Neviem ja som si myslel že riešime že koho to je chyba, tam smeroval môj prvý príspevok do diskusie. Jasne rozhašterili sa a už ani pre Ferrari a ani pre Seba to nie je cesta, ale k tejto situácií došlo na základe nejakých udalostí. S tvojích vyjadrení to vyznieva tak že väčší faktor bola Sebastianová neschopnosť, sem som mieril diskusiu. “Máš tendence stále vybarvovat Vettela jako oběť” toto som riešil že si to čo nazývaš tendenčné obrátil naruby a dosť rázne si to označil za nepravdu týmto výrokom “ale tak to nebylo”. Vyznelo to tak že tvoj názor na to koho chyba je výsledok celej tejto situácie je že to celé padá na ramená Sebastiana. “Ale tady nejde přece jen o 1 rok?” okej ak teda nejde o jeden rok čím presne sa to Sebastian previnil voči Ferrari v rokoch 2015, 2016 a 2017? Nemorálne je na tom to ako sa k tomu Ferrari postavilo, ak Sebastiana nechceli ok, ale mali sa k tomu postaviť rozumne a pokojne ich spoluprácu ukončiť. Problém je že netrpezlivosť Ferrari zničila všetko k čomu smerovali a ten vzostupný trend tam bol. Problém je že Sebastian ich chyby potichu trpel a nehádzal nič na tím, podporoval ich bol pre nich ako ako Michael Schumacher; ak on vyhráva, vyhráva spolu s tímom. Ferrari jeho chyby odpustiť nevedelo, a to ich bolo menej ako natropili oni a keby to bol aj pomer 1:1. Tím a Jazdec musia spolupracovať a podporovať sa, celé toto manželstvo však bola jednostranná “spolupráca”.
Já dodám, že Sebastian velmi dobře zvládl i větší část sezóny 2018 - vyhrál první dva závody, v obou případech to byly těsné výhry, ta v Bahrajnu, kdy dojížděl na sedraných pneumatikách s Bottasem na čerstvých za zády, to byl mistrovský výkon, skvělý byl i jeho výkon na Silverstone. Fakticky první (a poslední) velká věc přišla na Hockenheimu, což, jak už jsem osvětloval, byla chyba z přijatého rizika a přílišné sebedůvěry, k tomu prvnímu přispěl i tým, který mohl zvýšit Sebastianův komfort úpravou Kimiho strategie, ale neučinil tak, Sebastian pak měl potřebu tlačit na pilu (protože Hamilton). Každopádně udělal jezdeckou chybu. Ve Spa ale zase přesvědčivě vyhrál. V zbytku sezóny zmatněl, počínaje křečovitou jízdou na Monze, některé další závody byly v jeho podání rovněž nevýrazné. Jenže - opakuji - to už byla doba, kdy po Marchionneho smrti ve Ferrari zuřila válka o moc, Arrivabeneho pozice se hroutila, upgrade auta se nepovedl a Sebastian jen zíral, co se to najednou proboha děje.
Jak potichu trpěl chyby Ferrari? Ferrari šlo nahoru a Vettel byl jednička. Přibližovali se k Mercedesu a jakmile se dostali do bodu kdy se z nich stal vyzyvatel tak to Vettel velmi pokazil. Tam se rozhodovalo a je spousta chyb které se mu vyčítají. Bretnix píše že to dobře zvládal, realita mu nedává za pravdu. Psal jsem jeho chyby které šly na jeho účet a které zajistili že před přestávkou nebylo Ferrari ve vedení šampionátu, a mělo být. Místo náskoku potom přišel tlak, další chyby, zaváhání Ferrari a vznikla z toho ztráta nad kterou si člověk musí ťukat na čelo. Řekl bych nejkonkurenceschopnější auto Ferrari za několik let a taková ztráta na titul. Možná cítíte že si Vettel zasloužil více než mu Ferrari dopřálo, já to jednoduše vidím obráceně. Vettel dostal s Ferrari dobrou šanci ale jeho výkon toho nebyl hoden. Oproti tomu Hamiltonovi tam nebylo prakticky nic co vytknout. Když neměl lepší auto tak tým podržel a Vettelovi to nikdy neusnadnil. Nemusel to být jeho konec ale i v roce 2019 se mu Leclerc vyrovnal a ještě k tomu se ukázalo že vedle sebe jim to fungovat nebude. Vybrali si a jeho se zbavují, setrvávat v tom by byla marnost.
Neuraz sa, ale miesas to dokopy…
Fetel mal dobre auto od roku 2017 a mozno aj vitazne, ale to sa nedozvieme, lebo Fetel uz davno nepodava super vysladky.
