Rivali patria k vôbec najpopulárnejším a najvydarenejším filmovým počinom zo sveta Formuly 1. Biografická snímka získala niekoľko nominácií na ocenenia a za strih si dokonca vyslúžila Oscara. Aj tento film má však svoje nedostatky. Syn Jamesa Hunta Freddie prezradil, že nie je vôbec spokojný s tým, ako ho stvárnil herec Chris Hemsworth.
Pokorně praštil maršála. xd Já úplně nejsem za to aby se to řešilo s rodinou protože ti mají dost často obrázek zkreslený fajn rodinnýma chvilkama a nostalgií. Je fakt že ve filmu chvíli byl trochu víc ■■■■■■ Ale jak příběh postupuje tak právě vynikne to že je to grázl co má dobrý srdce. Pokud se to nemohl dozvědět přímo od Hunta tak to nemá smysl. Protože každý kdo k němu měl blízko to bude mít silně zkreslené nostalgií.
Film není scénář, scénář není kniha a kniha nejsou skutečné dějiny. Dokonce i ty dějiny se mění podle toho jak je kdo vypráví.
Asi by bylo nejlepší, kdyby Freddie sám přesně povykládal jak se to tehdy přesně událo a jsem přesvědčený, že by jsme se dozvěděli nový pohádkový příběh.
jediny kto tu zle niečo vykresluje je Freddie Hunt medzi Hunta a Lauda to bolo zruba ako mdzi hamiltonom a rosberg nebo maxom boli velky rivalovia ktory na druhu stranu sa rešpektovali a určite boli aj priatelia film to krasne vykresloval aky bol Hunt tvrdi a tak trohu rebel no do istej miere bol … ale to neznamena že nerešpektoval ostatnich kolegov a filme je tak trohu ukazane že prave Lauda je tak trochu za … prave tom bol film super nebal sa ukazať tie zle veci ale aj tie dobre keby niekto natočil repliku film Rivali len by to bolo o boji o tutul medzi maxom a hamiltonom garatujem vam že by ste niečo podobne vydeli ako v originale kde by bolo ukazane napriklad u maxa aky je to neuveritelny jazdec a zaroven by sme vydeli ako vie byt za …
Freddie ztratil otce v šesti letech, takže z vlastní zkušenosti o jeho osobnosti nemůže vědět prakticky nic a už vůbec nic o tom, jaký byl 15 let předtím. O tom, že rivalita mezi ním a Laudou je zkreslená se ví a i Niki to podle všeho vnímal jako nezbytnou filmovou licenci. Ale na okurkovou sezónu dobrý .
Top Gun - Maverick vidím rozhodne inak, tá “kravinka” má, čo sa týka hodnotení veľmi dobré čísla IMDb 8,2/10 (Metascore 78), ČSFD 87%, čo o niečom určite svedčí.
Sám som tomu po zaokrúhlení nahor dal 10/10, lebo vrámci daného žánru to pre mňa malo všetko, čo som od toho očakával. Podľa mňa je to natočené dobre, ale kritizovať sa dá vo väčšej/menšej miere úplne všetko.
Osobne si nemyslím, že by Hunta vykresľoval film ako záporaka, ale Freddie je syn a tak to vníma inak. Podobne to mal Tarantíno, ktorý vo filme vykreslil Bruca Lee ako čuraka. Jeho dcéra mu vytkla, že on taký nebol, ale ľudia ktorý s ním pracovali zažili niečo iné.
inak nechapem co rozporujete, Freddie to povedal uplne jasne co bolo vo filme prekrutene a naozaj to tak nebolo, ze v F3 by boli nepriatelia. A ta scena ako novinarovi vyrazil zuby bola naozaj dost silna a zarezonovala. Ak to tak naozaj nebolo, tak je to zbytocny ulet od tvorcov na ucet majstra sveta.
Ja som vtedy nezil, ale najprv som videl film Rush a az neskor som videl zavody F1 z 90. rokov kde uz ako komentator bol Hunt a musim povedat, ze od prvej chvile mi pri komentovani prisiel omnoho pokojnejsi chlapik ako vo filme.
