Keď má jazdec helmu na hlave, nadávaniu nezamedzíte, vyhlásil Brown | Magazín F1 - F1online.sk

Keď sa riešia takéto otázky, nejedného by napadlo, že Formula 1 musí byť oázou pokoja bez väčších problémov. Aj keď ňou nie je, januárové a februárové diskusie vnútri nášho športu patrili do nemalej miery nadávaniu. Zak Brown však, ako mnohí ďalší, celkom nechápe, v čom je problém. Ak nechceme vulgárne vysielačky, tak ich jednoducho nevysielajme.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/186526/ked-ma-jazdec-helmu-na-hlave-nadavaniu-nezamedzite-vyhlasil-brown

Jsou situace kdy jde jezdcům o zdraví a v takových případech nemá jezdec čas ani náladu hledat vybrané slova.
Sulayem jako bývalý závodník by si měl šáhnout do vlastního svědomí a nehrát si na falešného moralistu.
Co se týče oficiálních tiskovek, tak tam by jezdci určitou dávku kultury zachovat měli i když my diváci by jsme si občas ostřejší konverzace přáli.

1 Like

Dať mastnú pokutu aj tomu kto pustí do vysielania vysielačku s nadávkou, zrazu by v éteri nebola ani jedna

Ostrejšie konverzácie na tlačovke nemusia byť vždy založené iba na vulgarizme…

Myslím si, že je ok od jazdcov žiadať pokiaľ možno slušnejší prejav je úplne v poriadku, ako diváci chceme vysielačky počúvať, no tie čo sa musia veľa vypípavať, nám aj tak nepustia, čo je škoda. Navyše legendárne hlášky jazdcov tiež nestoja na vulgarizmoch… Ak občas ujde, je to tiež ok.

Osobne by som zvolil pre prípad vysielačiek iný prístup ako pokuty. Konkrétne by som na mieste Liberty Media zaviedol budget pre prínos k marketingu F1 a ten rozdeľoval medzi tímy za ich prínos rovnomerne, avšak za slušnú komunikáciu jazdcov by som dával bonus, teda tímy, kde jazdci nenadávajú ani vo vysielačke by dostávali viac peňazí. De facto je to teda pokutovanie jazdcov za nadávky, ale interpretované iným spôsobom…

Já bych to s tou morálkou zase moc nepřeháněl. Podívej se kolem sebe a jestli otevřeš oči, tak svět vůbec není jak se Sulayem snaží světu vnutit.
A začni u sebe. Určitě jsi už nejednou zhřešil a nebylo to pouze v silničním provozu, ale i ve společnosti i když tam byly děti.
Nebo si pusť film. Snad v každém novějším se to nespisovnými výrazy jen hemží a mezi pohádkovými postavami jsou lesby a buzeranti. Prý aby byl svět vyvážený.
A jiné sporty? No to je fakt, tam by si použít nespisovný výraz nedovolil nikdo.

Banik ■■■■■ Banik ■■■■■ FCB! - YouTube

Jasne, ze budu nadavat, je to sport :smiley: Ale zbytocne to pustat do vysielania, pozeraju to aj deti. Tiez nadavky na rozhodcov su nepriatelne.

F1 je v prvom rade biznis. A je v záujme každého jedného tímu, každého jedného jazdca, aby biznis rástol. Ako to dosiahnuť? Pozriem sa okolo seba. Ja som veľký športový fanúšik, a v minulosti som často chodil na futbal alebo na hokej. Dnes mám deti, a do hľadiska s nimi nechodím. Nie je to vhodné. F1 je produkt, ktorý sa dá predávať aj deťom. Ja ako rodič nemám záujem vysvetľovať svojmu synovi, prečo je tam pípanie, keď rozpráva do vysielačky pretekár. Radšej si pozriem formulu sám, a jeho k telke neťahám.

Neexistuje jediný rozumný dôvod, prečo obhajovať vulgarizmy z úst pretekárov. To nie je tak, že bez vulgarizmov to už nebude F1. Diváci od televízorov neodídu preto, lebo pretekári nenadávajú. Ľudia sú ale dnes zvedaví na to, čo pretekári v kokpite rozprávajú. Aj si pozrú popretekové rozhovory, a zaujímajú sa aj o to, čo kto povedal vo štvrtok na tlačovke. Preto treba zabezpečiť, aby tieto výstupy boli prijateľné pre čo najširšie spektrum fanúšikov, a teda aj deti.