A prepac, ale teraz ho ospravedlnit tym, ze ferrari ma posledneho sampiona z 2007,neznamena ze maju aj auto 12rokov nanic…
To mozme potom napisat o kazdom, kto sedel od roku 2000 v McL ze je slaby jazdec, alebo ze je McL uplne neschopny…
Dalej tie nazory Bretnixa a Hogara, nie su len protilahle, ale jedna vec je bezhlavo za vsetko Fetela ospravedlnovat a druha trosku ho brat, ako spolocny clanok celeho neuspechu. O Fetelovi sa pise vsetko dobre a najlepsie, plus jeho tituly a nevie pomoct pri vyvoji monopostu niekolko rokov? Za co je tiez vychvalovany do nebies.
K tomu monopostu, ferrari malo vdaka obchadzaniu senzorov silny motor a na ten silny motor spravili sasi s vysokym pritlakom… Takze ano, vykon motora zmizol tym padom nemozu nadstavit taky silny pritlak lebo by boli este pomalsi a bojovali by akurat tak s Haasmi a Wlliamsami…
Zase vymysli…
Ano kym nebola timova vojna Fetelovi sa darilo 
Darilo sa mu len preto, lebo jazdil popri Raikkonenovi…
A timova politika?
To ze na zaciatku roka spomalovali Leclerca v prospech Fetela ti uz nevadi… Ostatne je uz zrazu politika proti Fetelovi…
Ako Sebastian trpel potichu chyby Ferrari nuž rok 2017, túto sezónu zabili hlavne chyby Ferrari v Malajzíí a Japonsku. V roku 2018 bol jedným z faktorov Vettel ako jazdec a jeho určite sem tam horšie výkony v porovnaní z Hammiltonom. Ale zase sa tu pridávajú aj chaotické strategie Ferrari voči takmer bezchybným v Mercedese a tradične slabý vývoj počas roka. Proste tých faktorov v každej sezóne bolo viac a aj keď uznáme že v roku 2018 bol možno najväčší faktor Vettel iné roky to tak nebolo. Preto som hovoril že v dobre fungujúcom tíme sa chyby musia odpustiť z oboch strán. Schumacher vo Ferrari tiež nezačal hneď brať tituly a tiež chyboval ale aj on aj tím sa postupne vypracovali. Teraz to tak tiež vyzeralo postupne bližšie a bližšie. Ferrari sa však rozhodlo že to nie je dostatočne rýchlo a vidíme ako to dopadlo.
Kde v roku 2017 Vettel nepodával presvedčivé výsledky ? Furt o tom hovoríte ale kde presne v roku 2017 to dohnojil on ? Potom si to treba porovnať s tím kde to pohnojil tím. K Bretnixovým a Hogarovým názorom, u Bretnixa mám aspoň pocit z jeho vyjadrovania že Sebastianov podieľ na chybe uznáva, ale pri niektorých tvojích a Hogarových príspevkoch to reprezentujete tak že to je všetko jeho chyba, a nie ste schopný prijať faktor chýb Ferrari. Toto je snáď prvý krát čo si mi odpísal aspoň trošku normálne, a tiež sa neuraz ale pozri sa koľko krát v tvojich príspevkoch niečo vyhlásiš za Fakt pri téme kde sa bavíme o ľuďoch a ich činoch kde nič nie je možné povedať naisto. K tomu monopostu tím ktorý chce isť vyhrať šampionát nemôže auto postaviť na podvode, podvod im mal pomôcť ale nemali na tom stavať auto. Toto proste museli očakávať. Všimni si ako to robí Mercedes každou vychytávkou zo šedej zóny si pomáhajú ale nie je to základ na ktorom sa stavia auto. Takže toto je proste na hlavu Ferrari.
Jak můžeš cestu Schumachera srovnávat s tou Vettelovou? Ani omylem je porosím neporovnávej protože Vettel svým jezdeckým uměním na něj vůbec nedosahuje. Jsem k Vettelovi velmi kritický, uznávám. Ale podle mě oprávněně a nemám pro jeho kiksy pochopení jako vy. Myslím že to jak to vnímáme nezměníme, což při jeho dosavadních výkonech fakt nechápu ale budiž. Každý to má právo vidět jak chce.
Môžeš mať názor aký chceš ale v diskusií by bolo rozumné ho podporiť nejakými argumentmi. Môžeš byť aj k Vettelovi kritický ale zhadzovať ho tak ako to robí teraz kopa ľudí nie je nutné. Ja som kritický k tomu čo robí Ferrari ale viem pochopiť prečo to všetko spravili a aj ako sa k niektorým tým situáciam dopracovali, avšak napriek tomu sa snažím ich neurážať. A ako môžem zrovnávať Vettela a Schumachera, porovnaj si ich cestu k prvý titulom a akým spôsobom potom jazdili v ich prvých víťazných tímoch.
A já jsem žádné argumenty neuvedl? Vždyť jsem své myšlenky podložil, jenže když dopad jeho chyb je pro vás mnohem méně klíčový tak se shodnout přece nemůžeme. U mě takové chyby nejdou promíjet to je celé.
Okej zhodnime sa na tom že sa nezhodneme 
Odpisem kes budem mat klud, som na mobile na kupalisku