Čína sa mala dostať aj k mozgovým dátam Charlesa Leclerca. Budú použité na vojenské účely? | Magazín F1 - F1online.sk

CSR republika vznikla ako moderny pluralitny liberalny stat s ustavou garantovanymi pravami mensim, v ramci V4, sme boli najpokrokovejsia republika :smiley: Bola to poziadavka velmoci, nakolko CSR bola mnohonarodnostny stat a ti pozadovali pre dane mensiny ochranu, musel sa vytvorit umely ceskoslovensky narod, aby sme mali v state vacsinu. A toto zriadenie nereflektovalo nalady na SVK, lebo sme boli agrarny stat bez inteligencie a chodili tu ucit ceski ucitelia. Slovensko bolo velmi konzervativne narozdiel od Ceska.

Chlapce, ty si fakt mimo.

nie som mimo, ty si pleties dojmy. v 20 ci 30 tich rokoch bol fasizmus nove politicke hnutie. tak ako si podotkol. a hlinkova strana presne tuto ideologiu oficialne adoptovala a praktizovala medzi 39-45. tvrdit, ze to boli konzervativisti je neznalost historie.

1 Like

Dobre, ako sa zmenila slovenska spolocnost, ked tu bola vraj nova ideologia, ake nove institucie vznikli, aka nova kultura sa vybudovala. Lebo ja viem, ze prehlbil, naopak, len vplyv tych starych, ako orientacia na katoliticizmus a krestanstvo a spolocnost sa zacala delit na zaklade stavov ako pred prvou republikou /profesie, cechy/ a bol to navrat k Uhorsku.

Sorry ked nemas paru aka nova kultura ci institucie sa pocas slovenskeho statu vybudovali tak nechapem ako mozes mat sebavedomie na tuto temu diskutovat. mozes si aspon precitat wikipediu.
plne adopotovali fasiticku doktrinu vratane rasoveho delenia a antisemitizmu. Mimo to vzniklo kopec novych kulturnych vzdelavacich si ekonomickych institucii. navrat k nejakemu rakusko uhorsku vobec nebol na stole. Este v ramci rakusko uhorska bola vacsia nabozenska a kulturna pluralita.

7 Likes

Nie je mi ukradnutá, ale nemám sa prečo hanbiť (zároveň ani byť na to hrdý), keďže som vtedy nežil. Z nejakých dôvodov sa spravili také rozhodnutia a to je pre mňa celé.

Majú sa súčasní Nemci hanbiť a bičovať preto, že pred skoro 100 rokmi tam bol Hitler?

Myslíš, že sa všetci naokolo hanbia ako nás poyebali v 68?

Majú sa súčasní Američania hanbiť za otroctvo, ktoré ani nezažili?

Dokedy?

Presne mi napadol tento príklad, len neviem či si to bol ty alebo tvoj kolega, keď raz som tu spomínal nejaký slovenský hokejový úspech. Tak už viem že asi ty.

Hanbíš sa za prvý slovenský štát?

Lebo ohľadom športu si písal, že nemáš prečo byť hrdý, keďže to nie je tvoj osobný úspech.

Ja keď som hrdý, tak som hrdý na nich a cítim hrdosť za nich, nie za seba. A som hrdý preto, že to môžem zažiť ako fanúšik a zároveň niektorých z tých športovcov (najmä hokejistov) osobne poznám.

Jj, odkopej se ještě víc s tou obhajobou. Btw proč myslíš, že Němci do války na Ukrajině zbrojili minimálně, oni sami už nechtěli opakovat to, co způsobil Hitler. A ano, v Německu se za to spoustu Němců stydí a politické strany se zavázali nespolupracovat s ultrapravicovou stranou (to není výmysl posledních let).
Jinak si alespoň zjisti něco o otroctví v USA, kde zase, dost Američanů se stydí za tu část historie.

2 Likes

Ty nemôžeš bezomňa žiť? 7 ráno, napíšem jeden príspevok a do minúty reakcia od zúfalca Honziho, ktorému ani neprišla notifikácia, lebo som nereagoval na teba

:joy: :joy: :joy:

Pekný blbeček. Vôbec to nie je o peniazoch, že. :joy:

Kdo to chytil jako napriklad intel za 20 babek, tak je vysmatej. :smiley:

2 Likes

Není, pokud si myslíš, že Němci začali masivně zbrojit až teď, kvůli penězům, tak vůbec nemáš tušení o dějinách

Ty si taky klasicky priklad vzdelanca “blahovskeho typu” (rozumej, za hranicou svojho intelektu) - nadherne si sa tu ohanal pojmami a sypal tu definicie pomaly este aj od Platona, ale ked ide o to, iste suvislosti aj realne pochopit, tak zhoris ako fakla. Mozes sa tu zaobalit autormi, akymi len chces, ked vypustis, ze nevies, ako sa pod vplyvom Slovenskeho statu zmenila spolocnost a fungovanie institucii, tak o celej teme nevies v podstate nic. Menej citat, ale za to viac chapat, to je moja nevyziadana rada pre teba.

6 Likes

Nuz, ked ti nie je historia ukradnuta, tak je to beznou sucastou historickeho vedomia, ze mas nejaku citovu vazbu k tomu, co sa stalo. Plati to o to viac, ked to (napriek tomu ako sa to snazis prezentovat) vobec nie su take vzdialene udalosti.

Nemci to napriklad robia vo velmi vyznamnej miere a proces sebareflexie so zlocinmi Tretej rise je podstatny aspekt ich historickeho vedomia.

