Kamarátstvu medzi Albonom a Russellom monacké hry neublížili. Albon večer zatiahol účet | Magazín F1 - F1online.sk

Alex Albon a George Russell si po pretekoch mohli vyčítať rôzne veci. Pilot Mercedesu sa mohol sťažovať na Albonovo úmyselné zdržiavanie, ten zas na Russella, ktorý ho predbehol neférovým spôsobom, keď si skrátil trať. Pevnému kamarátstvu medzi nimi to však nijako neublížilo a po pretekoch si spolu zašli na večeru, ktorú musel zaplatiť Alex Albon.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/201585/kamaratstvu-medzi-albonom-a-russellom-monacke-hry-neublizili-albon-vecer-zatiahol-ucet

Ono, medzi pilotmi uz davno nepanuje nejaka nevrazivost, ako tomu mozno na prvy pohlad v minulosti bolo.

To len fanuskovia sa snazia ju vyvolavat… :slight_smile: Mam taky pocit. Myslim si, ze vsetci co tam su, az na velmi malo vynimiek, su sice superi, ale ked vyhra jeden/druhy nemaju problem uznat toho druheho, alebo si z veci robit srandu…

To len na forach v taboroch ich privrzencov vyzera inak…

Kooniec koncov, ti ludia su zahojeni financne do smrti aj na generacie, preco by medzi sebou mali mat nepriatelstva… :slight_smile:

1 Like

a ozaj
na zaklade coho dostal russell prejazd boxom? ved za take veci sa dava 5 ci 10s a nie prejazd boxom, ci teraz pouzili iny meter?
kto bude odteraz rozhodovat, ze ci predbehnutie mimo trate bol od zaciatku umysel(zato asi ten prejazd boxom), alebo islo len o priliz optimisticky manever po ktorom odmietol vratit poziciu?

russell to sice spravil priliz okato, ale nieje to prvykrat co jazdec aj ked jednoznacne predbehol mimo trat tak odmietol vratit poziciu a pocital s tym, ze je pre neho vyhodnejsie akceptovat trest ako stracat cas za pomalsim jazdcom a aj tak to nikdy nebolo potrestane prejazdom boxom

komisari zas ukazuju, ze nemaju problem ohybat pravidla podla situacie

1 Like

Tomuto sa v iných športoch hovorí “cit pre hru” :slight_smile:

Neviem, nepríde mi šokujúce, keď sa doslova takmer priznal vo vysielačke k zámeru, že vytiahli na to trest, aby sa to neoplatilo.

Úprimne dokonca si myslím, žeby sa tak malo postupovať aj pri iných typoch trestov.

1 Like

Vraj uz pred VC bolo rozhodnute, ze tu sa to bude trestat takto. Neoveroval som…

pred monakom sa bali presne tohoto, tak dali vediet, ze skratenie sikany bude za stopngo. russel vedel do coho ide, bolo to kalkulovane riziko, lebo keby nic nespravil, tak by sa nic nezmenilo az do konca zavodu.

V sobotu mi prosel sektorem, skoda ze ho mam az jako 20. z 20…

2 Likes

problem je, ze ta hranica citu je pre kazdeho diametralne ina

no len to potom znamena co, ze komisari si medzi pretekmi samovolne urcuju pravidla?
monako, nemonako trestat za rovnaky priestupok sa ma rovnako bez ohladu na trat.

1 Like

Neviem kto to urcuje, ale zjavne ako bolo extra pre Monako povinne 2 zastavky, tak aj toto.

Ja si pamatam, ako nie tak davno tvrdili, ze sa bude trestat menej a presla kratka doba a zrazu zacali 10s tresty za veci, co sa davalo 5s.
V tomto je “bor.del” dlhodobo, takze nieco extra pre Monako ma neprekvapuje, dolezite je, ze o tom vsetci vedeli…

Pochopiteľne. Ale tak to je v konečnom dôsledku v každom športe, kde sa “rozhodcovia” striedajú, niektorí sú prísnejší, niektorí zhovievavejší…

S rokmi si čoraz viac uvedomujem, aká ja túžba fanúšikov po rovnakých trestoch za kvázi podobné incidenty úplne scestná (v niektorých prípadoch). Kontext trate, jazdcov a samotnej situácie by mal byť braný do úvahy.

V konečnom dôsledku je to to isté, ako keď na hokeji je podrazenie - keď to bolo podrazenie do čistej šance tak je trest samostatný nájazd, keď podrazenie v strednom pásme ta 2 minúty :slight_smile:

Tak ale treba chápať kontext veci - oni rozdávali 5 sekundové tresty nejakú dobu šírinou, ale prišli na to, že jazdci to zneužívajú s tým, že sa im to 80% času oplatilo.

Ja osobne by som dokonca 5 sekúnd ako trest aj úplne zrušil. 10 je minimum, kedy sa s tým nedá tak ľahko kalkulovať.

Oni snad už nemají možnost výměnu pozic nařídit (?), to je myslím chyba. Jinak by bylo po problému.

Oni nemali tú možnosť v podstate nikdy.

Čo sa len zmenilo bolo to, že z nejakého dôvodu pred pár rokmi prestali tímom poskytovať info o tom, či by im to komisári odporúčili, aby predišli trestu.

1 Like

Máš pravdu. To by přitom situaci vyřešilo, prostě by jim nařídili se prohodit a přestalo by se to zneužívat.

1 Like

Presne tak. Dostať nariadené vrátiť pozíciu, alebo trest za neuposlúchnutie riaditeľa pretekov prejazd boxami. Vybavené.

1 Like

To vsetko vedeli, napriek tomu hovorili o menej a nizsich trestoch a deje sa opak.
Kedze niekedy netrestaju vobec a mali by, tak potom ja vidim variabilitu 5/10s ako dobru moznost, zohladnovat lepsie okolnosti.
To ako to komisari aj realne zvladaju, je druha vec :sweat_smile:

Neviem, asi som príliš odchovaný na dobe v F1, kedy najmenší trest bol prejazd boxami a bolo vymaľované :slight_smile:

Ani po tých rokoch sa neviem zbaviť pocitu, že 5 sekund trest je niečo podobné, ako keď má človek chuť na rezeň so zemiakmi, a miesto toho si dá polku horalky - neurazí, ale nič to nerieši :slight_smile:

Tu dobu si pamatam aj ja, ale to sa celkovo trestalo menej. Teraz su VC, kde je tolko trestov, co dakedy snad za sezonu :joy:

A davat trest prejazdom aj za uplne prkotiny, to by bolo krute a podla mna nespravne.

Podávam procedurálny návrh, aby sa trestali len poriadne veci, a ostatok kludne štýl čiernobiela a čierna vlajka :slight_smile: