Hamilton chváli Vettela: Okrem mňa je jediný, kto hovorí o dôležitých témach | Magazín F1 - F1online.sk

Sebastian Vettel sa po niekoľkomesačnej odmlke vrátil do padoku F1. Opäť prišiel, aby hovoril a upozorňoval na dôležitosť ochrany životného prostredia. V Brazílii propagoval zaujímavú iniciatívu, ktorou zvyšoval povedomie o nutnosti chrániť lesy. Lewis Hamilton ho otvorene podporil a zároveň naznačil, že piloti F1 sa málo aktivizujú v dôležitých otázkach.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/220073/hamilton-chvali-vettela-okrem-mna-je-jediny-kto-hovori-o-dolezitych-temach

hamilton a vettel dvaja eko blazni jasne piloti sa maju angažovať v ohrane prirody preto na miesto VC Las Vegas pôjdu zbierať odpadky a kto ich nazbera najviac vyhrava nebude to tim že ostatni piloti niesu tak zaslepeni vlasnim egom že im pride hovoriť o ochrane prirody ked samy za jednu velku cenu urobia taku uhlikovu stopu že priemerna rodina kde kolvek na svete to neurobi za jeden rok a to už nehovorim otom že na večinu VC sa dopravuju pomoci lietadiel ja nemam problem ked športovec hovori o ochrane prirode ale z rovna piloti F1 maju biť najviac ticho a ked už chcu otom mluviť tak nech okrem rozpravania aj niečo samy urobia ked hamilton a vettel pôjdu upratať les nebo pôkdu sadiť stromčeky a pak niečo budu chieť povedať tak som ohotny si ich vypočuť inak nie

Predstav si, ze oni od malych deti vyrastali pri motokarach. Mali sen, chceli jazdit, citit ten adrenalin. V rokoch, ked ini tahali kacerov, oni dychali benzin a spalene gumy. Stala sa z toho ich vasen. V tom veku chceli len rychlost a vitazit. Nejaka ekologia bolo pekne nic nehovoriace slovicko. V tom case si vybrali svoju zivotnu cestu, ktorej obetovali uplne vsetko. Ich zivoty to naplnilo a nakoniec dosiahli velmi vela. Ich vasen od maleho dietata sa stala ich zivobytim. Nic ine nepoznaju.

Teraz su dospeli, uspesni, majstri sveta F1. Lenze motorsport je casto jedine, co maju a co ich naplna. Az teraz su v zivotnej faze na tom tak, ze si tu ekologiu uvedomuju. Rozhodli sa teda, ze svoje role vyuziju a vyuziju aj medialny priestor, aby hovorili o dolezitych veciach, pretoze maju vytlak. A vdaka tomu dosiahnu dost. Oni sami mozno budu mat uhlikovu stopu vysoku, ale vplyv, ktory mozu mat na cele ludstvo, nie je zanedbatelny.

Lenze tu mame na druhej strane hrdinu spoza pocitaca. Vsetko vie, vsade bol, je najlepsi, len oni vsetci su ti zli. Kolko si toho ty urobil (recnicka otazka, netusim, nehanim ta, pretoze uprimne neviem; mozno si realny ekohrdina a mozno len hulvat, netusim)? Kolko ludi si ty motivoval? Aku osvetu si urobil? Hypoteticky, mas dieta, ktore jazdi celkom dobre na motokarach, ale zrazu si uvedomis, ze to neni uplne zelene, tak ho z toho stiahnes, co tym dosiahnes? Si zrejme len dalsi no name nikto a nikto sa o tom nedozvie, nikoho to nemotivuje byt zelensim a dietatu zoberies vsetky sny. A jeho miesto zoberie niekto prachaty, ktoremu je to uplne jedno a bude lietat 50x po celej zemeguli ako sa mu zachce. Opakujem, to bolo hypoteticky, neber to osobne.

Akykolvek sport je ekologicka katastrofa. Individualne sporty a la tenis maju turnaje po celom svete, kde sa treba dopravovat. Odohras 2 sety, prehras po hodinke a pol a mozes ist cez pol sveta zase niekam inam. Spavaju v hoteloch, ktore nezmyselne peru kazdy jeden uterak (aj ten cisty) kazdy den. Futbal, hokej, lyzovanie, triatlon, snooker, golf, F1… A olympiada aj so vsetkymi jej sportami a kvalifikaciami? Vsetky sporty do jedneho, stale ten isty problem. F1 akurat pri tom zial pali velmi vela aj dopravou techniky, nielen sportovcov. Palenie samotneho benzinu pocas pretekov je tusim 1% z celej spotreby preratanu na dopravu (lodnu aj letecku) z celej sezony.

