Sami uznávají, že Max je o level jinde
Ešte nech nám Martinko vysvetlí, kedy konkrétne mal Max a RB vrátiť tú pozíciu… Lebo čas na to akosi nemali… Len o pár stoviek metrov ďalej totiž došlo k nehode a na trať vyšiel SC… A počas SC sa nemajú robiť takéto rošády medzi jazdcami, to sa už FIA vyjadrila v minulosti celkom jasne… A ešte ani SC nezašiel do boxov a už padla penalizácia… Kedy konkrétne mal tím a jazdec zhodnotiť situáciu a prepustiť Piastriho dopredu? Za tých 15 sekúnd, čo prešlo medzi incidentom a žltými vlajkami?
FIA sa dlhodobo oháňa tvrdením, že takéto prehmaty nechá primárne riešiť samotného jazdca a tím a až keď nikto nič neporieši, tak zasahuje trestami… Závod bol neutralizovaný, komisári mohli počkať aspoň dva kolá po reštarte, či Max vráti Piastrimu pozíciu, nebol absolútne žiaden dôvod rozhodovať o treste ešte počas SC… Ale oni to aj tak urobili…
Osobne si myslím, že toto nemalo s objektívnym hodnotením situácie nič spoločné, komisári si len vybavovali účty s jazdcom a tímom… Nič nové pod slnkom…
MV to nemohl dát na Nor. právě kvůli novým pravidlům, které potvrdili že ho minulý rok trestali neprávem. Taková situace tam po startu nastala poprvé. Minulý rok najížděli vedle sebe Per. Lec na 2-3 , ale Lec nechal Per místo aby zůstal na trati. Tady fakt Pia vyhnal MV povzbuzený tím ať je to jakkoliv tak trest dostane MV.
SC bol ohlaseny az pekne dlho po tej nehode, mal vela casu poziciu vratit
praveze vacsinou sa davaju, ale maxovi ich uz davat nechcu lebo ich ma 8 a zacnu sa mu odratavat az v juni a kazdy komisar sa boji toho, ze maxo by musel ist na dovolenku na jeden pretek. ved to by tych komisarov oranzovi fanatici zozrali za ziva
to sa dá interpretovať aj úplne inak a hlavne správne…Max po pokazenom štarte jasne videl,že Oscara nepredbehne,tak brzdil príliš pozde a vôbec nemal v úmysle do tej zákruty zatočiť,to by sa mu ani nepodarilo…typický špinavý Maxov ťah,ktorý vyskúšal viac krát v r. 2021…riskol to,skúsil,nevyšlo…chyba bola len u neho v spackanom štarte…
Rovnako ako Antonelli teda ešte pred prejazdom zákrutou číslo 4. Dávno pred haváriou a ešte oveľa skôr ako vyšlo sc.
Sú tu viaceré kontroverzie. Za mňa úplne správne, že Max dostal 5s. Odjakživa platilo a malo by aj platiť, že jazdec na vnútornej strane má právo na zákrutu. Za pravdu dám ale aj niektorým, ktorí vravia, že komisári predsa mohli počkať 1-2 kolá po odchode SC, či Max neprepustí pozíciu(podľa mňa by neprepustil, pretože RB doteraz verí, že Max bol v práve)… ale každopádne to nebolo také jasné, aby za tých 15-20 s po manévri sa Max musel rozhodnúť či má prepustiť pozíciu. V tomto pre mňa prvá kontroverzia, prečo sa komisári tak ponáhľali? Druhá je skôr v konzistentnosti rozhodovaní. Porovnám to s VC Mexika minulý rok a 4.zákruta Max vs Lando. Vysvetlí mi niekto, prečo vtedy dostal trest jazdec na vnútornej strane? Dokonca 10s? Lando si to skrátil cez trávnik(rovnako ako Max teraz v nedelu) a rovnako nevrátil pozíciu. Pre niektorých len dovysvetlím… nemyslím 9. zákrutu tam Max dostal právom 10s… ale čo tá 4. zákruta? Ja sa v tom už fakt nevyznám… za mňa totožné manévre… raz dostal pentlu jazdec na vnútornej strane, raz na vonkajšej… zhodou okolností(alebo aj nie?) v oboch prípadoch Max…
V Mexiku byl první na apexu Lando, který se do zatáčky vešel, ale Max ho vytlačil. Tím, že byl až za Landem a potom ho vytlačil, tak dostal pencli.
Že Lando nevrátil pozici bylo nastavení v týmu po závodě v Austinu, kde se řeklo, že zatáčka je toho pilota, co je první na apexu.
Max a RB si myslel-o že těch 5 vteřin najede. Jakmile by ho pustil před sebe, už by to bylo ztracené. Prostě zvolili tuto variantu a nevyšla.
Max a RBR mohli být rádi, že nedostal klasických 10s, které se dávají, viz Lawson v závodě
Pozri si to znovu. Lando tam takisto brzdil tak neskoro, že do zatáčky ktovie či by sa vošiel… to že to povieš ty, lebo nenávidíš Maxa je mi jasné… Mne neide o to obraňovať jedného či druhého. Za mňa sú to totožné situácie. A ok… ak by aj si mal pravdu, tak chápem, že Lando trest nedostal za to, že si skrátil trať… ale to že dostal trest jazdec na vnútornej strane, pričom prišiel o pozíciu je veľmi kontroverzné. Za mňa v obcoh prípadoch jazdec na vonkajšku nemôže očakávať, že to tam napáli a jazdec na vnútornej strane ho nechá alebo že si skráti trať a nechá si pozíciu… v tomto sú u mňa oba momenty totožné… a nechápem prečo sa neposudzujú rovnako… a teraz si odmysli, že v tých situáciách bol Verstappen… ja nefandím ani jednému, takže sa snažím byť objektívny…
Suhlasim s tymi co pisali, ze ak by Lando tak pokazil start ako Max, vsetci by ho roznasali po mediach a oznacovali za babraka.
Na Maxa sa nesiaha a nevyvija ziaden tlak.
Ono je rozdiel ak sa stane niečo raz za čas a ak sa niečo deje pravidelne. To, že Verstappen pokazil štart je snáď jasné každému. Ale to teraz budeme kritizovať každého jazdca, ktorému sa to stane? To by sme kritizovali všetkých počas sezóny, pretože raz za čas sa to stane každému…
Lando nema styri tituly a 64 vitazstiev, ktorymi by umlcal kritikov.
Nevím, proč tu píšeš o nenávisti vůči Maxovi, když ti píšu vysvětlení k těm situacím.
Nejsou to stejné situace. První rozdíl je to, že v neděli se to odherálo hned po startu v první zatáčce, kde Max pustil brzdy a neměl šanci to projet.
V Mexiku šlo o 4 zatáčku, kde už se shovívavost (po startu) odmazala, a Lando byl na apexu zatáčky před Maxem. Max Landa vytlačil, takže tam neměl prostor ani jet, proto si to střihnul. Pokud si pamatuju správně, tak se loni po Austině mluvilo o tom, že jezdec, který je vytlačený, tak nemusí vracet pozici soupeři - klidně mě oprav, jestli jsem to pochopil špatně
Realne je to tak, ze Red Bull a Mclaren maji auta zhruba na stejne urovni, to ze je vuz c.1 v celkovem poradi treti se ztratou 12b je ciste o pilotech.
V to aspoň dúfa Charles Leclerc . “Myslím si, že z hľadiska skutočného výkonu auta zaostávame. Určite sme za McLarenom a Red Bullom, nuž a podľa mňa aj za Mercedesom.
Je to tak.
McLaren a RedBull, a pak za nimi Mercedes a Ferrari