Čeká nás zajímavé období.
Tak to v každém případě, pravděpodobně nejenom v F1. Ale, jak víme - nejhorší je smrt z vyděšení.
na druhej strane ked moze mat Tesla market capitalisation 5x tolko ako toyota…
Je jasne ze F1 je uz len a len o peniazoch. Šou = peniaze. Kde su peniaze tam su spinave dohody.
Dufam ze jedneho krasneho dna im ta bublina praskne.
Kto tam vlastne podpisuje zmluvy a s kým? FIA s Liberty, Liberty so stajňami a stajne s FIA? Tipujem, že Liberty a FIA ešte s okruhmi, keďže tam majú svoje zázemie. Ale to tam majú aj stajne, či to im prenajíma FIA na základe ich zmluvy so stajňami?
Concordská smlouva je mezi třemi stranami - majitelem F1, FIA a týmy. FIA má smlouvu s Liberty na práva F1. Okruhy mají smlouvu s FIA o pořádání závodů.
Uff, to je riadny guláš. Ale takto to majú dobré nabité proti ďalšiemu teamu. Keďže musí každý súhlasiť so všetkým, ľahko sa ukáže na niekoho, kto to zablokoval. Napríklad na Hungaroring, ktorý nemá priestor na ďalší tím
No nevim koho tim rozplakavas, ale skoro bych rekl, ze obchodni kartel je presne obrazem levicovosti v podnikani a presne ten typ byznysu vhodny pro lenochy. Jak by to mohlo byt jinak nechapu.
Tvoji argumentaci na tohle tema ale neznam a vcelku rad bych ji slysel.
Skoro bych rekl, ze obchodni kartel prave presne rozplakava zastance volneho trhu a trzniho prostredi sestavajici z volne souteze. A je presne bicem na aktivitu a pracovitost a omezuje inovaci a podporuje lenost v podnikani.
Cela nase komunisticka minulost, byla fakticky jednim obrovskym kartelem, kdy segmenty trhu byli presne definovany a rozdeleny. A to az do urovne jednotlivych statu.
A dal mi unika spojeni odbory a kartel. Doted jsem si rikal ze asi vsichni pomerne jasne chapeme k cemu slouzi odbory. A nemyslim si ze to lze nazvat kartelem. Bud mas v tomto smeru velmi kreativni vysvetleni, nebo neco nevidim. V kazdem pripade by me zajimalo co.
Osobne se povaziji za pomerne levicoveho a moje tendence k rozdeleni trhu a omezeni souteze jsou takoveho razu, ze presto ze se vyrazne vymezuji proti komunismu, ti co me znaji me za pravicakem rozhodne neshledavaji.
A predstava kartelovych dohod, me urcite nerozplakava.
Dík za moc pěknou zpětnou vazbu.
S dovolením si Tě zařadím k mým oblíbeným tady.
Jenom ve zkratce, protože tahle debata by mohla být na hodiny.
Jedním z cílů kartelů, teda i odborů je sjednotit zájmy svých členů, ochránit je před konkurencí a dát jim výhodu před nečleny.
Obchodní kartel považuji za úžasný pravicový nástroj, páč dokáže ohromně efektivně odolávat jakýmkoli státním a vůbec mocenským intervencím, které jsou už z podstaty levicové.
Odbory považuji za kartel z důvodu kolektivního vyjednávání, kdy se snaží trestuhodně vyrovnat mocenskou nerovnováhu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, což je už z podstaty nesmysl.
Samozřejmě máš pravdu, že můžou negativně zasahovat do volného trhu a hospodářské soutěže, což je levicový nástroj.
Pro mě jsou odbory zlo a obchodní kartely dobro proto, že odbory ve mě vyvolávají ohromný pocit nespravedlnosti páchané v zájmu pseudohumanismu a prosazování rovnosti.
Odbory i obchodní kartely mají stejné nástroje, stejné cíle, ale stojí na opačných stranách.
Ta nespravedlnost je dána jejich zásadně odlišným legislativním statusem a tím i přístupem zákonodárců a regulátorů, kteří se k nim staví zcela odlišně.
