Cunoda: Nebude to ľahké, ale v Japonsku by som chcel skončiť na pódiu | Magazín F1 - F1online.sk

Za posledních X roků je Yúki nejméně chtěný jezdec v RB. Vedení RB se kroutilo jako had, když mu šlápneš na ocas, aby ho nemuseli strčit do hlavního týmu a najednou máme čekat zázraky?

1 Like

K poslednemu odstavcu. Pride mi to, ze Marko taha RBR zlym smerom. Z jeho vyjadreni je citit, ze jeho pristup je asi: “RBR musi dat Maxovi dobre auto aby ziskal svoj piaty titul.” Jeden by sa mohol opytat, pre koho ten clovek robi. Mne to totiz pride, ze mu ide len o dobro Verstappena a nie RBR. Ze Verstappen je jeho posledny “projekt” pred dochodkom a chce s nim dosiahnut viac ako dosiahol RBR s Vettelom. Dalo by sa polemizovat, ze ci minuly rok nevznikli sarvatky v RBR kvoli tomuto. Verstappenovci a Marko chceli, aby sa hralo cisto na Verstappena a Horner, ktory asi este dochodok neplanuje, ma v hlave aj buducnost teamu a obaval sa, ze Verstappen moze kedykolvek odist nechcel celu pozornost sustredit len nanho, aby s tym nepadli na hubu a nakoniec sa to len nejako zahralo do outu s primerim.

Staci sa pozriet, ako pristupoval k Albonovi, Kvyatovi, Gaslymu ci Perezovi

5 Likes

Ja vy som mu to len doprial.
Japonec v japonsku na podiu, to by bola bomba pre fanuskov a Juki, preco nie.

2 Likes

Je pravda, že Markovy striktní soudy jsou problém. Minimálně ale právě v aktuální rošádě podle mého názoru dělá Red Bull správnou věc, takže za toto rozhodnutí bych ho nepranýřoval.

@Ferda Souhlasím, že tady si vedení Red Bullu může sypat popel na hlavu. Pokud Yuki uspěje, jsem zvědavý, zda uznají svůj omyl. Pokud ne, pak bude těžké je kritizovat za skepsi.

Osobně Yukimu držím palce a povýšil bych ho už před začátkem této sezóny.

Marko sa tym snad ani netaji. Ved minuly rok sa tusim vyjadril, ze ak Verstappenov odchod z timu ma blokovat len klauzula o Markovi, tak Marko je ochotny z timu odist, aby Maxa neblokoval. Tam sa to cele zacalo smrtou Didiho. To, ci je to boj na urovni materskej spolocnosti alebo boj Horner vs niekto, nevieme.

Kazdopadne to vnimam podobne. Horner ma potencial byt sef timu este vela vela rokov, zatial co Marko si je asi vedomy aj svojho veku a rad by, aby Max dosiahol co najvacsi uspech, aj keby to malo byt mimo RB, nakolko Max je v podstate Markove F1 dieta.

Moze si hovorit kto chce co chce, ze Marko Maxa neobjavil, nevychoval a podobne dristy, pravdou je, ze Marko je ten, co Verstappena dostal do F1 ako najmladsieho pilota v historii a nebyt jeho, tak je dost mozne, ze Verstappena ziska Mercedes. Takze jeho vztah k Maxovi je na mieste.

Mohol by si vsak uvedomit aj co sposobuje inym pilotom tymi svojimi debilnymi vyjadreniami.

2 Likes

Já si myslím, že dříve vyrazí Helmuta, než přijde nějaký stabilní výkon týmové dvojky.
Yúkimi snad drží palce úplně všichni a Honda by si národní úspěch taky zasloužila.

Fandím mu ale za mňa bude úspech postup do Q3

No, není to troškař. Na druhou stranu bez ambicí to nejde. Myslím že dost lidí je zvědavých jak si oba jezdci po swapu povedou.

