Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/7904/di-montezemolo-ferrari-este-sebastiana-potrebuje
Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/7904/di-montezemolo-ferrari-este-sebastiana-potrebuje
Napětí ve Ferrari určitě bude, ale samotnou Sebastianovu stížnost do rádia bych z tohoto hlediska nebral jako projev nějaké stupňující se války. V tom případě by v Mercedesu musela zuřit přímo třetí světová, vezmu-li v potaz, kolikrát nechali Jamese Vowlese skoro až rituálně se omlouvat nespokojenému Hamiltonovi. Sebastian především pochopil, že nemá smysl si nechat neustále nasazovat oslí uši. A ono to třeba přispěje k určitému pročištění atmosféry - Ferrari pochopí, že je absurdní okatě preferovat jednoho pilota a druhého odsunout na vedlejší kolej, pokud tedy nechtějí dojet sezónu v složení Leclerc - Giovinazzi.
A jinak, v Montezemolově výrocích mě zaujaly tři body:
- Montezemolo si připadá nedoceněný.
Ale opäť hovorím, že neviem, som dosť odtrhnutý od aktuálneho diania. Ak zájdete do múzea Ferrari, len sotva uvidíte nejaké moje fotografie.
Cítím z toho určitou hořkost. Trochu je mi to i líto, protože pro tým udělal velmi mnoho.
- Kritika předčasného rozhodnutí o (ne)pokračování spolupráce Vettel - Ferrari.
Rozhodnutie nepredĺžiť spoluprácu so Sebastianom padlo na môj vkus príliš skoro. Na také niečo si treba dopriať viac času.
Myslím si totéž.
- Pochybnosti, zda Ferrari tvoří pro SV potřebné prostředí (psychologické klima).
Avšak aj šampión niekedy potrebuje dobré prostredie.
Naozaj neviem, ako sa dnes veci majú. Ale dúfam — som si istý, že obaja jazdci majú rovnaké podmienky. Nevidím dôvod, prečo by to malo byť inak. Ale opäť hovorím, že neviem, som dosť odtrhnutý od aktuálneho diania.
De facto jde o propojené body, a pokud by někdo podlehl pokušení tančit posměšný taneček na Sebastianově “hrobě”, připomenu, že za několik let může být v podobné pozici i Charles Leclerc (byť opravdu doufám, že nebude). Mladistvou energii a nadšení (z podstaty věci) nebude mít ani on, s přibývajícími lety se promění i Charlesova závodnická osobnost.
Celkově mi to Montezemolovo vyjádření připadá moudré, smířlivé a apelující. Snad to tak budou vnímat i v nynějším Ferrari.
Bretnixi, pokud Leclerc bude chybovat jako Vettel poslední roky tak pohár přeteče, taky mu tam dají nadějného mladíka a jeho osud bude ve Ferrari dovršen. Když bude ale odvádět dobrou práci, nechají mu tam Sainze a bude to o tom zda dostane konkurenceschopné auto na titul nebo ne. Takže je důležité uvědomit si že i o ten Vettelův konec ve Ferrari se sám Vettel podílel velkou měrou. Jeho osobní neúspěchy i když prohrávali společně se sečetli a Ferrari se rozhodlo vsadit na jiného. Když to Leclerc nebude zvládat bude ho čekat podobný osud.
Pokud si myslíš, že nějaký pilot je imunní vůči prostředí, které ho obklopuje…
Pokud věříš tomu, že v případě slabšího auta se Leclerc nebude pokoušet jet na hraně, aby vybojoval výhry (teď je to auto slabé tak, že výhry nepřicházejí v úvahu), z čehož vyrezultuje i nějaká ta chyba…
Pokud jsi přesvědčen, že v případě, že Ferrari nevytvoří během několika dalších let vítězný vůz, Charles bude pořád spokojený, pořád entuziastický, pořád motivovaný tím, že naposledy dojel na čtvrtém místě…
Pokud si myslíš, že Leclerca se v perspektivě několika dalších let nemůžou týkat věci jako nespokojenost, frustrace, rozčilení… že se bude v případě slabého auta flegmaticky dívat, jak se radují jiní a jeho vlastní kariéra se rozplývá…
pak ano.
Zodpovědnost za některé své chyby si Sebastian nese sebou, to nikdo nepopírá. Ale vliv prostředí je zásadní faktor, jak upozornil i Montezemolo, a pokud Ferrari bude spoléhat jen na talent toho či onoho pilota, dopadne to tak, jak to už dopadlo, dopadá… a bude dopadat.
