FIA zmenila pravidlá uliatych štartov, už nebude rozhodovať senzor | Magazín F1 - F1online.sk

Medzinárodná automobilová federácia zapracovala do súčasných Športových pravidiel F1 novinku. Po rokovaniach na pôde Komisie F1 sa našla dostatočná podpora na to, aby sa zmenila definícia uliatych štartov. Zmeny nadobúdajú účinnosť okamžite, teda už od víkendovej VC Miami.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/152152/fia-zmenila-pravidla-uliatych-startov-uz-nebude-rozhodovat-senzor

A tak aspon neco, konecne ma nekde navrch lidsky faktor, v tomto pripade lidske oci hura.

Čili, co nedávno udělal Lando, nebo i to co udělal Perez (velmi pomalý konstantní pohyb) bude příště již potrestáno?

1 Like

151515svetiel1515

Já bych trochu více aby mi objasnili to " jazdec pohne". Stačí i Perezuv pomalý pohyb? Když jo nemám s tím problém ale nebudu rád když najednou řeknou že to nestálo za řeč :smile:

tak bude je auto nehybne alebo v pohybe … ak v tom zase fia bude robit caviky, tak nech mi vyskocia rovno …

No já se trochu obávám aby to co jednomu projde jinému ne. Ale zkusím být optimista v konzistenci posuzování oněch pohybů a nepohybů :thinking:

v F1 23 hre to je tak, ze tam drzis dve tlacidla naraz pred startom, ak jedno pustis, rozbehnes sa, co by len o mikrometer, tak mas pentlu … v reale sa ideme hrat, ze milimeter je ok, ale dva uz niesu :smiley:

Ja bych male pohyby na startu neresil, copak to jsou nejaci sprinteri, z pohledu 2h zavodu to na vysledek ma nulovy dopad.

tak toto je pekna blbost nehnevaj sa … na starte ti rozhoduju stotiny

1 Like

Mozna blbost pro tebe, pro me je to zbytecna vec, vyrazny pohyb bych trestal, male pohnuti ne.

akoze mavnes rukou a ten co ten start “neulial” si to ma vyjazdit pocas zavodu?

Ja by som to tiež kámo neriešil. Normálne, šak aj mimo trate nech jazdia hala bala, načo tratove limity a furt len kontrola niečoho

Silnejší pes j3be

2 Likes

zrusit pit limiter, zrusit biele ciary, zrusit jedneho dodavatela pneu, zrusit stropy, zrusit teamy, zrusit auta - zrusit F1 :+1:

1 Like

Ne, tak piloti nejsou zas takovi magori, mam na mysli drobne pohyby. Copak ti maly 1cm pohyb muze rozhodnout zavod, ne. Vyhraje ten kdo je nejrychlejsi ve 2h zavode.

No upřímně, já raději ten senzor kdekoliv kde to jenom trochu jde. Akorát trochu lépe nakalibrovat :sweat_smile:

Ono by stačilo nebýt alibista a prostě to rozhodnout. Celý svět vidí, že to Norris ulil, celý svět vidí, že Peréz měl skoro letmý start, ale oni ti řeknou, že to senzor neviděl, tak se to nestalo.

A přitom tak jednoduchý věci.
To by zvládla rozhodnout nějaká stará babička, která v životě neviděla formule.

Alibismus, alibismus, alibismus. Nic jiného to není.

4 Likes

Presne tak. Tiez som za to, ze radsej ako menit pravidla, sa mali pozriet na senzory a nastavit ich lepsie. Samozrejme technika moze zlyhat, ako sa to stalo v pripade LN, ale urcite to automat v dnesej dobe dokaze odchytavat s velmi vysokou mierou spolahlivosti. Ale co my vieme, mozno uz maju riesenie, dalsieho “robota”, ktory bude vyhodnocovat pohyb na zaklade kamerovych zaberov.

V podstate je jedno na základe čoho to rozhodnú, dôležité je, aby pred zhasnutím svetiel sa žiadne auto nepohlo. Ak to tak bude, tak potom objektívne mal každý rovnkaké podmienky na štarte. Ak nie, tak nech príde penalizácia … Ale tieto rozhodnutia musia byť konzistentné a trest musí prísť zakaždým, keď toto pravidlo bolo porušené, inak nemá veľký význam niečo meniť …