Hamilton nie je prvý aktivista v F1: Ako James Hunt bojoval proti apartheidu | Magazín F1 - F1online.sk

Na Jamesa Hunta si mnohí fanúšikovia pamätajú ako na talentovaného, rýchleho a odvážneho jazdca, ktorý si užíval život plnými dúškami aj mimo formulových okruhov. Najčastejšie sa spomína na jeho povrchné výčiny, ale trochu sa zabúda na jeho vnútorné hodnoty; správne orientovaný morálny kompas či veľký zmysel pre rovnoprávnosť. V minulosti bol preto aj aktivistom, akým je dnes napríklad Lewis Hamilton, a bojoval proti apartheidu.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/184562/hamilton-nie-je-prvy-aktivista-v-f1-ako-james-hunt-bojoval-proti-apartheidu
3 Likes

Super to som nevedel :+1: No pre určitých tunajších magorov by bol Hunt len poklakávač.

Děkuji za tento článek, pane Kubalo.

Velice.

James Hunt,urobil najhorsie rozhodutie,ked odisiel z F1 a potom rozhadzal vsetky peniaze a ocitol sa na mizine…Miliardar Ecclestone doteraz spomina,ako pozical Huntovi kratko pred jeho smrtou 5000 libier,kedze James si uz od vsetkych poziciaval,kedze bol na mizine.Inak,o tom,aky je Ecclestone na peniaze svedci i to,ze doteraz ho podla jeho vyjadrenia stve,ze mu ich Hunt tych 5000 libier nevratil…Hrozny clovek ten Bernie.

Porovnávať takýto aktivizmus s “aktivizmom” Lewisa je úplne mimo. Lewis nie je aktivista, ale pózer a attention wh0re. Celý aktivizmus robí len kvôli pozornosti.

Okrem toho je podporovateľ kriminálnika Georga “The Breathless” Floyda, ktorého smrť bola pre spoločnosť dobrým skutkom. Bohvie koľko životov by to neľudské hovado ešte zničilo keby žilo.

To je tak, keď človek za celý život nepochopí, čo je podstatné a čo nie. Ľudovo sa tomu hovorí aj židácke myslenie.

1 Like

Kvůli tomu byla ta trapná poklekávačka že. Hrozná vopičárna.

Já jsem neměl pocit, že to Bernieho štve.
Já jsem pochopil, že Bernieho mrzí, že James Hunt byl velká hvězda a že si musel půjčovat peníze.

1 Like

Hodně zajímavé.
Byl bych rád, kdyby tu s náma James Hunt byl a komentoval by.

Áno, v podstate kvôli nemu. Po jeho smrti sa spustilo vo veľkom to rasistické šialenstvo zo strany BLM.

Aká irónia že zrovna kľačanie je to gesto. :joy:

To je těžké, nebyl to první ani poslední sportovec, který skončil na mizině, a při jeho způsobu života to nemůže být zas tak velké překvapení. Na druhou stranu ho lidi měli rádi právě pro to, že byl taková neřízená střela včetně toho, že byl upřímný až na krev (Lauda o něm tuším řekl, že byl “zatraceně dobrý a upřímný kamarád”). Jasně, v rámci rodiny taková povaha bůhvíjaké štěstí není :slight_smile: .

Dávat Jamese Hunta, jako pozitivní příklad čehokoli, mě přijde hodně úsměvné, to se vážně bavím.

Dneska světu vládne tzv. kult spasitelů.

Doba je taková, že je nám neustále někdo idealizován, protože to plebs vyžaduje aby měl ke komu vzhlížet při svých opileckých seancích.

Myslím, že neexistuje žádný univerzální borec, který by objektivně dokázal opakovat jen úspěchy.
Obvykle obdivujeme ty, kteří prožili svoji “chvilku slávy” a zemřeli dříve, než stačili nadělat spoustu chyb.

Abych to zkrátil, nejsou žádní spasitelé, kteří zaručí úspěch. Jsou jen drobné dílky do skládačky, které když do sebe zapadnou na základě kombinace náhody a pravděpodobnosti, tak vznikne něco výjimečného.
A právě ta náhoda, je veličina, která do toho vnáší tu zábavu a nejistotu cokoli řízeně opakovat.
Ale rád se nechám poučit, jestli nějakou takovou superpersonu znáte…

2 Likes

Třeba u bratří Pospišilů se o chvilce slávy hovořit nedá.
Abych přidal motorismus, tak říci něco takového o Jardovi Hoškovi, tak by se jednalo o žalovatelnou urážku.
Podobných archívních závodníků jsou určitě tisíce.

Myslím, že James Hunt je spíš vnímaný jako zpestřující prvek než nějaký příklad, ale pokud mám u něj hledat pozitivum, tak jedno najdu. Když se dostal do šance, tak se nesesypal, dokázal ji proměnit a titul přivezl. Dá se říct, že naplnil svoji úlohu, kterou ve F1 měl. To není úplná samozřejmost, každý to nedokáže.

No a k těm spasitelům a těm, které obdivujeme - už jsem sem dávala tu Krylovu moudrost jednou:
“Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat…”. Nic nového :slight_smile:.

4 Likes

Asi jsi si všimnul Ferdo, že můžeš napsat cokoliv a já to nikdy nezkritizuji.
Takové privilegium tu nemá ani Evap :slightly_smiling_face:.

To je ale chyba. Copak já jsem nějaký Alonso? :grin:
Příště hezky na férovku, nic lepšího se udělat nedá. :wink:

1 Like

Jsi vtipný Ferdo :grinning::+1:.
Jak jsem psal, že si pod každým představuju nějakou známou postavu, tak Ty jsi John Locke…

3 Likes

Věříš, že by se mi nějaká taková dobrodružná výprava zamlouvala? Žít úplně běžný život je totální nuda.

Ano, žiješ obyčejný nudný život, několikrát ročně na jachtě :sweat_smile:.

3 Likes

Jachta tuhle nudu oživuje. Asi za 14 dní tam jedu zase, ale pouze na kontrolu lodi. Moře si ale určitě aspoň olíznu a smočím prstík. Toť vše. Ani neopren si neberu, stejně bych do takové ledárny nevlezl. I když na druhou stranu může být moře teplejší než potoky v létě pod ledovcem kde jsem byl na canyoningu.

2 Likes