Ale já netvrdím že pilot je imunní vůči jeho prostředí, teda někdo určitě méně a někdo více. Ale jde o to že to prostředí také reaguje na to jak si daný jezdec vede a Vettel to prostě nedal. Jako fakt hodně chyboval. To není o tom že by se jezdec nemohl dopustit chyby, ale Vettel z toho udělal sport. Přestali mu věřit a dali šanci Leclercovi.
Osobně si myslím, že situace se Sebastianem není tak jednoduchá, jak si myslíš - některé chyby jdou především na Vettelovo konto (třeba loňský Bahrajn nebo Silverstone), ale do některých se vpisuje i celková situace ve Ferrari, rozklad týmu, intrikaření (třeba pozdní léto, podzim 2018, ale až po Spa), celkově se tyto faktory prolínají. Dobrý šéf týmu by s tím uměl pracovat, tuto dovednost Binotto zatím neprokázal. Uměl to Jean Todt. Čili ta šipka není tak jednosměrná a pod lepším týmovým vedením by Sebastian neměl tak rozkolísaný rok jako loni.
A proto je to varovné i pro CHL. I on je teď ve fázi, kdy je na výsluní. Ale jak jsem upozornil výše, do určité krize se může dostat i on. I Hamilton si prošel těžkým rokem 2011, tak je absurdní si namlouvat, že Leclercovi se to stát nemůže. Krizi výkonnosti měli v tenise i takový Djokovič nebo Nadal. A otázka zní, jak si potom Ferrari s takovou krizí poradí. Bude pracovat s jezdcem - nebo si najde novou štiku (mladým pilotům se věří čím dál více a nižší série produkují další zajímavé talenty) a soustředí se hlavně na ni?
Mám Charlese rád a určitě mu přeji lepší tým, než jakým je současné Ferrari. I kdyby pod stejnou značkou.
Máš tendence stále vybarvovat Vettela jako oběť ale tak to nebylo. Ono když člověk přimhouří oči nad rokem 2017 tak to jak to Vettel nezvládl v roce 2018 je ten největší průšvih. Vettel měl auto na titul a měl Hama dostat pod tlak. Měl si vybudovat náskok a ukazovat že ono to půjde. Místo toho udělal strašný kiks v Baku, když se pak Ferrari znova nadechovalo přišla bota ve Francii s Bottasem. A když pak měl konečně převzít otěže selhal v Německu a Hamovi vždy při tom neskutečně nabil. Tam se podle mě vzrodil jed ve Ferrari kde nespokojenost odnesl Arrivabene a zadělalo se na konec Vettela. Kdyby tehdy Vettel dokázal jet s Ferrari na pozitivní vlně vše mohlo být jinak, jenže on to Hamiltonovi předal na zlatém podnose a Ferrari to semlelo. Atmosféra se narušila, Binotto se drápal po moci až ji získal. Přišel Leclerc a teď je Vettel na odchodu. Ty věci co se udály měly příčinu a je mi jasné že ty to v osobě Vettela nechceš slyšet.
Slovo “oběť” je dezinterpretace, nic takového jsem nenapsal. Napsal jsem, že krize je komplexní záležitost. Dva dobré příklady mimo F1, oba z tenisu. Před několika lety procházel podobnou krizí Novak Djokovič, dokonce vypadl z první desítky, prohrával s průměrnými tenisty, na grandslamech vesměs vypadával do čtvrtfinále. Co se změnilo? Vrátil se k Marianu Vajdovi, kterého dříve propustil. Vajda později v jednom rozhovoru prozradil, že Djokovič se obklopil lidmi, kteří ho neznali tak jako on a nebyli k němu tak upřímní jako on, zajímali se spíše o svůj vlastní prospěch. Teď je Djokovič opět světovou jedničkou.
Jiný krásný příklad: Andre Agassi. Ten byl jistě skvělým hráčem světové špičky, ale dokud ho nepřevzal Brad Gilbert jako trenér, nebyl tím nejlepším. Teprve s Gilbertem se stal Agassi sokem Peta Samprase a nakonec i světovou jedničkou. Jinými slovy, záleží na prostředí, na lidech, kteří tě obklopují. V každém sportu. To tvůj výčet zcela opomíjí. Včetně skutečnosti, že v Německu 2018 Vettelova chyba nevyplývala z jezdecké nejistoty, ale naopak z přijatého rizika. Jel na hraně, tým ho měl podpořit Kimiho strategií, neudělal to, a Hamilton ho stahoval. Vettel proto volil riskantní přístup - a vymstilo se mu to. Byla to jeho jezdecká chyba, ale s podtextem chyby týmu.
