Hotová jadrová fyzika. Pilotom sa nepáčia zamotané pravidlá súbojov | Magazín F1 - F1online.sk

Posledná preteková trojička opäť otvorila tému toho, čo by malo byť pri vzájomných súbojoch povolené, čo zakázané, a podľa čoho by sa to všetko malo vyhodnocovať. Jazdci a komisári sa musia držať rôznych smerníc, ktoré sú však už také komplikované, že piloti sa pri nich môžu cítiť ako pri štúdiu fyzikálnych zákonov.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/163538/hotova-jadrova-fyzika-pilotom-sa-nepacia-zamotane-pravidla-subojov

Jojo, “tajná” interní pravidla boje. Transparentnost jako prase.

1 Like

Jak ze jsi to rikal Zaku? Nechat to na FIA? Uplne top ted nevypada jako nejlepsi napad.

Ale jsou nejruznejsi jine navrhy. Treba tu na foru zastava spousta lidi jen jedno pravidlo. Jakmile dojde ke kontaktu, je vinen Max.

Ja bych to i zavedl. On by Max stejne vyhral. :grin:

2 Likes

Já bych transparentní byl. Akorát jste mě nevolili. :frowning:

1 Like

Tak promiň, příště :pray:

Akorát moc nechápu s čím mají jezdci problém.
Nesmí se vytláčet, zavírat nebo waving pod brzdama. Nic jiného se ani neřeší.
Jestli mají problém si zapamatovat 3 věci, tak nevím.

Možná to tajný pravidlo spočívá v tom, že to pro někoho neplatí.

Nevím, ale ani Palmer o tom očividně neví :man_shrugging: … nebo naopak ví něco co se veřejnosti ještě nedostalo? :open_mouth: Sami v tom dělaj bordel, zveřejnit, a jestli se něco někomu na konkrétním pravidlu nelíbí tak vysvětlit a ponechat kritice a k nápravě. Nevím kde je problém, možná třeba jen že to nemaj zažitý.

Aha, tak se ke mně dostala ta tajná příručka.

2 Likes

“Myslím si, že ak je vedľa vás auto alebo nejaká jeho časť, či už napravo alebo naľavo, musíte mu nechať miesto. Je to jednoduché a pretekanie je pri tom čisté a férové. To je môj pohľad na vec.”

Tesat do kamene.

1 Like

Složité mi připadá až posuzování problému a určení viníka, ale to je logické. Pak asi dochází na ty centimetry, přední křídla atp.

to je ta spravna prirucka. body za rakusko by sa mali zmazat.

:joy: Zase si potvrdil neobjektívnosť a detskú neznášanlivosť voči RB

Už jsem se lekl, že si nikdo nevšimne. :sweat_smile:

Presne. Mali by to nechat na timy, to by bolo vsetko urcite jednoduche, jasne, bezproblemove, vsetci by sa zhodli a suhlasili a o trestoch by uz nebola polemika… :smiley: Ved tak je to aj v inych sportoch, ze? Jedine, ze by nie :smiley:

No podle me ano. Pravidla jsou urcovana hracskymi asociacemi, nebo nejakym organem, ktery je volen, zastupci jednotlivych sportovnich klubu.

Napriklad ve fotbalento tak je. FIFA, je organ ktery je volen jednotlivymi cleny, coz jsou jednotlive fotbalove asociace.

Nejvyšším orgánem je kongres FIFA, ve kterém má svého zástupce každá z 209 členských asociací. Každá z nich v něm má jeden hlas bez ohledu na velikost nebo fotbalovou sílu

Tito tvori pravidla. Rozhodcovske unie pravidla netvori, oni nad nima dohlizi.

Ale nepisu ich (pravidla) priamo timy.
Samozrejme ze aj FIA spolupracuje pri pisani pravidiel s timami…
Ani v F1 komisari, co udeluju pocas VC tresty, pravidla nepisu, ale nad nimi dohliadaju.

To, ze za pravidla a dohlad nad nimi zodpoveda primarne FIA je uplne normalne a spravne, podobne ako v inych sportoch, ale chapem ze si si zase raz musel kopnut ironicky do Browna, ktory ti od Rakuska zjavne lezi v zaludku, podobne ako zosmiesnujuco aj do Montoyu, len preto, ze si dovolili nieco slusne a vecne komentovat na RB/Maxa…

Hlupak Horner :smiley:

1 Like

Tak obsirneji.

Vetsina sportu vznikla spontalne. Lide si hrali. Proto se sportovnim klanim rika hra, i kdyz je to spis souboj. Ve fotbale bezne slysis “hra zacala”. A lide kdyz si hrali, tak vytvorili pravidla. Tvurci puvodnich pravidel jsou tedy samotni hraci.

Tvrdi se, ze napr. rugby vzniklo tak ze pri fotbalovem klani jeden hrac vzal mic do rukou a bezel s nim k brane. To nebylo zakazano. Az pozdeji se pravidla rozdelila a menila se az do dnesni podoby.