Nemám moc času se o tom rozepisovat, ale hlavni důvod proč na to pohlížíme opačně bude myslím v tom, že : “já dávám přednost vlastnímu uspokojení před kolektivním blahem” a Ty to máš asi naopak .
Jsem použil citát od neznámého autora…
Já nevím, mám ? Je to lákavé téma… Zkusím to stručně:
Kartel je především nástrojem obchodníků proti zákazníkovi, protože likviduje jedinou účinnou zbraň, kterou zákazník proti obchodníkovi disponuje, tj. využití konkurenční soutěže. Tím se stává vůči obchodníkovi bezmocným. Stát kartely potírá z dobrého důvodu, v důsledcích vedou k nespokojenosti zákazníků a všemu, co s ní souvisí (pokud by došlo k výraznějšímu zchudnutí lidí/zákazníků, můžou z toho být nepěkné problémy). Odbory nechávám úplně stranou, osobně se mě netýkají, na rozdíl od třeba potravinových kartelů . Takže také dávám přednost vlastnímu uspokojení, to nakonec až na úplné výjimky každý. Problém je, že někdy cesta k vlastnímu uspokojení může souviset i s tím kolektivním blahem (zchudlá společnost bude mít sklon k vyšší kriminalitě, což se pak dotýká i úspěšných jednotlivců atd.), otázkou je, jak to tak bývá, rozumná míra.
Formule 1 oznámila, že Velká cena Monaka prodloužila smlouvu, což znamená, že knížectví zůstane v kalendáři F1 minimálně do roku 2031.
Dobrá smlouva.
Jste s tiMurem o tolik lepší lidi než já, že bych se měl stydět.
Musím někdy zkusit, jestli to vůbec umím, priateľka říká, že to slovo nejspíš vůbec neznám .
Najednou mě tady příjemně překvapuje docela hodně lidí, jako by se odkryla kvalita, když jsem odfiltroval ten kal a žabinec.
Naposledy Rebeka .
Rebeka je prima, taky mám radost, že se k nám přidala. Zbytek nekomentuju, protože bych musela napsat, že to vypadá na pohodlný odchod z tématu, které jsi sám nadhodil .
Tak tam te ja mam davno, jen jsem doted fakticky souhlasil se vsim co jsi psal. Coz je pro me, obsahleho pisatele, tramatizujici, neb nemuzu psat abych neopakoval
Ja si dovolim to okomentovat, ale klidne reagovat nemusis, nerad bych ti kradl cas a nerad bych tim extra odbihal od F1, ta ma ale stejne pauzu. Nicmene urcite si ja, stejne jako @Evap radi precteme odpoved.
Predne. To co jsi napsal je korektni nazor, kdy ja se na kartely tak nedivam, ale je fakt ze to dava smysl.
Proc vnimam kartel jako levicovy nastroj. Je to vlastne presne jak pise @Evap
Nicmene se rozchazime v tech dopadech.
Ja si totiz myslim, ze kartel omezuje “prava” jednotlivce a omezuje osobni preference a nedava individualite moznost si vybrat. Coz je presne levicove. Ja si totiz myslim, ze individualni svobody jsou mozne pouze v pripade, kdy se netykaji konzumu, nebo obchodu jako takoveho. Z meho pohledu ma kazdy clovek pravo se idividualne rozhodovat v pripade veci, jez nevyuzivaji nutne zdroje. A tato “svoboda” ma problemy ve sve DNA. Dusledky jsou podle me videt nyni v Evrope. Zde se s @Evap míjíme.
Konkretne. Svoboda slova, umeni, sexualnich, nebo politickych preferencich, pravo vybrat si oblibeny team, pilota a pod. Ale ja chapu zname “Tvoje svoboda konci tam, kde zacina ta moje” nasledne.
Pokud nekdo spotrebovava zdroje, nad obvyklou miru, at uz se jedna o to ze ma panstvi pres tri okresy, tricet aut v garazi, leta tryskacem apod., pak to povazuji za skodlive pro spolecnost. Stejne jako urcite inovace, ktere slouzi pouze a vyhradne k uspokojeni potreb male casti populace.