Navíc teď vůbec nemusíš uvažovat o Vettelovi. Prostě si polož otázku, co se stane, pokud se do nějaké krize (z jakéhokoli důvodu) dostane Leclerc. Vyloučeno to být nemůže, krizí si prošel i Hamilton a řada velkých sportovců v jiných sportech. A pokud se to stane, jak by podle tebe mělo postupovat Ferrari? Odpověď si může každý zformulovat sám, o Vettelovi to určitě nebude, ten ve Ferrari končí.
Jenže hráč v tenise se může obklopit kolem sebe kým chce, tým v F1 je daleko větší soukolí a tam je třeba šlapat nebo budeš vyměněn. Vettel šlapal špatně a mělo to vliv na celé to soukolí. Každé kolečko musíš vypracovat a někdy to chce trochu času, Vettel ten svůj čas nevyužil. Vettel nemá to pohodlí že je to jen o něm, je ale třeba uznat že ta osobní zodpovědnost nezvládnutých okamžiků tam hrála roli.
Vezmi si Alonsa, ten podával pořád ve Ferrari velmi dobré výkony. Ne bezchybné i když těch chyb bylo opravdu málo, ale stejně přišel jeho čas. Jeho chybou byl zase tlak který kolem sebe šířil a pusa kterou měl často nechat raději zavřenou. Už nebyla vůle to soukolí opravovat a byť jako jezdec je vynikající, bylo lepší jít dál. Nejspíše pro obě strany.
O to větší zodpovědnost týmu vůči pilotovi, který na rozdíl od tenisty nemá možnost dané lidi vyměnit. A Alonso měl daleko větší podporu než Vettel, v Domenicalliho Ferrari se kolem Alonsa točilo všechno. Massovi raději porušili plomby na voze, aby na startovním roštu posunuli Alonsa před něj, to Sebastian Kimimu rozrážel vzduch v kvalifikaci na Monze 2018. Takové výsady, jaké měl Alonso, Vettel rozhodně nedostával.
Ale prosím tě, Vettel měl výsady uplně stejné. Kdyby bojoval o titul až do konce a Kimi ne tak by pro něj také obětovali vše. Jenže Vettel se tam nikdy nedostal a auto na to měl. Souhlasíš že výkony Vettela se na náladě ve Ferrari v tom roce 2018 podepsali výraznou měrou?
Jasně, jeho výkony promlouvaly do faktu, že od začátku roku se ve Ferrari vedla zákulisní válka o to, kdo bude šéfovat týmu, jestli Arrivabene nebo Binotto.
Já myslím, že už jsme napsali dost, přenechám teď místo jiným.
A ne? Kdyby Vettel v tom roce 2018 neudělal takové boty tak by Arrivabene měl mnohem silnější pozici. Koukám s konkrétní otázkou na tebe raději mizíš ze scény.
Spíš kdyby tu tak někdo napsal, v čem Montezemolo nemá pravdu… (pokud si někdo myslí, že ji nemá).
Neuraz sa ale toto čo hovoríš nedáva logiku. Na jednej strane Bretnixov pohľad na vec je zlý lebo on vykresľuje Sebastiana ako obeť, ty ho však vykresluješ ako vinníka. V čom presne je to iné ako to čo si myslí Bretnix? Je to len opačný názor ale rovnako “extremistický”. Ono tá pravda bude niekde v strede. Ale história Ferrari od roku 2007 napovedá že väčšia časť viny padá na ich plecia. K tej ospevovanej SF71H z roku 2018, nedáva logiku ako sa z auta schopného na titul len odstránením motora stane absolútna kraksňa ktorú aj veľmi dobrý pilot plný elánu dostane tak maximálne na 4. miesto. Ale budiš povedzme, takže Sebastian 3 roky ťahá Ferrari k výsledkom, asi tak ako teraz Leclerc, oni zlyhávajú na celej čiare ale jeden rok keď zlyhá Sebastian tak ho hodia pod Vlak (v roku 2017 môže súdny človek pripísať Vettelovy ako chybu Mexico a vypenenie v Baku, maximálne možno Singapúr). Polož si otázku že či sa ti to zdá hoc ako morálne správne ?
Nejde o morálku, jde o sport. Ferrari již jednoduše přestalo kiksy Vettela přehlížet. Vlastně jak jsi napsal, já jsem opak toho co Bretnix. Já nechápu jak by někdo ty chyby mohl přehlížet a stavět na něm dál a dál. Mě že mu tam dali nadějného mladíka který obstál a pak přichází výměna Vettela dává smysl.