Nicmene pravidla a dohled nad nimy si ve vetsine sportu, udrzuji sportovni asociace, ktere primo podlehaji narodnim asociacim a ty zase klubovym zastupcum.

Kdyz to zjednodusim. Tvorbu pravidel a dohled nad nimy kontroluji a ovladaji kluby, prostrednictvim svych volenych zastupcu.

Ale nektere sporty vznikly jinak. Nepriklad na komercni bazi. Nekdo vymyslel nejakou disciplinu a vypsal soutez o odmenu, stanovil pravidla a ustanovil nad jejich dohledem rozhodci. V tomto pripade nejsou tvurci pravidel hraci, pripadne kluby a jejich zastupci, ale prave ten majitel te souteze.

Je to jako nekde je demokracie, kde vladne lid a nekde despocie, nebo tyranie, kde vladne jedinec, despota, nebo drive tyran.

A tak vznikl motorsport. Prvni zavod v historii vypsal francouzsky denik Le Petit Journal. Urcil pravidla, trasu, rozhodci. A jiz prvni zavod byl kontroverzni. Prestoze prvni zavod vyhral hrabe de Dion, byl diskvalifikovan.

FIA je sice asociace kde vedeni je voleno (prezidenty autoklubu), bohuzel ale motorsport nemuze byt z logiky veci veden stejne jako fotbal. Jsou zde nejruznejsi motoristicka klani, ktera nemohou mit spolecna pravidla.

Nicmene pro vetsi pochopeni doporucuji si neco precist FISA, CSI, FOCA.

Pak mozna pochopis proc si myslim ze neni dobry napad posilovat pravomoce FIA, na ukor staji.

V kazdem pripade motorsport a podobne discipliny (jachting, letecka akrobacie) a tvorba jeho pravidel je uplne neco jineho nez ostatni sporty a nelze je vubec pomerovat.

A me do Zaka Browna nekopu. Naopak jsem s nim zajedno. Rozhodovani musi byt fer a transparentni.

Jen v jednom se neshodneme. Zak si stezuje ze v pravidlech je neporadek. Jeho sefteamu si stezuje ze v rozhodovani je neporadek. Za rozhodovani je plne odpovedna FIA a za pravidla z 90%.

No a Zak chce, aby ten kdo v tom ten bordel ma, dostal vetsi pravomoce a mysli si ze pak ta FIA uz v tom bude mit poradek.

No a me to prijde jako blbost. :laughing:

Ale uplne rozumim tomu ze nekterym zde, vcetne tebe, to prijde jako dobrej napad. :rofl:

1 Like

No a jeste k Montoy, coz byl muj milacek, kdyz bojoval proti Schumimu.

“Mňa prekvapil rozdiel vo vyvážení Checovho a Maxovho auta. Keď sa pozrieme na palubné zábery Checa a Maxa, tak Maxovo auto pekne prechádza zákrutami, zatiaľ čo Checovo nie. Takto nie je možné ísť rýchlejšie!” vyhlásil Juan Pablo Montoya . “Auto nezatáča a Checo musí uberať plyn, pretože sa dostáva na kraj trate. Na druhej strane Maxovo auto prechádza zákrutami bez problémov.”

No ja si sednou do Maxovi formule tak pokud by Pablo koukal na moje palubni zabery, tak by mohl komstatovat, ze je to uplne jina formule, protoze kdyz ji ridi Max tak jede a kdyz ja tak stoji. :rofl::rofl::rofl:

Takze asi tak.

2 Likes

Ale @tiMur, ja som to vobec nepisal aby sme siahlodlho riesili a porovnavali problematiku tvorby pravidiel a dohliadanie na ne v F1, ci inde…

Podstatnym a absolutnym faktom je, ze kritika na rozhodovanie/pravidla je tu celu vecnost a to ako aj od timov/jazdcov, tak aj od fanusikovskej obce (milion tem aj tu na fore) a vyjadruje sa k tomu kazdy za seba, podla seba, cize “problem” je tu tak ci tak, bezohladu na to, co povie (aj) Brown, ci ini…

Navyse komisari, ktori udeluju tresty, su aj byvali jazdci a ti tiez rozhoduju nekonzistentne, cize skor ako chyba FIA, je to prirodzeny ludsky faktor, ktory tu bude bezohladu na to, ake pravidla platia a kto ich pise…

Ja som ale napriklad rad, ze aj Horner podporuje FIA ohladne pravidiel a tvrdi, ze timy by mali FIA doverovat. To je dost podobne ako Brown, tak snad nebude zosmiesnovany aj on…
Kebyze tvoju ironiu na Browna nevidim opakovane (predtym som nekomentoval), tak sa neozvem. Ale kedze to prislo zase, navyse pod clankom, kde sa cely McLaren ani len neriesi, sa to nedalo “prehliadnut” :smiley:

Kedze si inteligentny, je mi jasne, ze ty dobre vies o co mi v skutocnosti islo, ale chapem, ze si to rozpisal inym smerom, viac sa mi to riesit nechce, lebo by sme sa tocili v kruhu :slight_smile:

1 Like