Čína sa mala dostať aj k mozgovým dátam Charlesa Leclerca. Budú použité na vojenské účely? | Magazín F1 - F1online.sk

Tak u tebe clovek nikdy nevi.

Tak treba tady. Pises ze fasismus, se tak jako progresivismus snazi o spolecensky pokrok, jenze on se snazi o technologicky progres za ucelem dosazeni cilu, ktere ale primo nesouvisi s kvalitou zivota jednotlivce, nebo fungovani spolecnosti. Ve fasismu je clovek prostredek, v progresivismu, nebo osviceni :wink: cilem. A to tam jeste pripletes libertalismus u kteryho uz vubec nevim jak do toho souveti patri.

Clovek je pak zmaten, jak a co vlastne myslis. A jak pise @Max_is_faster_than_you , nakonec jsem si vzpomel. :smile:

P.S. je preci jedno jestli jsem tam byl nebo ne, lide jako my by tam prece radi byli a tleskali ne? Ty se kouknes a hned mas jasno, tomu rikam stastny to clovek. :wink:

A ja som ti odpovedal, ze ziadne citove vztahy k inym statom nepocitujem a nie som vazalom nikoho, a naivne si nemyslim, ze som europsky kozmopolita a este mam aj elementarne znalosti zemepisu a viem, ze vacsina Europy, co sa tyka rozlohy, nie je v EU preto nepouzivam to trapne spojenie, ze niekto nepatri do Europy, aj ked sa tym mysli, ze nie su clenom EU.

Citová väzba k niečomu čo som nezažil a stalo sa xy desaťročí pred mojím narodením? :sweat_smile:

Je to súčasť našej histórie a hotovo.

Tak ako súčasní Nemci sa podľa mňa nemusia hanbiť za Hitlera, lebo to nemali ako ovplyvniť, nezažili to a v danej dobe robili ľudia rozhodnutia aké robili z nejakého dôvodu.

Ide o to slovo “hanba”, ktoré je podľa mňa mimoriadne zlý výraz v tejto téme.

Absolútne nepochopené z tvojej strany, respektíve si to “nechcel” pochopiť a úmyselne si začal písať odveci. U nás sa nemá kto a prečo hanbiť (použitím tvojej logiky hanby za historické udalosti) za to, že v 68 nás napadli. Bolo to smerované na okolité krajiny, ktoré nás napadli. Myslíš, že súčasní obyvatelia Poľska sa za to hanbia alebo to vôbec neriešia a nemajú k tomu žiadnu citovú väzbu (tak ako ja k prvému štátu) ?

“Nehrdiť sa” a “mať kritický postoj” je rozdiel oproti pocitu hanby a presne tam smerujem od začiatku.

No. Takze nie si. Ani ja z toho nie som smutny. Mame toho vela spolocneho. Za chvilu uz po sebe budeme dokoncovat vety.

2 Likes

Veľká časť?

Veľká časť to akceptuje, že je to história, ktorá sa stala a tam to končí.

Stalo sa to z nejakých dôvodov (bol tam dosť veľký nemecký nátlak atď atď) a hotovo. Ľahko sa teraz mudruje, že sa za to hanbíš a odsudzuješ to, keď si to nezažil, pritom možno by si v danej dobe tiež súhlasil so vznikom toho štátu, ktovie.

Ano, je tam vysvetlene, ze progresivizmus ma pozitivne konotacie ako ideologia a vysvetlujem mu, ze on to berie ako utok na ideologiu ako progresivizmus a ze sa mylne myli, ze progresivny pouzivam v zmysle progresivisticky, co ma pozitivne konotacie, a vznikol ako reakcie na problemy sposobenie priemyselnou revoluciou a dalej tam pisem, ze pokrok je vyznamovo sirsi obsah slova a casto sa zamiena a pokrok nie je vzdy pozitivny a pouzivanie v cisto pozitivnom zmysle je produkt novej doby, posledne storocie. Pokrok bolo aj vynadenie dynamitu, ktorym sa nasledne zabijalo.

progresivny =/= progresivisticky

progresivny = posun vpred, v zmysle moderny, inovatiny

progresivisticky = pridavnej meno, ktore referuje k progresivizmu ako ideologiu

Ked ta to spravi stastnym, tu mozem prvykrat uznat chybu, ze som to dostatocne obsirnejsie nevysvetlil, lebo to z kontextu nie je jasne a nie kazdy si ten rozdiel uvedomuje.

Ja ti tvoj postoj neberiem, len potom nechapem, preco si vyssie tvrdil, ze ti nasa historia nie je ukradnuta. Lebo toto co si napisal je presne ten postoj - co sa stalo, sa stalo a hotovo, dalej ma to nezaujima.

4 Likes

Napr Finsko odmietlo vydat finskych zidov, tiez boli nemecky spojenec dokonca na pomoci nemecka boli existencne zavisli. Napriek tomu deportacie svojich zidov odmietli. Na natlak nemecka finska vlada odpovedala, ze vsetci zidia vo Finsku su pod ochranov finskej vlady.