Ja som sa nepýtal na to či ti to dáva zmysel. Ja chápem prečo to Ferrari spravilo a z ich strany to rozhodnutie z viacerých dôvodov určite dáva zmysel, my sme sa tu však bavili o Sebovom podiely viny na danej situácií. Preto som hovoril o morálke ty Sebastiana súdiš ako jazdca a človeka a tam to posúdenie musí dávať zmysel aj zo strany Ferrari aj zo strany Seba. A toto vyjadrenie “Nejde o morálku, jde o sport”, šport tvoria ľudia a ľudí vždy bude morálka zväzovať a ovplyvňovať ich činy a rozhodnutia či už v dobrom alebo v zlom. Druhá vec “Já nechápu jak by někdo ty chyby mohl přehlížet a stavět na něm dál a dál” takže to že Vettel staval na chybách Ferrari 3 roky ale oni to nedokázali strpieť ani jeden rok dáva zmysel z akého že to pohľadu? Ferrari akože veľmi rýchlo došla potom trpezlivosť lebo Leclerca upiekli už cez sezónu 2018.
Ale tady nejde přece jen o 1 rok? Všechno se to sečetlo a pak přišel někdo lepší, Leclerc. To má být morálka nechat si tam někoho s kým nejsi spokojen? Jako klidně se na Ferrari zlobte když chcete, já jsem rád že už ho vymění. Podle mě ten čas nastal. Ono obráceně to funguje taky, když se týmu nedaří a přijde příležitost přestoupit do lepšího jezdci jdou. Jde o to zda jezdec věří týmu nebo zda tým věří jezdci. Ferrari už Vettelovi ne a vsadili na Leclerca, nechápu co je na tom nemorálního.
Trochu se budu bránit, zvláště když si myslím, že se naše pozice zase tolik neliší. Opravdu nedělám ze Sebastiana pasivní oběť okolností, jednostranných chyb týmu apod. Připisuji mu jezdeckou zodpovědnost za řadu chyb, zvláště tam, kde přehnaně reagoval na skutečnost, že byl předjet a ztratil pozici (loňský Bahrajn nebo Silverstone), souhlasím s tím, že se špatně srovnává s faktorem “někdo byl lepší”. Ale v té poměrně dlouhé periodě, která zahrnuje hlavně loňský rok, se projevují i faktory, které jsou v režii týmu a které pro změnu nezvládá tým. Hovořím o politikaření, které odvádí tým od soustředění na vůz, zákulisních válkách, absenci podpory, neřešení věcných problémů, strategických chybách apod. Ne náhodou se období, kdy se SV adekvátně nedaří, kryje s obdobím, kdy ve Ferrari vyvrcholila vnitřní válka mezi Arrivabenem a Binottem a kdy se k moci dostal záludný a nedůvěryhodný Binotto. Do té doby SV odváděl pro Ferrari velmi dobrou práci a rozhodně není jisté, že by takto dobrou práci odvedl každý jiný pilot v poli. V loňském roce to má u mě Sebastian za tři (známka složená z výborných, chvalitebných, ale i dostatečných a dostatečných s vykřičníkem), ale v takovém případě měl tým pracovat na maximalizaci toho pozitivního, nikoli pilota ostentativně házet přes palubu a zacházet s ním jako s méněcenným (což potom zvyšuje tu chybovost - ten přístup týmu se tam rozhodně promítal). To je selhání týmu, na prvním místě Binotta - a souhlasím s tím, že je to selhání, které má i morální rozměr. Hogarovi, který je vyloženě zaslepený, jsem v této souvislosti uváděl příklady z tenisu, jež dokládají, jakou roli hrají lidé, kteří obklopují daného sportovce - a jsou to přesvědčivé a průkazné příklady. A zrovna tak jsem se Hogara pokoušel - marně - přivést k myšlence, že pokud je přístup Ferrari k SV oprávněný, co se potom bude dít, až se do nějaké krize dostane i Charles Leclerc? Výkonnostní krizí si prošli i sportovci jako Djokovič, Nadal (nebo Hamilton - rok 2011 a i roky 09 a 10 nemá úplně top) a spousta dalších, často zásadní persony svých sportů. Před důsledkem Hogar couvl, raději si bude namlouvat, že Leclerc slabý rok mít nemůže, jen aby mohl přehlížet, že něco je špatně ve státě dánském.
Stále si myslím, že CHL a SV by v dobře vedeném týmu tvořili výbornou a funkční dvojici.