Posledna moznost je, zrusit cely sport. Prestanme sa ako ludstvo hybat, robit nieco. Budeme tlusty, tazky, cim dvihneme spotrebu aut, liekov, a cely svet pojde este do vacsieho zadku. Alebo budeme respektovat kusok pokrytectva, ktore v konecnom dosledku robia (minimalne Sebastian urcite, pre Lewisovi tazko povedat do akej miery je to uprimne a do akej trendy) preto, aby naozaj nieco na svete zmenili. Oni to aspon skusili. A co si teda urobil ty?

5 Likes

Teda, to muselo dát příšernou práci. … Přitom taková blbost, co?

Jediná šanca na záchranu planéty je vyhynutie ľudstva. Howgh.

1 Like

staci znizenie populacie niekde na stav po WW2…

Plno kecov o ekologii a vsade lietaju súkromnými tryskacmi. A zevraj ekologovia :joy: jasneeee

V tomhle jsem optimista. Jakmile AI zjistí, že největší problém planety jsou lidi, tak už se o to postará…
:slight_smile:

1 Like

dobre pokusim sa ti na to cele odpovedať

1 ano ked boli malady tak take to nie čo nierešili poriadku ja nekritizujem to že su športovci a ano oni toho možu zmeniť ich slovo ma vekšiu vahu ako večiny ludi ale tam kdesu dnes to že ich slovo ma vahu maju peniaze fanušikov slavu to šetko je v poriadku ale nech sa netvaria ako keby boli samy uplne zeleny lebo niesu ich uhlikova stoma je obrovska čiže ano možu hodne pomosť ale taky hodne tomu nepomohly to je ako keby založili požiar v lese a pak ho uhasily su hrdinovia nie

tiež by som vedel šetko ale neviem ale viem čo ma štve a čotak pozeram tak niesom sam štvema že človek ktory 500x nasobne emysie ako ja tak si mysli že ma nejake pravo mne hovoriť ako sa mam spravať k prirode ja som človek ktory nechodi častoi do lesa ale ked idem nemam problem pozbierať odpadky nemam problem isť zasadiť zopar stromčekov v lese určite niesom eko hrdina možno šetrny k prirode by premna sedelo viac ale neznašam ked my niekto tu bude rozpravať o ekologi ked sam ju moc nešetril ale ma potrebu otom hovoriť čo nehovorim aj to je dvoležite ale zrovna hamilton nebo Vettel su ludia ktory by mali prve niečo spraviť pre prirodu a pak otom hovoriť napriklad nepametam si kde to bolo a ani rok si nespominam ale čital som članok kedy Vettel po VC šiel upratovať odpadky čo tim chem povedať že obidvaja maju dosť penazi nato aby aj niečo pretu prirodu samy spravili ale nerobia to minimalne u hamiltona som nezaznamenal žiadnu taku snahu len hovori otom za tial čo sam nespravil nič
a to samy nepači človek ktory ma peniaze a nie malo mohol by kludne dať 100 000 stromoch vysadiť a ani by to najeho učte nebolo vydno ale nespravilto ale ma potrebu otom hovoriť ale prečo nuiečo nespravy
jedla običajna 100ks sadenic je za 66 euro za jednu sadenicu 1 kus čim vekši počet tim cena za jednu sadenicu je menšia čiže ak by sme cheli vysadiť 100 000 sadenic vyšlo byho to na 6,6M euro čiže prečo už Hamilton nedal peniaze ved je nato ma prečo to už neurobil jak moc byto pomohlo prirode ale nie bude len rozpravať
ja nechem aby šport prestal ale nechem počuvať ludi ktory jednak ich slovo ma vahu ale samy maju dosť penazi niečo zmeniť ale robia iba to prve prečo?

:+1: ze sa snazis viest dialog

Nechcem ti brat nazor, mas na neho plne pravo, ale chcel by som vidiet, kde sa tvaria tak, ako pises. Alebo inac, co podla teba vo svojom vystupovani akoze maju robit inac? Skus im poradit v mene nas vsetkych.

prepac, ale vidis; nezaznamenal si, ale hned konstatujes, pritom sam si si spomenul minimalne u Sebastiana na jednu z realnych veci, ktoru urobil. Takze teraz ruku na srdce, sledujes tak detailne napr. ich dvoch instagram (je vobec Seb na soc. sietach?), ze vies o kazdej ich aktivite a teda co vsetko (ne)urobili? Co tak, ked robia aj veci, ktore tam nezavesia? A teraz miesto ich dvoch si tam dosad opat akukolvek verejne znamu osobnost. Ak si precitas zopar knih o slavnych ludoch ci zopar autobiografii, zistis, ze tito ludia velmi casto robia obrovske mnozstvo charitativnych ci eko aktivit, ale nemaju za potrebu o tom verejne vela rozpravat. Dolezite si skudky, nie reci. Taky Michael Schumacher, nespomeniem si teraz presne cislo, ale daval na charitu niekde az okolo 50% prijmov. Ani v dnesnej dobe instagramovej neplati, ze co neni na facebooku, to sa nestalo.

pretoze a) mozno to tak aj spravil a o tom nevieme (fakt netusim) b) ono to nie je len o cene sadenic, je to aj o tom, ze musis mat kde ich zasadit… toto je take typicke, napad super (bez ironie!), ale ono to nie je vzdy tak jednoduche. Cim nehovorim, ze sa to neda (!). Nie vsetko je len o peniazoch.

