FIA udelila prvú pokutu za vulgarizmy, nevyhol sa jej pilot rely | Magazín F1 - F1online.sk

Medzinárodná automobilová federácia to s prísnymi pokutami za nevhodné vyjadrovanie, ktoré predstavila na začiatku roka 2025, myslí smrteľne vážne. V nedeľu na etape Rely Švédska sa o tom presvedčil Adrien Fourmaux, ktorý za použitie vulgarizmu bude musieť vypísať federácii šek s päťcifernou sumou.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/187051/fia-udelila-prvu-pokutu-za-vulgarizmy-nevyhol-sa-jej-pilot-rely

Tazko sa mi na to vobec robi nazor. To pravidlo je extremne kontroverzne, na druhu stranu si neviem predstavit v inom sporte, napriklad vo futbale ze by sportovec prisiel pre mikrofon a zacal nadavat, s tym asi uplne suhlasim ze na tlacovkach a v rozhovoroch nemas co pouzivat vulgarizmy a mas si davat pozor. Tam som s tym OK, co bol pripad aj Maxa aj tento.

Ale trestat to ze pouzitie vo vysielackach ked je pilot po nejakych tlakom a cele je to zavisle ci to rezia pusti do eteru alebo nie, je vcelku neobjektivne. Niekto moze povedat 7 nadavok a ked sa to reziser rozhodne nepustit do vysielania je to ok ale nie je to ok, ked to pustia? Ved to vypipam a je hotove, nemozem teraz sledovat vsetky vysielacky a trestat kazdu individualnu nadavku aby to bolo objektivne. Niekto nabura a zanadava si pre seba a este dostane trest?

At jde cela maFIA do pici :slight_smile:

“We fucked up yesterday”

Řekl.

1 Like

je na riadiacom organe sportu ake pravidla aj vyjadrovania si nastavia
dospely clovek sa musi vediet ovladat. argumentovat, ze oni su pod tlakom silnych emocii je hlupost, lebo pre tych jazdcov je to ich bezne prostredie a ten tlak zazivaju pravidelne
a samozrejm uplne ten argument o tlaku odpada pri rozhovoroch, tam uz akemu tlaku a emociam su vystaveni?

a ak si potrebuju pri soferovani ponadavat tak staci nestlacat tlacitko “vysielacka” :slight_smile: a mozu nadavat ako pohonic, nikto ich nebude pocut a nikto ich nebude trestat, lenze oni si zvykli sa vyplakat do vysielacky a potom sa stazuju, ze to rezia pusta do vysielania

1 Like

Víš co Sašo? Jdi do prdele :slightly_smiling_face:

5 Likes

Nono Dejve, ses nějak rozohnil

1 Like

Vynucovat si absenci vulgarismů na veřejnosti má podle mého význam, je třeba aby se vyvarovali takových slov, takže nějak se začít musí.

2 Likes

Nevím, jaké jsou postihy v jiných sportech, ale 30.000 EUR (i když 20.000 podmíněně) mi připadá absurdně moc. Jo, ať se na veřejnosti mluví slušně, ale pokud se nejedná o nadávku někomu, tak se snad zase tolik nestalo a postih by měl být spíš symbolický, aby si všichni uvědomovali, že to FIA myslí vážně.

trest smrti na toho sveda. co si to vobec dovoluje.

Pokial viem tak sa to nema vztahovat na preteky, ale tlacove konferencie a pod. Pokial som to spravne pochopil… myslim ze vo vsetkych sportoch sa nadava a chcel by som vidiet ako sa sprava sulayem ale ini ludia z FIA, ktori toto vymysleli. Ja osobne nenadavam ani pri hre, ale od mala hram futbal, takze je to tak… ludia nadavaju aj pri priatelskom futbale obycajnych muzov. Takze je to hlupost trestat, ale chapem ze niekomu sa to moze nepacit, ale pokial to nie je smerovane ako urazka vobec to nemusi ani zle. Co som v anglicku navnimal tak pouzitie slova fuck casto nie je casto ako vulgarizmus.

1 Like

Tak neviem ci sa to vobec tresta nejako, teda aspon pri futbale. Toni Kroos po finale ligy majstrov 2022 povedal priamo na hracej ploche reporterovi, ze sa pyta Scheisse Fragen a nebol za to nijak potrestany, aspon o tom neviem, v jeho podcaste som nezachytil vobec nic, akurat bola z toho kauza v nemecku. A akurat cez vikend sa stalo ze Jude Bellingham pouzil vyraz Fk off pocas zapasu a rozhodca ho vylucil, s tym ze mu nadaval. Trener Carlo Ancelotti to vyslovil na tlacovke ze Fk off je nieco ine ako F**k you a zatial nebol zato nijak potrestany ze sa takto vyjadril na tlacovej konferencii.

1 Like

Tak FIFA to asi neřeší vůbec :woman_shrugging: . Zase pokud vím řeší jiné věci, a občas taky nepřiměřeně. Mně nevadí samotné pravidlo mluvit na tiskovkách slušně, ve veřejném prostoru mimo vypjatých situací by to měla být skoro samozřejmost, ale výška pokut. To mi připadá úplně mimo.

V podstate suhlasim… Neviem kolko zarabaju jazdci relly, ale viem si predstavit ze pre tohto 10 000 nie je zanedbatelny peniaz. Mozno pre pilota F1 je to nic, ale stale je to velmi vela penazi.

2 Likes

Hlavně je to celkem banální prohřešek… Ale asi jsme se shodli :slight_smile: .

Naco je to dobre? Rozvinies?

Na co je dobré co? Nemluvit vulgárně na tiskovce? Maj jen přihlížet? Nebo nerozumím otázce co mám rozvinout.

Preco ludia nemozu na verejnosti hovorit vulgarne

Protože se to nesluší, protože se dívají i děti, protože to poškozuje sponzory kteří s takovou mluvou nechtějí být nijak spojovány, protože i televizní vysílání se řídí pravidly, protože to nechce FIA.

dufam že sa jazdci šetkych seri ktore spadaju pod FIA zburia lebo toto je absolutna cenzura bože su to iba slova tie nedokažu zraniť najme ked niesu ani mierene na niekoho konkretneho napriklad ked jazdec od jazdi kôlo a povie pak že jeho kolo stoji za … tak koho urazil svoje auto ? seba ? trať ? len si predstavte keby vam niekto do auta na inštaloval mikrofon a za každe slovo biste dostali pokutu 100 euro polovica kludne sa zvamy stavim že polovica bychodila autobusom do mesiaca

2 Likes