Formule 1 sa hlási záujemca z Afriky. Nejde však o Juhoafrickú republiku | Magazín F1 - F1online.sk

Formula 1 sa v súčasnosti teší najmä rastúcemu záujmu na americkom kontinente. Zatiaľ čo však v takej Severnej Amerike pribúda pretekov ako húb po daždi, Afrika nehostila podujatie F1 už celé tri dekády. To by sa čoskoro mohlo zmeniť. O slovo sa totiž hlási Zanzibar, ktorý mieni v najbližších niekoľkých rokoch vybudovať okruh, ktorý bude hostiť vrcholné motoršportové podujatia.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/140916/formule-1-sa-hlasi-zaujemca-z-afriky-nejde-vsak-o-juhoafricku-republiku

to pachne nejakou lumparnou a prelievanim statnych penazi do sukromnych vackov. GDP per capita maju 2500 dolarov. Posledne co potrebuju je pretekarsky okruh za pol miliardy.

Africký stát, kterému se podaří prolomit Bernardem vytvořené embargo si udělá velkou reklamu, která silně podpoří turismus.
Vstupní náklady jsou sice hodně velké, ale třeba Nigerie by je mohla zvládnout.

Verstappen chce mať preteky v Afrike kvôli tomu, aby zaknihoval čo najväčší počet víťazstiev na rôznych VC, či? Neviete niekto, prečo sa v tom angažuje? U Hamiltona sa dá skôr pochopiť, že inklinuje k Afrike.

Zanzibar je fajn. Měl jsem to “štěstí” tam být.
Odpad se tam řeší tím způsobem, že to hodíš do moře nebo to zapálíš za barákem.

Taková NetZero2030.

Nebo jsem šel řeznictvím, tak mě natáhlo, že jsem se tam pozvracel a do konce dovolený jsem si nedal nic v čem by mohlo být maso.

Never more.

2 Likes

Takze jen proto, ze je Max bilej, ho to nemuze tahnout k africe? Podle woke vypatlancu bys byl jasnej rasista :grinning:

Viem, že Ham sa snaží podporovať/pretlačiť do motošportu decká s podobnou farbou pleti ako on, čiže z tohto hľadiska je k tej Afrike bližšie. U Verstappena ale nepoznám dôvod, prečo chce preteky v Afrike. No hovorí sa, že keď nevieš prísť na to, čo je za danou vecou, tak sú to peniaze. :slightly_smiling_face:

Kult Hákového Kríža patrí k mojím obľúbeným filmom. Edward Norton to zahral jak pán.

2 Likes

Max má asi vlivem otce celkem vztah k starší tradici F1… On zřejmě ani tak neřeší Afriku jako spíš konkrétně Kyalami - to je historicky docela významná trať, žádná “rychlokvaška”. Pokud to nepletu, tak se tam jezdilo už od 60tých let, minimálně 20GP, mimo jiné 3x vyhrál Niki Lauda.
Oživit Kyalami by docela zajímavé bylo a šlo by o vzácný případ, kdy by se marketing (další kontinent, diverzita a tak) kryl i s tradicemi F1.

Hamilton na to asi kouká “rasověji” a bral by asi Afriku jako takovou, to už ale není to samé, jako u Maxe…

3 Likes

Môže byť. Díky za názor.

Kyalami snad netreba ani velmi ozivovat, ved sa tam stale jazdi, je to moderny okruh.

Afrika je nedoceneny kontinent, kdyby tam nebylo tolik hmyzu, musi to tam byt supr…

No upřímně - jezdí se tam pořád, ale jsou to už jen série na úrovni, na jaké se jezdí i třeba v Brně.
Z úplně první ligy v rovině Grand Prix vypadli 2010 v motorkách a dokonce už 1993 v F1, to už je hezkých pár let, i v motorkách to za chvíli bude 15let, v F1 pak už dokonce 30 let.
Jinak okruh jako takový asi celkem v pořádku je, ale tuším se pro F1 mluvilo o nutnosti hodně modernizovat boxy a další věci okolo, zas tak idylické to asi není.

nejazdi sa tam stale WEC?

nie, ale GT Challenge

Tak nebo tak, pokud to bohace nezacne v Africe zase bavit, nic tam nebude. Neco mi rika, ze Africane maji motoristicky sport na haku.