Hill: Chcete poraziť Maxa? Musíte byť po všetkých stránkach dokonalý | Magazín F1 - F1online.sk

Poraziť Maxa Verstappena v súčasnej forme je podľa majstra sveta z roku 1996 takmer nemožné. Damon Hill sa nazdáva, že na zdolanie v súčasnosti už trojnásobného majstra sveta si potrebujete počínať priam dokonalo a preto si myslí, že v dohľadnej dobe rodáka z belgického Hasseltu na formulovom tróne nikto nevystrieda.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/124565/hill-chcete-porazit-maxa-musite-byt-po-vsetkych-strankach-dokonaly

Max je výborný jezdec (nemám ráda tyhle “nejlepší z nejlepších, nejlepší v historii” atd.) a momentálně jezdí v pohodě a ve skvělé formě. Na to, aby ho někdo porazil, stačí jediná věc, aby se nějaký další tým dotáhl na RB nebo ho přeskočil, jako se to už v minulém desetiletí stalo. Pak ho prostě někdo vystřídá, tak jednoduché to je. Jako se to dosud stalo každému šampiónovi, to není žádné zneuznání Maxových kvalit.

2 Likes

Nechapem,ved Verstappen ma dominantne auto,ako mal svojho casu Hamilton,bez neho by nemal mozno tuto sezonu ani jedno vitazstvo.Ak by sa do Red Bullu posadil Leclerc,Norris,Hamilton,Russel ,Piastri,tak by boli taki dobri ako Max…

Ak by mal Max druhé najrýchlejsie auto bolo by zaujímavé sledovať aký potenciál by zo seba dostal

Ehm…neboli, asi už ani Hamilton.

Ako takto - boli by v tohtoročnom Red Bulle majstri sveta? Popri Perézovi? Všetci spomínaní páni takmer určite, možno až na Piastriho, predsalen začínal ako nováčik. Budúci rok už asi v pohode aj on.
Niektorí by možno vyzerali takisto veľmi impozantne a suverénne.

Ale či by boli takí dobrí ako Max? Myslím, že nie - on naozaj jazdí next level. Nikto nehovorí, že z toho levelu nemôže spadnúť keď sa dostane napr. do psychickej nepohody.
Momentálne to však je TOP úroveň, naozaj o triedu lepšia ako jeho rovesníci.

Taktiež nemám rád tie reči ako je vždy aktuálne NAJ jazdec objektívne NAJ jazdec v histórii - v zmysle, že šport sa vyvíja, takže jasné že Max je na tom jazdeckou vybrúsenosťou a fyzickou pripravenosťou lepšie ako bol napr. Stewart.
Iná vec je, že vždy je to v rámci možností ten istý šport a medzi generáciami sa dá porovnávať práve tým ako jazdec relatívne vyčnieva nad svojich rovesníkov.
A tam naozaj Max už je v lige Fangio, Clark, Senna a Schumacher. Ani Hamilton tak nevyčnieval, vždy to bolo o tom, že Fernando a Seb sú možno rovnako dobrí.

A takisto iná vec je, že aj spôsobom ako bol Max od malička pripravovaný (s ktorým sa po rodičovskej stránke veľmi nestotožňujem, hocako účel svätí prostriedky) sa podľa mňa dostávame už veľmi blízko maxima (pun intented) toho čo možno z ľudského potenciálu dostať. Už neviem ako by sa človek mal pripravovať aby bol lepší ako Max - možno už len nejaké podporné prípravky, genetický inžiniering, uvidíme do budúcna.

Už o Michaelovi sa hovorilo, že je to skôr stroj ako človek - no a on sa evidentne stal svojmu kamošovi Josovi vzorom ako od mala zo svojho syna doslova “vydrtiť” šampióna.

5 Likes

Vsak to uz jsme videli v roce 2021. S horsim autem zadupal hamiltona do zeme, ten kdyby nemel stesti,tak je rozhodnuto 3 zavody predem…

1 Like

Především je tu otázka konzistence. Například u Hamiltona je to otázka s hodně velkým otazníkem a osobně si myslím, že v tomto ohledu má Max Verstappen navrch. Schopnost zvítězit v silném monopostu suverénním způsobem mají i další piloti, nejen Max, a v srovnatelném nebo nejlepším vozu by bez diskuse dokázali některé závody vyhrát i oni. Ale Maxe Verstappena odlišuje ta až nelidská konzistence. Piloti, které uvádíš, se dokázali nebo dokážou připravit o výsledek svou chybou (i Hamilton), Verstappen jako kdyby něco takového už nepřipouštěl.

Jistě, suverénní výkony napříč sezónou odvedli i jiní piloti (Vettel 2013, v některých sezónách s Mercedesem Hamilton, příklady by se našly i hlouběji v minulosti) a i v případě MV mohou nastat sezóny, které “nadšení z Maxe” trochu ochladí. Ale jeho konzistence v součtu posledních čtyř sezón je až extrémní.

Jinak v této otázce souhlasím s názorem @Arafinwe. A také se připojuji k těm, kteří nemají rádi představu, že pilot x je “the best pilot ever”.

Ale psychická pohod je tiež vďaka tomu že má dominantné auto. Auto, s ktorým na top3 dosiahne aj pri štarte z boxov s prstom v nose.

