Pro všechny.
Někdo je za chybné měření, případně za chybu ve formulaci pravidel zodpovědný a právě ten by měl být potrestaný. Měření v boxech se v Monaku provádí dlouhé roky a nikdy takový problém nenastal. Skoro by se dalo říci, že letos udělala FIA jinak záměrně, aby v Monaku nebyla nuda.
pokial nedokazes, ze sa meralo chybnym metrom
ku.va @matus.pavlik @Milan.Kubala robte uz do p.ce nieco s touto strankou, ved sa to neda normalne pouzivat. kazdu chvilu vyskakuju nejake chyby, prispevky sa odosielaju az po niekolkom pokuse a pod.
Ferdo stejně si jezdci hrajou s delta časy pod VSC, tady si na to chtělo dát pozor. Prostě neřídí se to tachometrem, využívá se to ke svému prospěchu, tady si chtělo dát majzla.
Ano a když je v pořádku využívat celou šířku tratě za SC, tak proč se to nesmí v nájezdu do boxů?
Zalezi ako je formulovane pravidlo o prekracovani rychlosti v boxoch. Ak je tam, ze pilot v ziadnom momente nesmie prekrocit 60kmph, tak im staci doniest telemetriu z auta, aj ta musi byt doveryhodna a ak gasly nikdy cez 60 nesiel, nema preco dostat trest. Je to relevantny novy dokaz, ktory FIA v case rozhodovania nemala
v takom pripade je blbost FIA, ze to robi tak ako to robi. Skratka si FIA vybrala zly meter na zaklade ktoreho nemozu penalizovat.
Ak je v pravidlach, ze auto nesmie mat cez boxy vypocitanu priemernu rychlost vyssiu ako 60kmph, tak potom je FIA v prave a piloti doplatili na svoju nedbalost
Čiže pravidlá hovoria o maximálnej rýchlosti 60 kmh a Gasly išiel celý čas len 59 km/h.
Skracovanie uličky cez bielu čiaru je teda povolené? Beriem že Ano, vid Russellov nájazd do boxov vlani v Baku.
Za čo teda Gasly a ďalší dostali trest?
Toto môže Gasly pokojne hnať až na arbitrážny súd.
Nabuduce nech tam daju kuzel od cestarov a bude vsetko v pohode ![]()
Senzory boli v poriadku a meranie na okruhu bolo správne. Všetci vedeli ako sa bude merať. Pravidlá porušili iba niektorí, zďaleka nie všetci. Dalo sa jazdiť tak, aby neporušili pravidlá. Rýchlomer v monoposte je iba orientačný a nemôže byť použitý ako dôkaz. Vyhodnocuje sa na základe určeného meradla.
Podobne by mohli protestovať proti trestu, keď nedobrzdia do pitlane. Zablokuje kolesá a do pitlane vchádza príliš rýchlo. V telemetrii budú ukazovať, že pri vjazde do pitlane malo auto rýchlosť 0km/h veď kolesá stáli. Vyhodnocuje sa na základe určeného meradla.
Keď ma policajti budú pokutovať že som prekročil rýchlosť a ja poviem že podľa môho rýchlomeru som neprekročil, nebude mi to nič platné. Vyhodnocuje sa na základe určeného meradla.
Prekrocenie rychlosto o 0.1 kmh… to by policajt ani nemrknul okom. Je to trapne takato hodnota prekrocenia o ktorej sama FIA vie ze je to sposobene najazdom. Takze za mna jednoznacna a umyselna manipulacia od FIA.
Na tom čo si myslíme vôbec nezáleží. George v Belgicku dostal trest za hmotnosť. Lewis v Brazílii dostal trest za štrbinu v zadnom krídle. Tu dostali trest za prekročenie rýchlosti. Porušili článok B1.6.3 športových pravidiel. 5s penalizácia je najnižší možný trest. Ja som rád, že s tým nikto nechcel úmyselne manipulovať. Tresty boli udelené za to, za čo mali byť udelené. Keby nedajbože niekomu napadlo že
zostane nepotrestané, to by zas bolo rečí, že FIA manipuluje s trestami. To by tam nabudúce tími nastavili obmedzovače na 60,1km/h a povedali by, že minule sa to predsa tolerovalo. Ak tú rýchlosť vedia odmerať úplne presne (zrejme to vedia odmerať úplne presne), tak žiadna tolerancia neprichádza do úvahy.
Vyzera to tak, ze piloti isli predpisanou rychlostou, ale metodika vypoctu v tomto pripade je chybna. Ak je zalozena na vzdialenosti a naslednom prepocte - tak “odporucanie” je nedostatocne - mal byt zakaz skracovat cez ciaru kvoli vypoctu a bolo by jasne aj pilotom, ze nesmu. Ak je dovolene si trat skratit a neporusia nic - mali to prisbosobit (proste ako vychodziu hodnotu uadat vzdialenost tu skratenu)… penalizacii dostali piloti ktori isli predpisovo - to nesedi ![]()
Když jezdec jede skutečnou rychlostí rovných 60 km/h, ale moderní ajťácké měření mu napočítá vyšší rychlost která poctivému jezdci uškodí, tak by měli viníka rovnou utratit. Stejně jsou přemnožení. ![]()
Policajt by nemrkol okom ??no este ze v f1 nie su policajti vsak
Lui mal dostat este jeden trest za SC
Když nevíme, jak je definovaný způsob měření, tak nemůžeme vědět, že je metodika výpočtu chybná. Jestli se to počítá jako úsekové měření mezi senzory v uličce a přidáním boxů Cadillacu se ulička víc zatočila, takže říznutí zatáčky mělo tenhle efekt (na což byli piloti ještě navíc upozorněni), tak mi to ze strany FIA připadá v pořádku. Ale počkám si, třeba to Alpine protlačí.
Jezdci mají ve vozech omezovače, které jsou nastavené na rovných 60 km/h, protože ve formulích nejsou tachometry a na tak přesné měření by stejně nefungovaly.
To znamená, že jezdec zmáčkne knoflík a signalizace mu ukáže, že vše proběhlo v pořádku.
To že FIA změnila postup měření není v pravidlech nijak definováno, ani jinak pravidly pro Monako upraveno.
Takže jezdec i týmy všechno splnili přesně podle schválených pravidel a dodrželi maximální povolenou rychlost a přesto kvůli anarchie FIA byli penalizování.
Jak víš, že FIA změnila postup měření? Podle článku se zdá, že tohle je normální standardní postup, nikdo nic neměnil. Problém je v tom, že tady není ulička rovná a při říznutí zatáčky jezdci projedou uličku za kratší čas, než by odpovídalo rovnému průjezdu. Pokud se ještě kus zatáčky přidával kvůli Cadillacu, mohla se zatáčka prodloužit a problém byl na světě. Proto na to jezdci byli ještě zvlášť upozorněni.
Tenhle problém se v Monaku nikdy dříve nestal, takže je jasné, že se něco ze strany FIA změnilo.
I kdyby se nájezd zkrátil a měření se přesunulo do zatáčky, tak by měla FIA zajistit, aby prováděla měření správně a né v rozporu s FIA schválenou technikou ve všech vozech.
To ano, ja tiez len “spekulujem” a som zvedavy na vysledok… len ma zaujalo to, ze moze “asi” podla metodiky dostat penalizaciu aj ten, kto celu dobu ide boxovu ulicku max 60km/h
Ale beriem to ako zabavne, lebo jedni to zvladli a ini nie ![]()
Některé týmy třeba nevěří svým vozům, nebo jezdcům, že to zvládnou správně, proto si mohli pro jistotu nastavit větší rezervu.