PS: prepac, viem ze mimo temu, ako pisem hore, som rad ze vieme viest korektnu diskusiu :+1: Avsak pred dalsim poucovanim, bude fajn, ak trochu popracujes na gramatike. Tvojm nazorom by to pridalo trocha na hodnote a vaznosti.

1 Like

1 vystupovanie no zaprve asi by bolo fajn začinať od seba napriklad ked my povie taky Hamilton že mam starať sa o prirodu tak by som očakal že on už pretu prirodu niečo urobil a ted robi osvetu to by som chapal nebo to je ako keby som ja poučoval niekoho o gramatike a sam ju mam katastrofalnu

2 ano nesledujem socialne siete ale myslim si že keby niekto dal vysadiť 100 000 tromov tak by sme sa otom určite do čitali ano možno to robia tajne nebo otom fakt nehovoria ale nedava to moc zmisel lebo ak hovori otom že treba hraniť prirodu prečo neuvedu aj seba čo šetko už urobili jednak by taky ako ja by nemohol nič povedať + by to bol krasny priklad pre ostatnich taka inšpiracia pre ostatnich hele možno jeto hlupi nazor ale človek ktory ma tolko penazi taku moc tak nemože povedať že tam hle v lese som nazbieral 3kg odpadu som ekologicky to možem robiť tak ja nebo ti ktory nemaju tolko penazi nemaju taku moc a tak robia to čo môžu len že ony možu fakt hodne

1. 13 100 000 stromov bolo vysadenych v Tatrach po veterneš šmrsťi v roku 2004 každy rok sa v Tatrach vysadi 10-12 tisic novych stromoch a to nepočitam rozne organizacie ktore tam chodia sadiť stromy respektivne davaju peniaze isty obchod na slovensku každoročne dava peniaze na zruba 50 000 novych stromov je tažko to spočitať lebo je tich organizaci tolko ktory tam prispievaju ale skratka je dane že 10-12 stromov ktore plati štat a ktore su stale organizacie raz daju raz nedaju jeto nepravidelne

takže nie 100 000 stromov nieje fakt problem vysadiť keby prišiel Hamilton a povedal tady vam dam peniaze a vy to urobte bolo by to za rok hotove

Vettel je na sietach, mam pocit, ze zrovna instagram si zalozil preto aby nan nahral video kde hovori ze ukoncuje karieru

A takisto jeho angazma so vcelami

Mne vettel nepride jak pozer ohladom eko veci

3 Likes

Myslis ze Vettel nic nerobi a len vyprava? Tak sa mylis snazi sa ist prikladom a aj ked este pretekal tak na nejaku velku cenu nesiel ako druhy letecky ale isiel pekne vlakom. Aj Jazdci F1 mozu poukazovat na dolezite veci aj ked jazdia v F1. Nebudu jazdit oni bude niekdo iny na ich mieste. Praveze oni zo svojej pozicie znamych osob vedia k tomu dotiahnut viac ludi ktory sa nimi inspiruju ., a tym padom mozu nieco zmenit .

1 Like

hovorit nestaci…

cakat ze sa nieco zmeni je naivne…

je to sice pekne, ale karavana ide dalej…

Cez covid prestal svet fungovat, vyrabat… zrazu boli delfiny tam, kde dlho nie, vsetko ciste… potom covid PA, a cina zbesila vyraba, aj svet, este viac ks ako predtym…

svet speje do ■■■■… pretoze ti hore, su nenazrati. len konzum, vyvoj, nove veci, a tam hore cista ryza. nijak to nezvratime. tí, ktori to zvratit mozu - ti na to ■■■■. radsej si zainvestuju love na prieskum kolonizacie vesmiru, aby ked dodrbu zem, mali kam odist ich potomkovia.

a kedze sledujeme formulu, bohuzial s tym viacmenej suhlasime, aj ked doma odpad triedime :

2 Likes

neviem prečo v diskusii znova vzniklo také haló :smiley:

Lewis len podporil Seba, že o takých veciach treba diskutovať… a myslieť na mladu generáciu… za mna fajn…

do politických debát by som tu nešiel… je to predsa stránka o F1… ale čítať že vysadiť 100 000 stromov za rok :smiley: úlet…

1 Like