F1 by sa mala vrátiť k autám z roku 2010, odkazuje Verstappen (Anketa) | Magazín F1 - F1online.sk

Ako by musela vyzerať nová éra Formuly 1, aby svojimi autami nadchla Maxa Verstappena? Tvorcovia pravidiel by sa museli vrátiť v čase približne do roku 2010, odkazuje holandský šampión, ktorému sa nepáčia rozmery a hmotnosť súčasných monopostov.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/213651/f1-by-sa-mala-vratit-k-autam-z-roku-2010-odkazuje-verstappen-anketa

Pravda je taková, že éra 2009 až 2013 byl jedna z nejvyrovnanějších v historii. V roce 2010 vstupovali do posledního závodu 4 jezdci ze třech týmů s teoretickou šancí na titul. To je po roce 2014 úplně nesmyslná úvaha :grin:

Otázka je, jestli je správné vracet se do minulosti.

Motor s tym nesuvisi.
Buducorocne kary budu siroke 1,9m, nebol by problem ist na 1,8m ako v 1998.
Dlzka aut, razvor bude buduci rok kratsi, kludne by mohol ist o 0,4 dole.
Medzi motorom a zadnymi kolesami je aerodynamicky vyhodny priestor, ktory obzvlast Mercedes natahoval od roku 2017.
Tento priestor je zbytocny a siel by v pohode skratit.
O prednom pluhu s ktorym by mohli rozhrnat sneh nemusime hovorit.
Zmensit na velkost 2008 a je to …
Motor s tym nesuvisi.

Navrat k lahsim a mensim autam vidim ako spravny.
To ze je to akoze navrat do minulosti mi v tomto pripade nevadi vôbec.
Dnesne auta su nadherne, ked ich zmensia na 85 percentnu velkost, co by sa stalo - vôbec nic.

1 Like

S dnesnimi nastroji a zkusenostmi by ta auta mohla byt zajimava.

minulost je buducnost F1.

Pravda je taková, že to máš silně zkreslené. 2010 byl opticky vyrovnaný, protože Vettel zahodil obrovské množství bodů, i Newey řekl, že RB6 bylo více dominantní, než RB7 z 2011. 2011 to ne ylo vyrovnaný. 2012 bylo díky Alovi, jinak tam nebylo vyrovnaný nic a 2013 nebylo vyrovnaný.

1 Like

Pravda je taková, že to vyrovnaný na oko možná bylo, ale byla to hrozná nuda o ničem.
Hlavně to byly fakt ošklivý monoposty.

Ja som za uvolnenie pravidiel ako na zaciatkoch 90 tych rokoch,ked sme v F1 mali zaroven 8,10 a 12 valce.Spolocne so syntetickymi palivami,zmensenim monopostov,lahsimi monopostami by bola F1 aj ekologickejšia.Alebo nechat aj klasicke turba aj atmosfery,ako tomu bolo v 80 tych rokoch,nech sa kazdy tim rozhodne,aky motor bude pouzivat.

To nedává absolutně smysl ale když tomu chceš věřit :slightly_smiling_face:

2 Likes

2009 sa ešte dotankovávalo – to je úplne iná doba a nechcel by som sa k nej vracať, hoci hmotnosť áut bola 605 kg.

• 2010 – hmotnosť zvýšená na 620 kg (kvôli KERS, hoci tímy sa dohodli, že ho nebudú používať)
  • 2011 – hmotnosť zvýšená na 640 kg, zavedené DRS (zakázaný F-duct a zakázané zmeny klapiek predného krídla pilotom počas kola, predtým povolené v roku 2009)
  • 2012 – zmena umiestnenia výfukov do istej miery obmedzujúca fúkané difúzory
  • 2013 – hmotnosť zvýšená na 642 kg vinou nových pneumatík

Ja som za káry z roku 2016 – neboli to žiadne sexy autá, ale predbiehať sa s nimi dalo a práve Max ten rok robil v poli peknú parádu.

Akurát hmotnosť by som dal 702 kg. (V roku 2016 ju zvýšili na 710 kvôli vyšším pilotom, ale to neskôr elegantne vyriešili dovažovaním sedačky na minimálne 82 kg.)

Takže 702 kg celkovo, z toho 82 kg sedačka s pilotom.

Od roku 2017 zaviedli “sexy” autá, ale predbiehanie kleslo, autá sa nafúkli a vážili už 728 kg.

1 Like

Asi bych volil stejně jako Emil, ale součást pravidel byly i difuzory a proto jsem zvolil éru V10.

Pripomeňme si ten 2010, ktorý ťa stále tak bolí. :point_up: :de:

A keby si si to chcel pozrieť aj na videu, tak špeciálne pre teba:

Krásne spomienky na veľkého šampióna. :heart_eyes:

6 Likes

Tak to řekni Neweymu, že o svých monopostech to neví, a že jsi top inženýr, co mu to rád vysvětlí

1 Like

2010 byl rok čisté elegance i velkého překvapení.

2 Likes

Jeden z najkrajších súbojov o titul počas celej sezóny a to Abu Dhabi, kde nikto s Vettelom už nerátal, to bolo neskutočné. :de:

Bylo to neskutečný, připravit team o double a mít titul dřív :clap:

1 Like

Vidím, že fotky zabrali a bolesť je stále silná.

Tell Vitaly to defend like a lion. :lion:

2 Likes

Vidím, že si se furt nenaučil počítat, Alovi by dva body nic nevyřešily, když ztráta byla 3b na konci, ale tak to je tak furt s fejkovym data analytikem

1 Like