennosti než závod. Trenály a Kvalda závodní vláček vynahradí.
Dobrou noc. :yawning_face:

Ale veď F1 porušovanie ľudských práv pod týmto vedením dlhodobo nevadí …