Inak nechapem, co sa nad tym tak vzrusujete. Je to len film a nie dokumentarny. Je kazdemu jasne, ze tam budu veci dramaticky vykreslene a zamerne nafuknute, aby pri tom divaci od nudy nezaspali.
Ja som to obdobie zazil, ale okrem clankov a obrazkov z casopisov a zo zopar pretekov na ORF som nepoznal povahy oboch pilotov. Som presvedceny, ze ani nikto iny, kto nechodil pravidelne na preteky a nestretaval sa s jazdcami. To nebolo ako teraz, ze Roscoe si ■■■■■■ a miliony sledovatelov o tom uz vedia a o par rokov to budu aj citit.
Podla mna ani Niki nebol presne taky ako vo filme, lebo scenar filmu bol iny, ako skutocnost. Ze ho Bruhl zahral vyborne je druha vec.
herecky to bruhl dal o triedu lepsie ako hemsworth (ak si to nepokazite dabingom). nosa scen tam bola ale kamaradskych, po sezone si tukli na letisku, pohodka, v zaverecnych titulkach ukazovali realne zabery, kde spolu diskutovali ako velki kamosi, takze kazdemu nezainteresovanemu je asi jasne, ze nevstali kazde rano s tym, ze su nepriatelia na zivot a na smrt.
bez dobreho konfliktu ale neni dobry film. dokumentov o f1 je vela, ziadny nemal taky uspech ako rivali, mozno aj kvoli tomu, ze trochu naschval vyhrotili ich vztah.
Ono to zapadá do rámca, ako fungovala jednotka, jednoducho tuctová blockbuster kravinka na štýl 80. rokov, čo nemusí byť zlé, ale nie je to také úchvatne prešpekulované, ako by to mohlo byť. Mne to prišlo mierne lepšie, ako jednotka ale aj jednotke by som dal tak max 3/5, čo je aj moje ohodnotenie na ČSFD. Ja to nemám rád, keď sa filmy snažia hrať na niečo viac, ako sú, napr. Komando je “cheesy” 80tkova akčná blbosť s Arnie v hlavnej úlohe ale aspoň si to uvedomuje, čo to je a nejde to ďalej.
Podobný príklad je aj ruské T-34, ak by som si mal vybrať medzi Fury a T-34, tak jednoznačne beriem T-34, pretože tam išli do toho s tým istým účelom, ako napr. pri Komande. Naopak Fury sa snaží byť pomaly druhý Saving Private Ryan ale pritom je to riadna kravina, obzvlášť ten koniec (alebo aj začiatočná akcia proti tigru). Čo sa týka Mavericka, z neho som mal tiež pocit, že sa to snaží miestami hrať na niečo vážnejšie a lepšie, ako jednotka ale pritom je to taká istá blbôstka, ako prvý diel (čo je vo svojej podstate do istej miery propaganda na štýl Copak je to za vojáka).
Miešať to dokopy nie je dobré, na takéto filmy, ako je Top Gun / Komando alebo aj Road House etc. by to chcelo mať osobitú kategóriu, lebo si zober, jeden pohľad na rebríček napr. na ČSFD, tesne pod daným Maverickom je Das Boot, čo je na míle lepší film, alebo aj Pre pár dolárov navyše od Leoneho je tiež nižšie, ako Maverick.
Funguje to so svojou “cheesy” formulkou, ale žeby to bolo naozaj dobré až výborné celkovo, tak o tom by som pomlčal, zas to nie je úroveň Gladiator, čo je v podstate temer historická fantasy ale po všetkých stránkach je to lepšie, ako filmy Top Gun.
Pre mňa napríklad kravinka alebo blbôstka znamená film, ktorý má hodnotenie 5/10, prípadne 6/10, to jest poslabší snímok s lacným obsahom, spracovaním a hereckými výkonmi, ktorý dá sa povedať nezaujme, resp. nudí.
Filmy, ktoré si vyššie spomenul, som videl okrem T-34 (2018) a For A Few Dollars More (1965).