Byt Jukiho PR manazer tak si jdu neco slehnout😂

Suhlasim, plus ako uz pisal Jos, po Didiho smrti su tam aj trenice mocenskeho charakteru, myslim si, ze Hornerova kauza bola vtedy voda na mlyn sporov.
Horner sice ma vek a asi aj ambiciu zostat sefom este dlho, je vsak otazne, ci to bude mozne ak Max odide a RBPT na uvod bude zaostavat (ak nevylobuje posun).

Tiez suhlas s @Bretnix k Jukimu, mozno az na uvedene pozicie, co by bol uspech.
Ked si vezmeme, ze v Cine bol Max na mediumkach P6 a rychlost sa zmenila az na hardoch, kde Ferrari prepadlo a RB/Max ozil, tak P7 by za mna nebol hranicny vysledok, ale stale velmi dobry. Postup do Q3 a akekolvek body bude slusna a uspesna narychlo premiera Jukiho v RB :slight_smile:

1 Like

Strasne moc do toho tahate nejake konspirace. Jadna cast rika, ze za propad muze Horner svou kauzou a ze proto odesel Newey, dalsi cast, ze je za tim Marko a jeho fiksace na Maxe ( to naznacujes i ty) coz (jak spravne pripomina @Jos_Is_Back ) neni nic noveho. Dalsi teorie ( i tvoje) je ze za to muzou Verstappenovci kteri chteji hrat na Maxe.

Preci ty duvody mohou byt spolecne a muzou i jit vzajemne proti sobe.

Horner chce univerzalni auto nejen pro Maxe a otoci vyvojove kormidlo.

Jeho kauza a prave to otoceni vyvoje vadi Newey ( ktery se netaji tim, ze stavi rychla a slozita auta a ze mu Max vyhovuje) a klidne muze vest k jeho odchodu

Oslabeni pozice Hornera vede k pochybnostem o jim nastolene ceste a navrata k preferovani Maxe, coz bere RBR cas a zdroje na vyreseni problemu.

Nebo - vysledky Checa a vzestup McLarenu bere RBR cas na korekci vyvoje.

Nebo - odchod Newey a dalsich klicovych lidi natolik oslabuje vyvojove oddeleni RBR, ze se z toho nemohou dostat

Nebo - pokuta za prekroceni rozpoctoveho stropu se projevuje tak jak predpovidal Christian. Omezeni casu v tunelu je vyznamejsi nez se zdalo a v kombinaci se starim tunelu a jeho provozni rezim( dle inzenyru) , se ukazuje jako fatalni.

A kdyz si presstavim k tomu zmatek s piloty a to, ze lide prirozene chybuji a clovek se uci pouze omyly a permanentni vitezstvi svadi k uspokojeni a prehlizeni nedostatku.

Ja si totiz dodnes myslim, ze neuspech Mercedesu v letech 22 az 24 byl dan aroganci a pocitem vlastni neomylnosti. Jejich dva monoposty na pocatku to podle me naznacovali.

1 Like

Jasné. Problém pre Jukiho je to, že na pódiu chce skončiť ďalších 19 pilotov. Ale, držím palce. Počkať. To ale znamená, že ak Juki náhodou skončí na pódiu, Verstappen bude bez pódia. Či?

V podstate so vsetkym suhlasim, ani Markovi nezazlievam jeho vztah k Verstappenovi(Verstappenovcom). Len hovorim, ze tam mohlo dojst po Didiho smrti k rozporom. Marko chcel, aby sa auto stavalo cisto na Verstappena, Horner bol proti s tym, ze to v buducnosti bude mat negativny dopad na team, Marko to vyzvanil Verstappenovcom a zacalo sa pracovat na zdiskreditovani Hornera. Skratka si povedali, ze kym bude Verstappen jazdit to doklepu aj bez Hornera a potom ich prirodzene RBR uz nemusi zaujimat, kedze Dietrich uz cucha fialky odspodu. Je to konspiracia bez akehokolvek dokazu, ale nemyslim ze by to bolo uplne scifi

Uz som pisal inde, ze momentalne RBR zo situacie vytazil maximum a netvrdim, ze spravit nieco inak by prinieslo lepsie vysledky.

