Hamilton spomína na rasovú šikanu: V škole po mne hádzali banány | Magazín F1 - F1online.sk

Koľkokrát je Lewisovi Hamiltonovi vyčítaná jeho aktivita v oblasti rasovej tolerancie? Málokto si však už uvedomuje, aký príbeh za týmto odhodlaním stojí. Sedemnásobný šampión bol ako chlapec vyloženým outsiderom, keďže na školách mu nebolo veľa detí podobných a stal sa preto prirodzenou obeťou šikany.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/86613/hamilton-spomina-na-rasovu-sikanu-v-skole-po-mne-hadzali-banany

Precital som si to skor ako sem pridu zvieratá ako black dark 1.4 a jemu podobní

2 Likes

je to o to viac zarážajúce že c Anglicku kde je samí Ind ale aj všetky rasy sveta a ešte viac ma na tom zaráža to že ma mamu Bielu.

británia pred 20 - 25 rokmi a británia teraz je veľký rozdiel…okolo r. 2000 boli rasové urážky a dokonca aj rasová šikana v británii bežným javom…samozrejme nie len v británii…tu v diskusiách je to bežné aj teraz…menovať netreba,všetci tie mená poznáme…

Svet proti Sirovi - diel c. ??? Uz som to aj prestal pocitat.

2 Likes

Díl číslo X a pořád to nepochopil. :smiley:

Myslim, ze si zjavne nepochopil podstatu mojho prispevku.

Palec hore :+1: Ale ta top 5 o ktorej sa bavime sa tu zatiaľ este neukazala :wink:

Dobre nemalo by sa to stavať a ak to bola pravda tak to bolo nechutné, ale netvarme sa, že opačným smerom rasizmus neexistuje.

1 Like

Akym opačným smerom? Ach mi chudácikovia biely. Bolo nam niekedy odoprete pravo volit?Alebo vlastniť pozemky? Alebo musel si sa ty niekedy báť poslat niekam dieťa preto ze je biele? Nechapem tuto logiku. A kym ich v minulosti bicovali ich majitelia bičom tak dnes ich bicujeme my na socialnych sieťach posmeskami a branime sa tym ze predsa aj biely trpia rasizmom. Hanba nam :nauseated_face: A btw,kto iny by mal poukazovat na taketo problémy ak nie ludia ako Hamilton a iny športovci a herci ktorí maju milióny followerov. Snad nie ty a ja :laughing:

1 Like

Nemyslim si. U rodenych anglanov je nadradenost zakorenena, tak isto ako u nemcov. Staci pocuvat prasce ako bol Mosley, Ecclestone a vela vrcholovych politikov. To ze si naznasali lacnu pracovnu silu, aby krmili ich tlste zadky je iny pribeh.

to fakt? je tu kopa športových tém, o Hamiltonovi,kde sa vyjadruješ ako obyčajný č…k aj s rasovým podtónom…nie som jeho fanúšik ani nikdy nebudem ale vysoko oceňujem jeho majstrovstvo…tak isto ako Maxove,Alonsove aj Vettelove…ako dospelý človek som zažil éru Schumachera aj jeho špinavosti ale vždy som ho oceňoval ako výborného jazdca…u teba je problém tam hore v komposte,kde ti treba si to zrovnať…

1 Like

áno to je pravda,u anglosasov,nemcov aj iných je povyšovanie sa spôsobené minulosťou,kde boli iné národy aj rasy pre nich untermensch…zažil som to pracovne v anglicku aj v nemecku…nemusia to byť ani osobnosti,stačil tupý vedúci…ale k bývalým afričanom aj indom sa ich správanie zmenilo,pod tlakom spoločnosti…stačí sa pozrieť kto je starosta Londýna a hlavne ministerský predseda…ešte to potrebujú zmeniť k východným národom,myslím nás,Poliakov atdˇale to tak skoro nebude…to je však už mimo témy,Hamilton je jedna z ich vedúcich osobností,tak mu ten jeho aktivizmus v otázke ľudských práv treba viacmenej tolerovať…

1 Like

pozde…ak si si nevšimol,šport je bohužiaľ na rozdiel od minulosti,presiaknutý politikou,stačilo pozerať ms vo futbale,kde sa kopa krajín,hanlivo vyjadrovala na adresu organizátora…tie nemecké zakryté ústa boli len vyvrcholením,komickej a nedôstojnej kampane…rusov nejak nemusím ale trestať ich športovcov za chyby vedenia je tiež riadne mimo…nikdy som nevidel,že by niekto obmedzoval usa športovcov za Vietnam,Irak,Syriu aj Líbyu…

Ak popieraš rasizmus opačným smerom, tak si horší ako všetci, čo tu Hamiltonovi nadávajú. Odporúčam ti večer sa prejsť po čiernej štvrti na hornom Manhattane alebo v Hollywoode, tam keby nemám hlavu dole a reagujem na tie výkriky od čiernych, tak odtiaľ asi neodídem. Nemal som tam čo robiť, keďže podľa nich som tam nepatril. A to som len veľmi rýchlo prechádzal na zastávku metra (Manhattan) a k parkovaciemu domu (Hollywood). Dnes je tento opačný rasizmus ďaleko horší a rozšírenejší ako rasizmus voči čiernym. Paradoxne v multikulti mestách sú najväčší rasisti žltí z mojej skúsenosti. Biely s čiernymi vedia žiť ako jedna komunita, pokiaľ nejde o kriminálnikov.

