Colapinto exceluje aj bez prípravy. Vowles: Na simulátore je rýchly ako Albon | Magazín F1 - F1online.sk

Rozhodnutie Williamsu nahradiť Logana Sargeanta mladíkom z akadémie Francom Colapintom sa nestretlo u všetkých s pochopením. James Vowles tvrdí, že v tíme o nasadení Colapinta tak nepochybovali ako verejnosť, ale aj samotné vedenie zostalo prekvapené, že sa mladý Argentínčan tak dobre uchytil.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/174139/colapinto-exceluje-aj-bez-pripravy-vowles-na-simulatore-je-rychly-ako-albon

Veru, prichádza nová generácia jazdcov. Colapinto si naozaj skvelo počínal, do budúcna bude možno jedným s kandidátov na titul. Bolo by dobré, keby pre 2026 mal sedačku v niektorom teame.

Úplně nevím, jak na danou situaci nahlížet. Buď je Colapinto opravdu tak dobrý, že bez větší přípravy je schopný být jako nováček na úrovni Albona, nebo naopak Albon není tak super jezdec, jak se spousta z nás (včetně mě) domnívala… A jak potom nahlížet třeba na Latifiho a Sargeanta - byli to podprůměrní jezdci, nebo totální looseři?..
Spíš jsem zvědavý, jak se bude chovat Albon - už třeba reakcí na to, jak Colapinto v Singaporu “vletěl” do zatáčky (ale měl to pod kontrolou) a Albon se ve vysílačce ptal, co to jakože Colapinto blázní… Přijde mi, že Albon není úplně nadšený, že po období, kdy byl jasnou jedničkou, má najednou po boku týmového kolegu, který je schopný podávat podobné výkony, jelikož to pak trochu “zpochybňuje” jeho výkony (když nováček je schopný být téměř okamžitě na jeho úrovni)…

no colapinto nieje rovnako rychly ako albon len na simulatore ale aj priamo na trati
jazdi takmer identicke casy ako albon

Tak ked to dame do kontextu, Albon nikdy nebol, ani v ramci Redbullu povazovany za top talent. Skor to bol take cislo 2. V 2019 bol Albonov prvy rok, neviedol si zle, ale ani lepsie ako viacmenej priemerny Kvjat. Pred vymenou bol na body lepsi Kvjat.
Potom rok a pol jazdil na podobnej urovni ako Gasly ci teraz Perez co viedlo k jeho vymene za Pereza. Rok pauzoval a vo Williamse vedla Latifiho by ziaril kazdy pilot, ktory ma sedacku vdaka rychlosti nie hlbokemu vacku.
Porovnanie s Latifim a Saergantom mu vynieslo akysi punc kvality, ale treba povedat, ze tito dvaja patria k piatim najhorsim pilotom v F1 za poslednu dekadu. Podla mna Albon vo Williamse trochu zadriemal, pretoze trageda Saerganta porazal s prstom v nose a Colapinto mu teraz dal reality check.

Celkem dobře zhodnocené. Ono porovnání s Verstappenem je takové ošemetné - třeba Gasly je podle mě dobrý jezdec, ale v porovnání s Verstappenem to pro něj nevyznělo moc pozitivně. To samé pak Albon a Peréz. Ale tam si potom člověk říká, jak moc je to dané kvalitou Verstappena a jak moc dalšími vlivy v RB…
Zajímavé to bude příští rok, až se po boku Albona objeví Sainz… To jsem zvědavý. Aby pak Williams nelitoval, že si nenechal Colapinta (místo Albona) :-). Ale tam jde samozřejmě o smlouvy…

Presne tak, Albon nikdy nebol top jazden, tento “odznak” mu dal vlastne odborník Eisele na základe toho ako jazdil v porovnaní s Latifim/Sargeantom. Svojho času sa hovorilo, že by mohol ísť do Ferrari čo je úplná blbosť. Colapinto je šikovný a naskočil do F1 viac než dobre. Podľa mňa by sa už mali z F1 pomaly porúčať Magnussen, Perez, Stroll (haha), Tsunoda, Albon, Ricci (je už von), Zhou, Bottas.
Náhrad najdeme viac než dosť.

Maximalizuje potenciál vozu, takže opravdu krásná práce. :+1:

Chválím i Williams, který před pauzou chytil velmi dobrou formu. A i to Colapintovi určitě pomohlo. :slightly_smiling_face::+1:

Inak Jock Clear (Inžinier Hama a Schumachera) dal toto vyjadrenie na adresu Charlesa.