Marko si urcite zasluzi kredit za to, co pre RBR predtym spravil, ale myslim, ze zacina byt uz pre RBR skor pritaz ako prinos.

2 Likes

He, zatim to vypada ze tlak se zvysuje jinym a Yuki zustava v klidu :rofl: ale co my vime o japonske kulture, ke spolku kamikadze se jejich dedove hlasili taky dobrovolne.

To si nemyslim. Podla mna je za kauzou Horner skor niekto z materskej spolocnosti, kto chcel ziskat vplyv v RBR (je to vsak len moj nazor). Cela ta kauza bola vymyslena, ziadne obtazovanie to nebolo, obycajny romanik. Hornerova chyba je, ze sa vobec do takeho niecoho pustil, ale kto niekedy pracoval v obrovskych firmach, tak vie, ze toto sa bezne deje, ze vysoko postaveni ludia maju rozne romaniky.

Hlavnym problemom RBR je auto a jeho specifickost. Za tym autom stoji Newey. Vzdy specificke bolo, akurat ked mali velky naskok, tak to stacilo na pohar konstrukterov aj jazdcov. Ale vzdy s nim mal druhy pilot problemy, uz od 2019, takze do velkej miery je za to zodpoveny Newey. Vdaka Maxovi bolo taketo auto vyhodou a vzhladom na tituly spravnym krokom. Lenze konkurencia sa dotiahla, dominancia je prec a sme naspat v roku 2019-2020, akurat je pole blizsie pri sebe, a tak druhy pilot nekonci na P6-P8, ale mimo bodov.

Otazne je, ci by Newey vedel tieto problemy odstranit, to uz sa vsak nedozvieme. Rovnako otazne je, ci by mal Newey takuto povest, keby RBR nemal Maxa, ale niekoho ineho. Mali by zrejme o 3 jazdecke tituly menej a aktualne by boli uplne tragicky.

2 Likes

Ci zostane alebo nezostane sefom aj po odchode MV a pripadnom zlyhani RBPT je z casti na nom, z casti rozhodnutie inych a z casti na tom, ci ktosi bude v pravej chvili k dispozicii.

Nevieme, co sa tam dialo, to vedia len v RB a spravny manazer sa musi z toho vediet vykrutit. Tak isto zo zalozenia RBPT. Mercedes a Ferrari by boli problem, Honda vtedy usla a Renault stal za prd. V danom momente to bolo najlepsie rozhodnutie, Horner nie je zodpovedny za to, ze si to Honda (zasa) rozmyslela.

Horner uz dokazal, ze vie dostat tim aj zo zlozitej situacie - slabe motory Renault - a dokaze tim vratit na vrchol. RB je dlhodobo najlepsie fungujuci tim ako taky (bez ohladu na auto) - strategie, pitstopy, miera chybovosti, atd. Takze vyhodit Hornera kvoli tomu, ze Max odide a RBPT zlyha, by bola podla mna chyba, pretoze si myslim, ze by dokazal tim dostat spat na vrchol.

A chyba by to bola aj z toho hladiska, ze na obzore nie je ziadny iny dostupny sef jeho kalibru. Wolffa z Mercedesu nedostanu a vsetci ostatni sa na neho ani zdaleka nechytaju.

1 Like

Jasne, rozhodnu okolnosti.
Len uz uvodom 24 to mal Horner nahnute.
No odvtedy odisli dalsi ludia a prepad formy.
To sa da tolerovat, ak stale vyhravas, Max 24 titul dal, ale moc sa mi nechce verit, ze ak uz uspechy nebudu, tak Horner nadalej bude pozivat vacsinovu podporu…

RBPT je kapitola sama o sebe.
Opis okolnosti sa zhodneme, ale ze toto bolo jedine riesenie by som ja netvrdil.
Nech uz je to okokolvek, pustili sa do velmi drahej vyzvy a ked ta nedopadne dobre, uplne logicky to bude dalsi tlak na Hornera.

1 Like

Nahodne testy na doping se v F1 tusim provadi jen pilotum, Horny to zvladne.