No u nas sa za to zial mnohi nehanbia, podstatna cast nasej sucasnej politickej reprezentacie to naopak vnima ako bratsku pomoc z Ruska. A vidis, aj preto ti isti ludia nie su schopni spravne posudit zverstva na Ukrajine. Plati to aj o zlocinoch komunizmu, v dosledku coho nema niekto ako Jan Richter problem, s arogantnym uskrnom celemu narodu odkazat, ze on a jeho kumpani ako byvali komunisti teraz chodia veselo do kostola. Hoci za komunizmu tu boli ludia, ktorych za to komunisticki zlocinci udavali. Tam si mal nadherny priklad v tom, preco je dolezite, vediet sa hanbit za svoju historiu, aj ked si nie vzdy bol jej priamou sucastou.

Uprimne neviem, ako sa v USA vyrovnavaju s touto kapitolou ich historie, osobne si myslim, ze sa tym nehrdia a predpokladam, ze k tomu maju kriticky postoj. Ak to tak nie je, tak by vo vzdelavani a verejnom zivote urcite mali klast vacsi doraz na to, aby tam bol silnejsi proces sebareflexie, podobne ako to ma Nemecko v pripade svojej historie s Tretou risou.

7 Likes

Ty ses neskutecnej. :rofl::rofl::rofl:.

To nestaci si precist jen clanek, musis tomu i rozumet. Progresivismus je zcela jasnym pokracovatelem osvicenectvi. Progresivismus navazuje na osvicenectvi a osvicenecrvi jako jeden z prvnich klade duraz na cloveka a jeho prava a potreby v dane dobe a casu.

Oavicenectvi je ideologicky zaklad proogresivismu, ktery z myslenek osvicenectvi zcala jasne vychazi, jen je neustale doplnuje o nove vyzvy. Bez osvicenectvi by nebylo progresivismu atd. Jenze to je na tebe moc slozite.

Ale ja zapomel komu to postuju, to je fakt.

Na meritu veci to nemeni nic. Srovnavat fasismus s progresivismem je totalne mimo a to vcetne toho, ze dokud jsem ti to nepostnul, fak jsi ani nevedel co to je.

Hele a nemel bych bejt u tebe v ignore. :sweat_smile:

6 Likes

Volby v Moldavsku rovnako ovplyvnovala EU ako aj Rusko a oba bloky minuli miliony, cize klasicka neobjektivita cervenych dennickov. To je ako kauza Velkej Britania, pravdaze, ked sa tu platia influenceri, ktori maju NDA v zmluve a zakaz zdielat, ze su plateni a kym su plateni a jednostranne sa cieli skupina a demografia, ktora nie je reprezentativna a voli vacsinou len jedno spektrum, tak to ovplyvnovanie nie je. Snad Rusko urobi podobnu kampan a zamiera sa na lazy, Oravu a vychod, a juh, kde je potencialne vela ich sympatizantov, resp. na dochodcov. Vsetko ok potom.

Si smutny, ze Rusko to nedalo? Lebo znies tak.

6 Likes

Neskutocny si ty. Ja som tvrdil, ze progresivizmus je mladsia ideologia ako osvietenectvo, co si mi potvrdil clankom. Nikdy som netvrdil, ze to tak nie je.

Ty opat nechapes, o com sa diskutuje, lebo nemas schopnost citania textu. Ty si daval rovnatko medzi ovsietenctvo, dokonca si si ho pomylil s humanizmom a progresivizmom. Ja som pisal, ze progresivizmus a progres nebol vzdy o len o zvysovani kvality zivota ludi pre vsetkych ludi a nemal vzdy len pozitivne konotacie ako dnes, povod v humanizme a osvietenectve ma aj marxizmus, socializmus a su to destruktivne a tiez progresivisticke ideologie. Cize progres nie je vzdy eticky a ani pozitivny a boli progresivisti, ktori boli za otroctvo ci odmietali prava zien.

Neporovnaval som fasizmus s progrevizmom, ale dal som mu privlastok progresivny, co su dva rozdielne veci, ale kedze opat nerozumies tomu co citas, nic nevies o nicom a maximalne “challengujes” moj point clankom z wikipedie, ktory len potvrdi to, co som predtym napisal, tak je to s tebou tazke.

Ty nemas ani elemantarne znalosti ani jednej temy, o ktorej sa tu bavime, to je ako sa tu bavit s tebou o vybere dani a vseto co vies, je laferova krivka, ktora je hypoteticky teoreticky koncept, ktory nikdy ani dokazany nebol a na vyber dani vplyva 20 dalsich faktorov, nie len sadzba automaticky neznamena, ze znizenie, zvysenie sadzby znizi, zvysi vyber dani.

Ako som pisal, konecne bud chlapom a dodrz slovo a prestan tu prispievat ako si slubil, len sa tu strapnujes.

Narozdiel od teba, nie som vazal ziadneho zoskupenia a mam zmysel pre spravodlivost a nesledujem volby o polnoci v state, ktory je tak bezvyznamny, ze vacsina ludi nevie, kde je na mape. Cista projekcia.

Esteze ty to chapes, ked si sa tu po nekonecnych prispevkoch na temu fasizmu v Slovenskom state na konci doznal k tomu, ze nevies nic o tom, ako sa pocas Slovenskeho statu zmenila spolocnost a fungovanie institucii. Si tu debatu radsej nemal ani zacinat.

6 Likes

Tak bezvyznamny, ze Rusi (a podla teba aj EU) tam liali enormne peniaze, aby upevnili svoj vpyv.

7 Likes

Fungovanie institucii sa meni s nastupom kazdej inej ideologie, ja viem, sokujuce. Mozes to vidiet napr. teraz v nasom state, cize Fico nie je konzervativny a spiatocnicky, dakujem!

Vidis, toto tu je s vami diskutovat. Nie si na tiktotku kamarat, v realnej diskusii gotcha momenty ta nikam nedovedu, ale chapem, ze intelektualna narocnost tvojho publika je inde.