Kevin Magnussen: Niekto medzi zváračom a Lewisom Hamiltonom | Magazín F1 - F1online.sk

Kevin Magnussen, syn bývalého pilota F1 Jana Magnussena, mal takmer predurčené stať sa profesionálnym pretekárom. Život je však nevyspytateľný, a tak po pomerne úspešných motokárových začiatkoch prišiel prvý zvrat, keď sa z neho takmer stal zvárač. Potom však prišiel celkom iný obrat, ktorý aj vďaka pevnému stisku ruky z neho spravil pilota F1 na ceste stať sa druhým Lewisom Hamiltonom. Aspoň to si Magnussen kedysi myslel.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/184906/kevin-magnussen-niekto-medzi-zvaracom-a-lewisom-hamiltonom

Na tohto jazdca som mal od Austrálie 2014 veľkú slabosť. Ja ako malý chlapec celý natešený, že po zmene pravidiel sa do čela dostane Ferrari s Alonsom (taká naivita) som sa pozeral na to, ako Magnussen získava pódium a zároveň aj status “budúceho” majstra sveta. Bol som presvedčený, že on je budúcou superstar. Všetci vieme, ako to nakoniec dopadlo, ale úplne mi tento moment tak utkvel v pamätí, že za tých vyše 14 rokov čo sledujem F1 sú pre mňa Magunussenové prvé preteky jednou z najkrajších spomienok. Keď sa potom v roku 2022 nečakane vrátil a získal v pretekoch P5 mal som úplne zimomvriavky.

1 Like

Vždycky mi připadá absurdní, když někdo o některém ze zjevně š.p.i.č.k.o.v.ý.ch pilotů napíše, že “není mistrovský materiál”, protože… Pro mě je to přesně naopak, jsou piloti nezpůsobilí získat titul i při optimálních podmínkách, a těch není moc. Zbytek má jenom smůlu, že se jim to z nejrůznějších důvodů nikdy správně nesešlo, a těch je většina. Magnussen bude jenom jeden z těch mnoha :woman_shrugging:.

Zaujímavá myšlienka. Niečo na tom je pravdy. Stačí si porovnať Hulkenberga s Rosbergom. Nemyslím si, že by bol Rosberg o toľko talentovanejší a lepší pilot. Ale ten rozdiel medzi ich úspechmi je markantný. Žiaľ, jeden sedel 3 sezóny v dominantnom aute a ďalší jazdil len za stredopoľové tímy.

1 Like

Tých majstrovských pilotov, ako píše Evap, podľa mňa zas nie je toľko. Respektíve je dosť pilotov, ktorí nie sú schopní získať titul, pretože nejde len o auto, ale aj o kolegu. V top tíme, ktorý môže mať auto na titul sa takmer nikdy nestretnú dvaja priemerní piloti, takže tí priemerní veľkú šancu nemajú.

Koľko pilotov by uspelo v RB vedľa Maxa? Asi nula.

Koľko pilotov by uspelo v Mercedese v čase dominancie vedľa Lewisa? Možno traja.

Rosberg vôbec nebol priemer. Často je nedocenený, ale faktom je, že dokázal poraziť Hamiltona a v ostatných sezónach keď s ním prehral, tak to bolo dosť tesné.

S Hulkenbergom máš pravdu, ten kvalitu má, ale aj smolu na autá. Ale celkovo je možno na gride tak 5-8 pilotov, ktorí sú schopní získať titul a to ešte niektorí z nich k tomu potrebujú dominantné auto a priemerného kolegu.

2 Likes

Ako je pravda, že sú piloti typu Peréz, Bottas, Webber, Massa, Montoya alebo Coulthard, ktorí patrili/patria ku kvalitným pilotom, ale k absolútnej smotánke im vždy čosi chýbalo. Damon Hill patrí tiež do tejto kategórie, ale on mal dominantné auto a tak ten titul ešte dokázal získať. Rosberg je v tomto celkom iný prípad, keďže dokázal poraziť v internom súboji svojho tímového kolegu a získať na úkor neho titul majstra sveta. Aj keď treba jedným dychom dodať, že aj tam mu pomohlo celkom šťastie, keď Hamiltonovi v Malajzii vybuchol motor. Ale súhlasím s tým, že mu bol vždy vyrovnaným oponentom a už vo Williamse ukazoval silný potenciál.

Na druhú stranu súhlasím s tým, čo som napísal. Že Hulkenberg nie je v porovnaní s Rosbergom o toľko horší pilot, aby mali až tak rozdielne kariéry. Dovolím si tvrdiť, že Hulk mal minimálne potenciál dosiahnúť úspechy Ricciarda. Len mu v kľúčových momentoch nešlo šťastie naproti.

Z dnešného gridu (budem počítať ten z roku 2024) majú na titul podľa mňa títo piloti (okrem tých, ktorí to už dokázali - VER. ALO, HAM)

• Leclerc, Russell - dokázali by podľa mňa urvať titul aj pri zložitejších podmienkách, nepotrebujú dominantné auto

• Norris/Piastri - pre mňa sú títo dvaja veľký otáznik. Ďalšia sezóna odhalí viac. Lando zatiaľ nepreukázal psychickú odolnosť. U Piastriho ukáže viac budúca sezóna, kedy už nebude mať priestor na výhovorky. Zatiaľ nebol veľmi konzistentný, aj keď mentalitu má správnu. Obaja sú ale za mňa overrated (zatiaľ).

A potom tí, ktorí by už určite potrebovali trochu jednoduchšie podmienky - Sainz, Bottas, Hulk, :grin:. Možno aj Gasly. V RB vybuchol, ale predsa len to bolo moc skoro. Odkedy však jazdí v strede poľa, tak mu to ide veľmi pekne.

A neviem, kam zaradiť Ricciarda z rokov v RB. Určite majstrovský materiál, len je otázne, že v akom aute a tiež , že aj v akom období. :wink:

Este by som dodal, ze Rosberg po 3 rokoch s timovym kolegom Schumim ma skore v 2 najdolezitejisch statistikach (bodove a Q porovnanie) 6:0.
Hulk je sice kvalitny jazdec, najma kvalifikant, ale toto by podla mna nedal a Rosberg je naozaj nepravom casto podcenovany, patril k spi.cke :slight_smile:

1 Like

Schumi bol ale v tej dobe za zenitom, na to netreba zabúdať. Respektíve bol skutočne len mala časť z toho monštra, ktorým bol v 90.rokoch a na začiatku 21.storočia. Týmto samozrejme nechcem zhadzovať Rosbergov úspech. Majstrom sveta sa stal zaslúžene a určite nepatrí k tým “slabším” majstrom. Skôr by som ho videl niekde medzi Damonom Hillom a takým Hamiltonom. Taký stred proste. Možno niečo na úrovni Hakkinena/Vettela. Ale to sú už len také moje subjektívne špekulácie, ktoré si v praxi nebudem mať nikdy ako overiť. :smiley:

1 Like

Jasne, tieto porovnania maju skoro vzdy trhliny a ALE…
Suhlasim, ze Schumi uz nebol Schumi, na druhu stranu par rokov predtym bojoval o titul(y).
Skor to ukazuje, ze casto nejake zmeny niekomu vyhovuju viac, niekomu vobec (technika a pneu sa zasadnejsie zmenili a to mu nesedelo) a aj preto su ery… Realne je vacsina jazdcov dost blizko seba, ale rozne (zdanlivo) detaily sa vedia postarat aj o velke rozdiely…

Rosberg niekde medzi Hillom a Hamiltonom ale aj podla mna sedi :slight_smile: Miku mam vyssie…

1 Like