Naproti tomu situacia na slovensku bublala uz dlho. Priamo pri zakladoch neskorsej hlinkovej strany stali katolicki knazi, z ktorych mnohi boli otvoreni antisemiti. Za slovenskeho statu rada slovenskych vyznamnych spisovatelov vydala Lomnicky manifest v ktorom kritizovala umiernene kridlo Hlinkovej strany (to na cele s Tisom) a plne sa postavila za radikalne myslienky fasizmu.
Medzi nimi boli aj zname osobnosti, na ktore mnohi slovaci su hrdi dodnes - Jan Smrek, Jan Kostra, Emil Boleslav Lukac, Andrej Zarnov., Milo Urban, ten bol aj sefredaktorom casopisu Gardista.
Napr spisovatel a autor knih pre mladez Ludo Ondrejov bol arizator. Priamo sa podielal na deportacii rodiny Steinerovcov.

Je to velmi lahke robit cherrypicking a ignorovat. Preto ja momentalne nie som hrdy na slovensky narod, pretoze slovensky narod ako celok nie je schopny sebareflexie.

3 Likes

Lomnicky manifest bol pocin uradu propagandy, kde zvolali vyznamne osobnosti na diskusiu slovenskej verzie nacionalneho socializmu a dalsieho smerovania kultureneho zivota Slovenska. Smrek, napr. tuto ideologiu kritizoval kvoli cenzure, dalsi, ktorych spominas, mali tiez kriticke ohlasy a jej nesulad napr. s krestanskym ucenim, ktore zverejnili po stretnuti v ich prispevkoch v novinach a neskor, ti ludia, boli za svoje kriticke postoje kritizovani v rezimovom denniku Gardista.

Jediny cherrypicking robis ty.

este tu budes trepat bachorky o tom, ze slovensky stat nebol fasisticky? ved si si prave na.ral do huby.

8 Likes

BTW tuto je stanovisko z Lomnickeho manifestu z roku 1940:

Slovenský národný socializmus a jeho uplatňovanie u nás znamená organické pokračovanie v rozvíjaní slovenských národných síl v duchu našich tradícií. Národný socializmus je sústava, ktorá najlepšie vyhovuje potrebám slovenského života, lebo umožňuje plné rozriešenie všetkých problémov politických, hospodárskych, sociálnych a kultúrnych.
Týmto systémom slovenský národ vymaňuje sa zo sféry liberalisticko-kapitalistickej, v ktorej bol násilne a proti svojmu duchu udržovaný cudzími režimami a včleňuje sa do nového hospodárskeho, sociálneho a kultúrneho poriadku, na ktorom sa buduje nová Európa. Predstavitelia slovenského kultúrneho a duchovného života dôrazne žiadajú, aby tento systém, ktorý najlepšie zabezpečuje slovenskú štátnosť, bol zodpovednými činiteľmi vo všetkých oblastiach národného života dôsledne, nekompromisne a bezodkladne uskutočnený. Osobitne vyzdvihujú potrebu, aby sa to stalo predovšetkým pri budovaní nových hospodárskych a sociálnych poriadkov, ale zdôrazňujú, že uplatnenie tohto systému má sa dôsledne vykonať aj na poli kultúrnom a školskom.

nieco mi to fakt pripomina…

6 Likes

Ked sa pomyli, aj pravdu povie. :grinning:

2 Likes
  1. Bola to diskusia ku koncepcii, ktoru napisal Palakovic a Meciar.
  2. Sucasna histografia zastava vacsinovy nazor, ze nebol fasisticky ale totalitny, cize ano.

Ale prd trepes dve na tri. a ak su to historici podporovani sucasnym mimisterstvom kultury tak to ma nezaujima.

Nie, to len vy ani neviete, co sa tam diskutovalo, chlapec pisal o fasizme, pritom sa tam diskutovalo o koncepcii, ktora nebola ani uplne na papieri.

V radiu hlásí:
“Na dálnici D1 jede řidič v protisměru, jde zřejmě o blázna, prosíme řidiče aby ho zbytečně neprovokovali a neznervózňovali.”
Rádio poslouchá velice naštvaný řidič a nadává:
“Jeden? Tady jedou v protisměru všichni.”

6 Likes

Jediny, kto tu trepe 2 na 3, si ty, ty tu davas nejake pamflety z totalitneho statu, kde ti ostra kritika rezimu mohla vyniest vazenie a obvinenie z vlastizrady, kym ty zijes v demokratickom state a obhajoval si tu nase eskapady NATO ci genocidu v Gaze.

Cize tolko k tvojim hodnotam a hanbe. Najprv sa pozri do zrkadla a potom recni.

ja som ti tu dal historicke dokumenty, ktorymi su podlozene moje tvrdenia. ty su tliachas dve na tri svoje neoludacke spostosti.

2 Likes

Inak by ma uprimne zaujimalo, co ty si urobil proti “eskapadam NATO a genocide v Gaze?” Dufam, ze na tom nie si podobne ako napriklad nasa sucasna vlada, ktora si na genocidu v Gaze a eskapady NATO zhodou okolnosti spomenie iba vtedy, ked potrebuje obhajit zlocineckeho Rusa. Inak maju celu genocidu v Gaze kompletne v pazi.

1 Like

neklam ty hlupak. aspon si pozri co som sem napisal.