Ono je aj veľmi ťažko porovnávať na základe hodnotenia navzájom filmy, ktoré spadajú do rôznych žánrov, lebo vo všeobecnosti dostávajú komédie a horory nižšie hodnotenie ako napríklad drámy, životopisné, vojnové a historické, ktoré sú takmer vždy hodnotené vyššie.
Myslím si, že prílišná kritickosť divákov, resp. hodnotiacich k filmom im práve z pozície racionálneho kritika (ktorý sa cíti byť väčšinou odosobnene, nad vecou a tak nejak múdro) bráni sa do filmu vložiť, užiť si ho, nadchnúť sa pre niektoré veci, alebo si z neho vytiahnúť zaujímavé myšlienky. Takíto kritickí ľudia sú potom určitým spôsobom ochudobnení o zážitok, lebo nechať sa vtiahnuť dejom, alebo popustiť uzdu emóciam považujú často za naivitu.
Určite by som ocenil, ak by si sem dal nejaké tipy na filmy, ktorým si Ty osobne dal hodnotenie 9/10, nebodaj 10/10 a tie, ktoré som nevidel, si veľmi rád pozriem. Predpokladám, že ich v Tvojom prípade určite nebude veľa.
Inak včera som si pozrel nového Gladiátora a dal som tomu 8/10. Pôvodný Gladiátor má u mňa 9/10.
Tak to si ma potom nepochopil, ja uznávam, že dané filmy sú dobré ale celkovo, keď sa na nich pozriem fakt prísne, tak preto ich nazývam zdrobneninami, nenazvem ich priamo tak ostro, pretože viem, ako za nich môžu hovoriť iné stránky toho, ako sú natočené, zahrané, zrežírované etc. Tj. Maverick bola pre mňa “kravinka” ale napr. Knives Out (prvý aj druhý diel) považujem za doslova “kravinu”, takto som to mal na začiatku popísať, aby sme sa rozumeli .
Tak to áno, lebo humor je dosť subjektívna záležitosť, a čo sa týka hororov, tak to je asi podobné, že nie každého ľaká to, čo iného resp. nie každý sa nechá vniesť do danej atmosféry, pre niekoho bude Exorcista nudný film a pre niekoho to bude najstrašnejší film všetkých čias.
Takých je na čsfd plno , ja by som sa za takého kritika určite nepasoval, pretože, ako som už sám spomenul, ja viem oceniť aj tie “cheesy” filmy alebo “kravinky”.
Jediné, na čo bývam prísny, sú adaptácie, ktoré som sám viac krát prečítal, pri nich viem byť naozaj kritický, pretože najmä v dnešnej dobe sa s tým príliš hrajú a potom to nie je dobrá adaptácia ale doslova len veľmi voľne inšpirované na úrovni, kedy sa pomaly používajú len mená postáv a titulný názov knihy, inak to niekedy s knihou nemá temer nič spoločné.
Podľa toho, čo chceš vidieť , ja som nevidel toho toľko, žeby som mohol robiť dákeho “špeci kritika”, takže ti neviem dať úplne perfektne neznáme tipy. Naposledy som náhodou narazil na fakt dobrý film, ktorý produkoval Frank Darabont (môj najobľúbenejší režisér), volá sa Salton Sea (má to aj dobrý slovenský dabing) a hrá v ňom Val Kilmer - dal som tomu 4/5 na csfd, niečo mi na tom vadilo ale inak celkom solídny film.
Na Gladiátor 2ku sa musím dáko psychicky pripraviť, pretože pôvodný Gladiátor je moja srdcovka, a čo som videl už asi dva tucty recenzii na to, tak sa to zdá byť ďalší zbytočný prípad scottovej chamtivosti, kedy by nemal točiť pokračovania. Navyše David Scarpa (scenárista posledných dvoch scottových počinov) je podľa mňa dosť priemerný až zlý scenárista, ktorý mi dosť znetvoril celkový pocit zo seriálu Man in the High Castle (Scarpa robil na poslednej, štvrtej sérií - čo by som mohol opísať, ako sledovanie autonehody v spomalenom zábere, naposledy som sa tak cítil, keď som pozeral poslednú sériu House of Cards )