Predbehol si ma s presným vysvetlením prečo tomu tak je.
Přesně tak. Na sčot-abakus si vzpomínám, že jsme ho měli ve třídě na stěně. Možná visel vedle Ludvíky Svobody.
Mít ve třídě kalkulačku byl trestuhodný zločin.
Být tyhle pravidla dnes, tak by nejspíše zavřeli všechny střední školy, protože bez kalkulaček by i mnozí kantoři matematiky museli vracet své tituly.
Pirelli Tvé logické myšlenkové pochody dávno překonalo, když v letošních posezónních testech zkoušeli gumy, které nevydrží ani jedno celé kolo.
paradoxne casio fx-991ES plus je relativne nova a stale sa da kupit. Moja podstatne starsia Casio kalkulacna to ma spravne.
Spravne je 9 BTW.
x = (1+2) ; 6/2*x = 3x = 9.
fx-991ES podporuje zlomky, ma totiz graficky display, takze toto je evidentne bug.
Nie je to bug. V davnej minulosti nas ucili,ze zatvorky maju prednost pred operaciami. Teda sa najprv vypocita zatvorka a nasledne sa vypocita operacia so zatvorkou a to je nasobenie, kedze ma rovnaku prioritu ako delenie.
(1+2)*2=6; 6:6=1
Takto boli nastavene potom aj kalkulacky a ich logicke IC.
Aspon ja si to takto pamatam a zial nemam ziadne spomienky o nejakej prednosti zlava doprava pri rovnakych prioritach nasobenia a delenia. To ale neznamena, ze to casom nezmenili, len ja som uz vtedy nechodil do skoly.
to ano ale * a / maju rovnaku prioritu, nie je to zlomok. staci si to povedat 6 deleno 2 krat (zatvorka).
keby si tam nemal zatvorku je to 6 deleno 2 krat 1 plus 2 a vysledok by bol 5.
vsetky stare kalkkulacky to maju presne takto. najdi si a vyskusaj. kalkulacka na obrazku vobec nie je stara.
Stare kalkulacky nevedeli zapisat matematicky vyraz na displej a ratali to vsetko za sebou a fakt vyslo 9.
Ja ale pisem o matematickych pravidlach, ako ucili mna.
Je mozne,ze tato Casio ma pouzite obvody FPLA a tie su programovane na zaklade niecoho.
Ako mne je jedno,ci bude vysledok 1 alebo 9, moj zivot sa tym nezmeni. Iba som sa snazil najst vysvetlenie triperovskej hadanky.
Když už jsme u těch hádanek, jednu vánoční přidám…
Udělal bych anketu, ale jsem jenom pouhý mechanik a Kubala mi to nechce umožnit.
Představte si, že jste na loďce, která je uprostřed klidného jezera.
Na palubě máte těžký kámen.
Rozhodnete se kámen hodit do vody.
Co se stane s hladinou vody v jezeře?
- Zvedne se?
- Klesne?
- Zůstane stejná?
A hlavně, a to je důležité, proč?
Ponor je jasný.
Jestli chceš, tak Ti tu anketu udělám, beru to jako takový vedlejšák .
Jsi nejlepší, děkuju.
Tak zase špatně, druhý pokus…
Sváteční anketa podle @Triper:
Představte si, že jste na loďce, která je uprostřed klidného jezera.
Na palubě máte těžký kámen.
Rozhodnete se kámen hodit do vody.
Co se stane s hladinou vody v jezeře a proč?
- zvedne se
- klesne
- zůstane stejná
0 účastníci
Pro další diskuzi nastavuju identifikaci hlasujících
Když tak přemýšlím, tak by hladina měla klesnout, protože měrná hmotnost kamene je větší (cca 2,5 kg).
Tak já mám úvahu daleko jednodušší, ale zatím si ji nechám pro sebe - neměli bychom ovlivňovat případné další účastníky. Kdy to ukončíme, @Triper , řekněme v 17 hod.?
Taky jsem o tom běžném zařízení uvažoval.
Původně jsem myslel, že vám napíšu správnou odpověď až vyhraje Redbull první závod s vlastním motorem…
Ale nikoho to moc nezajímá, tak někdy dnes večer.
nikdy som nad tym nerozmyslal ale…ked dam kamen do lodky, ona klesne a zvacsi sa objem, kt. vyplna pod vodou. Rovna sa narast tohto objemu, objemu kamena?
ak by to bol kamen o objeme 1 l z velmi tazkeho materialu, mohol by lodku ponorit az po okraj, co by urcite navysilo objem ponorenej casti viac ako o 1 l. Keby som kamen hodil do jazera, jeho hladina by klesla.
No, moc to nezaujalo…
A máte to zase všichni špatně.
Řešení hádanky:
Když kámen hodíš do vody, hladina jezera klesne .
Proč?
Když je kámen na lodi, jeho hmotnost vytváří vztlak, tlačí loď směrem dolů. Vztlakem vytlačené množství vody odpovídá hmotnosti kamene, tj. loď vytlačuje odpovídající objem vody (přesně tolik, jaká je hmotnost kamene).
Když kámen hodíš do vody:
Kámen vytlačí pouze objem vody odpovídající svému vlastnímu objemu (nikoli hmotnosti).
A protože je kámen hustší než voda, je jeho objem menší než objem vody, který byl vytlačen lodí, když byl kámen na palubě.
Hladina jezera se snižuje, protože kámen ve vodě vytlačuje méně vody, než kolik bylo vytlačeno lodí s kamenem na palubě.
@prancinghorse , výborná úvaha, ale jelikož nehlasoval, nemá nárok na odměnu