Počas predsezónneho obdobia museli pracovať naplno nielen tímy a ich inžinieri, ale tiež riadiaci orgán a držiteľ komerčných práv. Nové monoposty nevyvolali záplavu nadšenia a sebadôvery. Vo svetle kritiky jazdcov sa rozhodol vystúpiť aj prezident Liberty Media Stefano Domenicali.
Domenicali by měl být první, který by měl vyletět jako špinavé prádlo.
Byl to on, kdo se nejvíce zaprodal protlačováním kyselin a jak to dopadlo?
Už teď je vidět, že elektrocentrály mají nedostatek paliva, aby důstojně poháněly vozy F1, ani aby dokázaly dostatečně dobíjet kyseliny.
Ze startovní procedůry se stává fraška jaká nemá v celém motorsportu obdoby a mnozí už teď čekají spíše na kolize ještě před startovní čárou, než který jezdec bude první v zatáčce.
Cena za biopalivo, která může přesáhnout 200 Euro za pouhý litr imitace benzínu je další zvěrstvo páchané ekoteroristy, ale s ekologií nemá nic společného.
Další úlet je, že tyhle nesmyslné kyseliny se mají používat pouze čtyři roky a pak se má F1 vrátit ke klasickým motorům.
…
Ale pokud je tenhle hnus protlačený záměrně, aby se stal odstrašujícím příkladem pro případ dalších pokusů protlačování kyselin, tak se omlouvám a prohlašuji tenhle odstrašující příklad za velice dobře zvládnutý.
Nastastie, ludia maju na kritiku pravo. Ak sa im nieco nepaci, maju pravo to povedat. Zvlast divaci a fanusikovia, ved ten sport zivoa, nie? Nebudu divaci, nebude reklama, nebudu sponzori, nebudu peniaze. Ludia neodidu zo dna na den, jasne, ale takto experimentovat je nehanebne. A je vidiet, ze niekto si pri tvorbe pravidiel neurobil domace ulohy. Nikto kompetentny nespocital, ze to nebude stacit?
Tak na okraj, cena syntetických paliv pro běžná auta zas tak velká není, už nyní při celkem malých objemech výroby to není ani dvojnásobek “klasiky”, při větším rozšíření by šla cena dolů ještě o dost (za jistých okolností i pod cenu klasických paliv). Tohle není teorie, v DE a dalších zemích už se to do reálného prodeje pomalu dostává.
Ty šílené ceny nyní uváděné u F1 jsou podle mne spíš otázka započtených nákladů na vývoj (což je logické), v delší perspektivě asi moc není důvod, aby se to tolik lišilo (on ani “běžný benzín” do F1 není právě levný). Zrovna tohle se podle mne docela osvědčí a i kdyby se za pár let šlo na V8, tak syntetická paliva zůstanou prakticky jistě.
Je ovšem otázka, kolik se najde lidí v množině, která to sleduje víc do hloubky a má nějaký přehled o dění a. jsou přitom vyloženě spokojeni. Upřímně jsem se s nikým takovým ještě nesetkal, ti “nenadávající” spíš s obavami čekají, co se stane. Dneska k zařazení mezi optimisty stačí mít přístup “nemusel by to nakonec být až tak velký průšvih” - což mi tedy nepřijde jako moc velký úspěch…
V roce 2014 to takhle úplně nebylo - sice hlučná skupina nadávala, ale dost lidí se na to také opravdu těšilo a vnímalo to jako zajímavou změnu, letos mi to fakt přijde jiné…
BIO paliva nejsou žádná novinka. Vyráběl je už Hitler ve druhé světové, zcela běžně se prodávají v Latinské Americe a zbohatl na nich Richard Branson známý sponzorováním Brawn GP.
Dokonce i u nás se biopaliva běžně prodávaly, než je zákonem protlačili jako povinnou příměs do paliva.
Ale už nikdo neřekl, že na výrobu jednoho litru BIO nafty se spotřebuje až 1,1 litrů nafty klasické, plus elektřina nutná při chemických procesech.
Takže biopaliva jsou guvno ekologie, ale cesty ke zbohatnutí. Viď Babišoví příznivci.
Pleteš dohromady více věcí, které mají souvislost snad jen v tom, že to nakonec skončí v motoru…
Biopalivo je využití něčeho, co vyroste (u nás hlavně řepka). Využívá se strašně dlouho, například za první republiky se u nás míchal líh do benzínu podobně jako dnes, ale důvod nebyla ekologie, nýbrž podpora lihovarů a zemědělců (to známe i dnes)… Víc nekomentuji, protože se současné F1 netýká.
Syntetická paliva opravdu dělal už Hitler, ale tehdy to vznikalo hlavně přímým zpracováním z uhlí (tedy jiné fosilní palivo), důvod prostý, Německo mělo za WW2 uhlí celkem dost, ropy o dost méně. Opět nezajímavé pro F1.
Dnes se bavíme o nové generaci syntetických paliv, která mají za primární surovinu oxid uhličitý z ovzduší a holt to chce energii… Tohle testovalo například Audi už před Green Deal šílením a smysl to dávalo slušný, počítalo se právě s vazbou na OZE, kdy prostě linka mohla upravovat kapacitu podle toho, jak fouká, klidně by se například dalo na maximum jet v době přebytků a energie za minimální cenu. Paradoxně projekt asi nejvíc zabila ekologie s povinnými výkupy s OZE, kdy se vlastně žádná levná energie nekonala, nyní se ale tohle pomalu vrací do hry. Popravdě tohle už poměrně ekologické být může - není tu problém se zabranou půdou a při vazbě na OZE to mimo jiné může v jejich maximech výroby přispět k regulaci sítě. Uvidíme časem, ale tohle má potenciál docela překvapit - ne vše, co se objeví ve spojení s ekologií je automaticky blbost…
Z logického hlediska nemůže mít potenciál nic jehož výroba spotřebuje mnohonásobně více energie, než získá.
Ale když se Ti takové počty líbí, tak mi klidně můžeš dávat stovky a já Ti za každou vrátím Korunu.