Hamilton možno má takéto skúsenosti z detstva, čo je smutné, ale on na tom postavil celý svoj príbeh a nechutne to zveličuje. Šikanou na škole si za inakosť (napr. nadváha, chudoba, vzhľad) prejde mnoho detí, nielen on a mnoho ešte v horšej miere. To, že si z neho v detstve robili srandu, že je čierny by som preto označil ako šikanu, nie ako rasizmus. Rasizmus bol, keď na tribúne F1 boli ľudia v čiernych maskách s nápisom “Hamilton’s family”.

Pochádza z lepších pomerov a mal lepšie detstvo ako 99% z nás tu a robí zo seba chudáka, že pomaly nemali čo do huby a vyrastal v gete. Hlavne keď s Rosbergom strávil celé dospievanie po pretekoch a dovolenkách.

A čo tu trepeš s odopretím práva voliť a otroctvom. Zažil to priamo Hamilton? Či dokedy sa im máme ospravedlňovať za to, čo bolo pred 100 rokmi? Spravili sme to priamo my? Napr. Nemci v poslednom storočí spáchali horšie veci a dnes už sa za to nikomu ospravedlňovať nemusia, čo je logické, lebo to nebol nikto z dnešných Nemcov. Normálne mi je na grcanie z takých BLM ultraliberálov, čo majú názor ako ty.

7 Likes

Nieco na tvojom komentare bude, deti su krute, takmer kazdy s tym ma skusenosti a sa s tym stretol a nemusi byt zrovna inej farby pleti, zazil som to aj ja ci uz v skole alebo sportovych kruzkoch. To ze sa zopar dospelych jedincov najde aj teraz, ktori sa nevedia spravat nuz tak to bude vzdy, netreba si ich vsimat a mozno mozu mat aj nejaku formy psychickej poruchy a mozno aj prameniacej z detstva.
Taktiez vsak mam pocit ze sa vo svete rozputal ovela horsi nazvime to “liberalizmus”, kde ako keby to, ze je niekto biely je vlastne zle… BLM hlasa rovnost a vyzdvihuje jedneho nemenovaneho recidivistu do nebies ale ked sa stala kauza J. Chovanec v Belgicku tak to bolo zda sa kazdemu jedno, tak potom kde je ta rovnost? ale to som uz odbocil…
Ja napr. fandim Hamiltonovi a vobec neriesim ze je tmavej pleti, vzdy sa mi pacil jeho jazdecky styl no na druhu stranu uznavam, ze niekedy to uz prehana. Je mi jasne, ze ma traumy z detsva, kazdy mozno ma ci uz vacsie alebo mensie no hlavne rok 2020 v jeho podani bol extremne neobjektivny.

4 Likes

nechapem ze v roku 2023 sa tito ludia toleruju ze nemaju bany …

1 Like

Su ludia, ktorym - podobne ako slepiciam, staci plevel. Ja chcem vsak viac. Zbytocne to vysvetlovat dalej, lebo to by som ti uz hadzal zrno a na to, aby si ho dokazal stravit uz nemas kapacitu.

Ty sa kludne dalej tlapkaj po pleci a tes sa z toho, ze si si tu nasiel kamarata, s ktorym to ostantym “nandate”. :wink:

1 Like

je to uplne to iste, ako ked beloch ide do skolky/skoly v JAR. Dokonca vobec nezalezi na farbe pleti, na ktorej sa LH snazi nazbierat politicke body… akokolvek si iny ako vacsina, tak si ta ostatne deti doberaju. je to normalny prirodzeny jav kdekolvek. Takze mily LH, prestan mat plnu hubu reci a zadotuj najeky supertalent v F1 nebielej pleti…

1 Like

Poukazovat staci?
Poklaknut staci?
Vykrikovat, ze na vlastnej strane garaze je malo ludi inej rasy a nic preto nespravit staci?
Hovorit o zlych casoch a chudakoch ludoch v case koronakrizy a vypytat si dalsie milioiny navyse staci?
Zbierat odpadky na tribune ked nataca kamera staci?

Pre niekoho zjavne ano…