Je samozrejme, ze zde je toto vse k diskuzi a prave tato diskuze by mela byt vedena se vsemi pravy pro individualni preference. Nicmene po demokratickem rozhodnuti s prihlednutim k potrebam slabych, by konecne rozhodnuti melo byt prijato bez vyjimek.
A vlastne jsi to i napsal
Coz je treba point nad kterym jsem takhle nikdy neuvazoval. Diky, to beru jako argument, ktery stoji za zamysleni. “I tip my hat to” .
Chapu jak to myslis, ale preci jen se tady neshodneme. Pravice z principu preferuje individualitu v kazdem smeru. Nebo by alespon mela. A to jak na strane “obchodnika”, tak “spotrebitele”. Tady souhlasim bezvyhrad s @Evap
To umoznuje "spravedlivou soutez a je to ryze pravicove. Mne z toho tedy vychazi, ze potirani kartelu, je vylozene v zajmu pravicove vlady. To ze nektere politicke reprezentace, sami sebe oznacuji jako “pravicove” a podporuji kartely, pro me nic neznamena, protoze, fakticky nikdo, zadny clovek, neni ciste levicovy, nebo ciste pravicovy. Viz. Greta Thunberg.
Na jednu stranu Greta hlasa levicovou retoriku o tom jak zohlednit zajmy spolecnosti “ochrana klimatu” a na druhou stranu v okamziku, kdy dojde k nejakemu umerenemu konsenzu “omezena ochrana klimatu v ramci udrzitelneho rozvoje”, tak nevaha prosazovat svoje individualni preference “absolutne omezte spotrebu, nelitejte, nejezdete jen prezivejte” a spolecenskou dohodu ignoruje. Zcela pravicovy individualismus jako vysity. Podle me.
Pro me byly odbory jednoznacne pravicove a pri vlade levice vlastne zbytecne. Ted uz na to koukam trosku jinak. Duvod byl, ze odbory zastupuji relativne uzkou skupinu lidi a snazi se vyjit vstric jejim individualnim potrebam na ukor vetsinove spolecnosti. Ale jak jsem psal, tvuj postreh o rovnitku mezi kartaly a odbory ma neco do sebe. Nad tim jeste podumam.
Moc bych mi nefandi (nejsem zase takovej “dobrak” ), ale je fakt, ze levicove pojeti sveta, ne to komunisticke ruskeho typu, mi je blizke. Mam rad to francouzske Liberté, égalité, fraternité (rovnost svornost bratrstvi).
Edit: Ano @ReBeka je prima.
@Triper Myslíte, že bych mohla založit odbory sama sobě? Teprve teď jsem pro dnešek skončila s prací a když to nebudu řešit, budu si muset dát výpověď…
Samozrejm. Je nadevsi pochybnost jasne, ze sama sebe vykoristujes. Takze musis sama se sebou zahajit dialog na tema " mene prace za vyssi odmenu". Otazkou je, zda to bude ekomomicky udrzitelne.
Ale je to jak jsem psal o odborech. Na celkove blaho nehledi. Tak jako zamestnavatel vykoristuje je, chteji odbory vykoristovat zamestnavatele.
Takze si asi moc nepomuzes, ale zase nad tim stravis spoustu casu a vydelas celkove mene.
To samozřejmě můžeš, ale pokud nejsi od přírody líná, tak stejně žádné vydobytky nezískáš bez ohledu na výši příspěvků ROH.
Hele, kluci a holky, tak tohle dilema já už jsem dávno vyřešil, pracuju zadarmo .
Takže jestli pracuješ na sebe, tak hodně ušetříš. To máš dobrý .
Je radost číst takovou argumentaci.
Když nad tím tak přemýšlím možná ta naše životní filozofie nebude až tak rozdílná.
Jen Ty jsi mnohem víc sociálně zdatný a tím pádem jsi schopný vnímat věci které mě unikají.
Já jsem zaměřený jen na tupý výkon, svoje vlastní pocity a lidská interakce je pro mě záhadou.
Vtipné ale je, že lidem to obvykle připadá zábavné a dost často si myslí, že to dělám schválně, přitom je to jenom nějaká otravná povahová anomálie.
Chtěl jsem toho napsat víc, ale musím jít spát mám před sebou dva dlouhé dny s bandou sebestředných kravaťáků.
Díky.