Toto vôbec nie je o tom, aký je dnes svet. Toto je o predaji produktu. Čo sa týka tých filmov, tam je obrovská konkurencia. Filmy, na rozdiel od F1, nemajú ambíciu osloviť široké spektrum publika. Je tma obrovská konkurencia, a každý sa preto zameriava na určitú cieľovú skupinu. Je preto potom logické, že v niektorých sú vulgarizmy celkom žiaduce a nikoho netrápi, že na taký film deti nechodia.

Motivovať pretekárov, aby nadávali, čo najmenej vo vysielačke, a nenadávali vôbec pri verejných vystúpeniach mimo pretekov (vrátane sociálnych sietí), je úplné minimu. Vôbec nerozumiem, prečo je k tomu potrebná akákoľvek debata.

Inak mám 5 a 8 ročné deti, a máme nakukané azda všetky detské filmy, čo vyšli v poslednom období, ale fakt si teraz neviem spomenúť na gejov a lesby v týchto filmoch…

Všechno co jsi popsal platí pouze pro televizní produkty.
Kdyby ses totiž věnoval svým dětem v ryzím sportovním duchu a chodil s nimi na to hřiště sportovat, tak by se Tvé dítka lidovým výrazům těžce vyhly. Osobně si myslím, že hrubé výrazy doprovázejí lidstvo asi ve stejném období kdy vzniklo slovo hlad.

Žiji v oblasti šachet a hutí, tudíž v oblasti, kde se vždy pracovalo hodně tvrdě a jistě si dokážeš představit, že když někomu zavalila skála nohy, tak určitě nevydával zvuky píp píp píp.

Už ve škole nás proto učili, že není sprostý ten kdo sprostě mluví, ale ten kdo sprostě myslí.

1 Like

Nielen televízne, ale aj priama účasť na zápasoch ako divák je týmto ovplyvnená. No čo je podstatné, práve títo diváci prinášajú F1 zisk. Nie sú to automobilky, nie sú to pretekári, čo prinášajú zisk. Tí, čo aktívne “športujú” zisk neprinášajú, tí sú za to platení. A ten produkt, ktorý sa predáva vytvárajú. Preto je pre šéfov dôležité, aby ten produkt bol atraktívny pre čo najširšiu cieľovú skupinu. Vulgarizmy nič dobré neprinášajú, F1 bez vulgarizmov, by bola ako predajný produkt lepšia a viac by zarábala. O tom, či som si niekedy s chuti zanadával to vôbec nie je… Ja neodsudzujem pretekárov za to, že nadávajú. Ale chápem, prečo FIA a Liberty Media chcú aby to nerobili. Je to logické.

Já v žádném případě vulgarismy nepodporuji, ale žiji v reálném světě ve kterém se s vulgarismy začíná už na pískovišti, pokračuje se ve školce, pak ve škole a hromadných prostředcích a vrcholí na lavičkách v parcích.
Pak se už děti dostávají do reálného života a vulgarismy začínají pomalinku uvadat i v případech, že už jako mládím zkažení lidé začínají chodit na fotbal.

Tak to prostě chodí a zakrývat si vlastní oči před realitou ničemu nepomůže. Spíše to svědčí o příliš krátké paměti.

1 Like

Dnes jsem v rámci silničního provozu taky použil neslušné výrazy.
Jaký si mám vyslovit trest? :stuck_out_tongue:

ty to vobec nechapes… podla teba by teda rodicia mali vychovavat deti tak, ze ich ucia aj nadavat? lebo teda ak ano, tak nemam protiargument. v takom pripade ta nemozem presviedcat…

ja, ako rodic malych deti, viem, ze moje deti vulgarizmy poznaju. napriek tomu ich vyhresim ak povedia nieco neslusne, a ano aj im dam trest ak je to potrebne… zatial nemusim, deti si same uvedomuju, ze tak rozpravat nechcu. ale mohli by zmenit nazor, ak by si uvedomili, ze ich pretekarsky vzor nadava horsie ako ich otec…

faktom je, ze ja ako rodic ich neberiem do krcmy, pretoze viem, ze sa tam z kazdej strany idy nadavky. nebudem predsa ludom v krcme hovorit, aby nenadavali kvoli mojim detom. je podla mna uplne spravne sa s detmi vyhybat miestam a cinnostiam, pri ktorych sa mozeme stretavat s nadavkami… a o tomto to je… F1 nechce davat rodicom zamienku, aby svojim detom zakazovali sledovat preteky pripadne ine cinnosti spojene s F1 kvoli tomu, ze tam pretekari nadavaju…