Auto malo navrch už v 2021 ale keďže to nebolo dominantné, bol nervózny (Hamilton tiež) a vyzeralo to inak ako 22 a 23. Jednoducho tá istota toho že titul je tvoj a otázka je len tá, že kedy presne ho získaš - to sa potom jazdí inak.

Lenze Verstappen jazdi na mimoriadne vysokej urovni uz od roku 2019.

Zrovna ked spominas rok 2021- ano, pod tlakom tesneho boja o titul proti tak silnemu superovi ako Hamilton mozno bol Verstappen nervoznejsi, ale kedy naposledy si videl tesny boj o titul, ktory by bol na tak vysokej urovni? Verstappen vtedy za celu sezonu spravil jednu vyraznu chybu v kvalifikacii v Saudskej Arabii a k tomu niekolko vypocitavych manevrov, ktorymi ale voci Hamiltonovi nestratil ziadne body- Monza ci Brazilia. A aj Hamilton ako super chyboval velmi malo- zasadnejsie chyby mal v Imole, Baku a z taktickeho hladiska aj v Monze.

To mi pride vskutku bezprecedentne, uz vtedy som pisal, ze si nepamatam tesny suboj o titul, kde by obaja zucastneni isli tak dobre, konzistentne, bez chyb a kde by tak casto v maximalizovali vysledky. Ved uz to, ze prve a druhe miesta si skoro kazdy vikend Verstappen s Hamiltonom podelili medzi sebou, o mnohom vypoveda. A u Verstappena je to o to posobivejsie, ze sa jednalo o jeho prvy boj o titul.

Tu budem mať iný názor. Do 2021 to bol klasický Crashtappen a tá prezývka nevznikla len preto že sa niekto nudil.

Teraz má tak dominantnú káru že predbehne kdekoľvek a tým pádom aj pri štarte z posledného miesta nemá toľko incidentov.

Ano, podla mna sa jedna o nazor, ktorym sa netreba dalej zaoberat.

Ta prezyvka v skutocnosti vobec nevznikla, okrem jedneho ci dvoch ludi tu na fore, u ktorych mam zasadne pochybnosti, ci seriozne a pozorne sleduju F1, som nezaznamenal, ze by tak Verstappena niekto prezyval. O nizkej urovni kreativity ani nebudem pisat.

4 Likes

… jako zrovna tohle vypovídá hlavně o tom že Mercedes a RedBull byli vůči ostatním týmům v tom roce 2021 výkonnostně dominantní. Tím nechci nějak snižovat výkon ani jednoho z nich.

Ano, Red Bull a Mercedes boli v tu sezonu naozaj velmi vyrazne vpredu, na druhej strane v tych autach sedeli aj Bottas s Perezom, co nie su zli pretekari. Samozrejme nepredstavuju serioznu konkurenciu v boji o titul, ale to, ze v priebehu sezony ani raz neboli schopni zobrat Verstappenovi alebo Hamiltonovi body uz vypoveda o naozaj vysokej urovni.

Víš moc dobře že si to zkontroluji, a Hamovi oba pár bodů vzali :stuck_out_tongue_winking_eye:

Uff, tak ja som isiel po pamati. Ale skontroloval som to, Verstappen body na Bottasa stratil v Turecku, kde ale mal RB pomalsie auto.

Hamilton mal dva slabsie vikendy v Monaku a Rakusku a potom este P5 po starte zozadu v Turecku. Takze uznavam, ze vyjadrenie ,ani raz" nie je celkom presne, no na podstate to podla mna nic nemeni.

Když pominu Abu21, tak takhle jsem se na to vlastně nikdy nedíval, a Ham vskutku ztratil nad “dvojkama” přeci jen více bodů, v tomto směru by se dalo říci že dvojky rozhodli.

1 Like

Klobúk dole pred Verstappenovou formou aj vývojom, plus sa s ním viem plne stotožniť aj po ľudskej stránke - osobnostne dozrel. No to, čo tvrdí Hill, si pred pár rokmi mysleli všetci o Hamiltonovi. Sezóny 2019 a 2020 mal skoro totožné s momentálnou Verstappenovou, po väčšinu sezón sa naňho nikto nechytal. Stačí vývojový krok vedľa, ako sa to stalo pri prechode na nové pravidlá Mercedesu, a môže byť po dokonalosti. Argumenty, že Hamilton len ťažil z auta a Verstappen je svetelné roky pred ním, neberiem.

3 Likes

Presne tak. “Dozrel”, pretože mu stačí ísť na pol plynu.

Treba ale povedat, ze takym sposobom ako Verstappen Hamilton v rokoch 2019 a 2020 nedominoval. Akokolvek bol suverenny, od desiatich vitazstiev v rade a vitazstva v kazdej VC okrem troch mal aj on v tych sezonach daleko. Este v roku 2020 sa ako-tak chytal na Verstappenovu uroven dominancie z tejto sezony, 2019 bol viditelne slabsi.

Preto by som suhlasil s @Arafinwe a povedal, ze tento rok je Verstappen naozaj aj jazdecky o level pred konkurenciou a v rovnakom aute by na neho nikto nemal narok. Vitazi za kazdych podmienok a aj v narocne vikendy, nema ziadne slabsie momenty, este aj v tom Singapure predviedol napriek zlemu autu a katastrofalnej strategii dobru stihaciu jazdu a maximalizoval vysledok.

1 Like

1 Like