Možná jen zaslat zmínku že si to tady maj pročítat, rady k nezaplacení ![]()
Však už radím. Asi by bylo nejlepší se zaměřit pouze na 107ku a začít stavět zcela nový vůz.
Za mě vyřešit vibrace a začít přidávat výkon. Nevím co si představuješ pod “začít stavět zcela nový vůz”.
Ferda měl potřebu si ventilovat svoje Hurvínkovské představy o vývoji monopostu a motoru v F1
Mne to pripada ako 2015 cez kopirak. Japonci neboli dostatocne pripraveni pretoze ich McLaren natlacil do zero konceptu a bolo vymalovane.
Niekde som vtedy cital, ze japoncom celkovo nejde velmi dobre povedat nie. Ked na meetingu kde dostanu feature request povedia, ze je pred nimi vela prace, alebo ze je prace viac ako cakali - znamena to sme v hajzli a musime to teraz cele prerobit.
AM asi vosiel do rovnakej pasce ako McLaren. v RB - resp v STR dostal nastarosti jednanie so Sakurou Tost na zaklade toho, ze on mal s japoncami skusenosti a dal im v STR rozbehovu drahu. Vsetko sa v STR prisposobilo Honde a ono to nakoniec islo.
Ale to je podla mna lepsi pristup, uz som to niekde pisal. Ked je vsetko nove, zaklad je poskladat to najskor tak, aby to fungovalo. Zrychlovat sa to moze potom, lenze v Astone sa tvaria, ze nemaju cas a chcu vyhravat hned. Ono je dovod, preco to s STR a RBR islo a s McLarenom a Astonom nie. Otazne je, ako rychlo vie prist naprava, sice nemame zetony ale mame strop
Nikde som nezachytil, ze im praska sasi. Ja som cital len o tom, ze vibracie Honde nicia baterie
Z mojej skusenosti sa spolahlivost vylepsuje jednoduchsie nez rychlost. Ale samozrejme vzdy zavisi od miery.
Len Aston Martin je teraz v situaci, kde ked by chceli dostat motor na uroven, ze stabilne vedia absolvovat pretekovy vikend, tak asi musia obetovat tolko vykonnosti, ze by stracali styri sekundy na kolo. Alebo aj viac. Takze co tam chces vymysliet? Cielom podla mna teraz musi byt zacat na vykonnostnej urovni, kde za predposlednym zaostavaju aspon do dvoch sekund. Potom sa mozu zamerat na to, aby vedeli s takou vykonnostnou urovnou stabilne dokoncit preteky. A potom mozu zacat pomyslat na to, ako zlepsit vykonnost natolko, aby mohli bojovat s dvoma-troma najslabsimi timami.
Tak by som videl ciele na tuto sezonu, ak sa im do konca sezony podari dostat na uroven, ze sa ich pocinanie na trati bude dat oznacit za seriozne pretekanie, bude to uspech.
Chyby se dají řešit až když se projeví. Zdá se, že Aston jich má tolik, že se na současném voze moc stavět nedá.
Nápovědou je, že teď Honda testuje motor přímo na šasi Astonu. To znamená, že na stolici problémy nemají a nastanou až je posadí do vozu, takže chyba vůbec nemusí být na jejích straně, ale na chatrné konstrukci. Nebylo by to poprvé, kdy si jezdec stěžuje na šasi, ale prasklina se najde třeba až po výměně na dílně.
Ja by som na to isiel z opacneho konca. Najskor narobit co najviac km aby som mal vobec ake data studovat a postupne by som pridaval vykon, viac priestoru postupne skumat kde a ako sa zacnu prejavovat problemy. Pride mi to rozumnejsue ako si stanovit za ciel nejaku rychlost a dokazem ju udrzat max na par kol a zlyhanie pride rychlo. V AM a Honde vsak o problemoch ocividne vedeli uz nejaku dobu pred prvymi testami.
Vše je o komunikaci. Adrian Newey mohl vymyslet nějaký koncept, který vyžadoval určité řešení od Hondy (údajně dvojstupňová konfigurace baterie, kvůli zkrácení). Ale pokud se na to řešení Newey ptal a Honda s tím neměla problém, pak to těžko svalovat na Adriana. Nevím no.
2025:
2026:
To je právě to, jestli Honda opět zase jen kýve, a pak všichni čuměj jak puci, tak to musí být strašně frustrující.
Ale to nemusi byt z dovodu slabej rigidity komponentov. O praskani nic neviem, primarne sa hovori o vibraciach. Nainstalovat motor do sasi a potom merat kde a preco vznikaju vibracie mi pride ako logicky krok. Potom sa da este obratit na prevodovku, aj ta je pevnou sucastou sasi
Když se podíváš na oba obrázky, tak si určitě všimneš rozdílné délky. Sám určitě víš, že dlouhé lyže lépe rozprostřou plochu a méně se na sněhu, nebo třeba i na ledě propadáš.
Když jsou baterie nad sebou, tak je těžiště mnohem menší a odstředivé síly zákonitě při brzdění působí na základnu mnohem větší pákou a může karbonový monokok praskat.
Když na svou váhu použiješ třeba o třicet čísel kratší lyže, taky příjdeš o kus stability.
Teď je otázkou jestli na takovou koncepci podal Aston požadavek, nebo se pro ni rozhodla Honda sama a Aston postavila před hotovou věc.
V umakartu Ti taky bude hmoždinka držet trochu jinak, než v pevné zdi. Samozřejmě dávám záměrně přehnaný příklad.
Ano, proto to píšu v tom příspěvku, takže jsem si všiml. ![]()
Co? Těžistě má polohu, v tomhle připadě v prostoru, težistě nemůže být menší. Newey chtěl snižit polohu težiště, to znamená posadit motor níže, což dává smysl, protože čím niže je těžiště tím rychleji muže auto projiždět zatáčky, ale jakoby může to být jednou z přičin těch vibrací. Tohle budou muset protě vyřešit jako tým, né odděleně.
Porovnaní s lyžemi mi nepřijde vůbec vhodné.
Měl jsem na mysli menší základnu, proto jsou na ni vyvíjené větší tlaky,
Nebuď pesimista laskavě, od toho tu jsem já ![]()