Červené svetlá zhasli: Správne odštartovať bude v roku 2026 neporovnateľne ťažšie | Magazín F1 - F1online.sk

Inžinieri o nových pravidlách vo Formule 1 hovoria ako o najväčšej revolúcii v dejinách športu, ktorá sa dotkne skutočne každej oblasti vývoja a práce s monopostom. Platí to aj pre štarty pretekov. Sprevádzať ich bude oveľa väčšia dráma ako doteraz.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/225986/cervene-svetla-zhasli-spravne-odstartovat-bude-v-roku-2026-neporovnatelne-tazsie

to je co za blbost, ze mgu-k ma roztacat turbo?
mgu-k nieje prepojena na turbo, tak ako ho ma roztacat? ved to bola jedna z uloh mgu-h ktora bud roztacala turbo, alebo ho brzdila a dobijala sa tak bateria
lenze mgu-h bolo vyhode, takze na turbo nieje pripojeny ziadny elektromotor ktory by ho mohol roztocit

kubala asi zle pochopil zdrojovy a strojovo nasledne prelozeny clanok

Kubala to ale píše zcela správně.

ako chces pomocou mgu-k roztacat turbo?

toto riesenie je nie ze “nie je vobec optimalne” toto riesenie je fyzicky nemozne
mgu-k proste nieje fyzicky nijak prepojene s turbom tak ako si to kubala predstavuje roztacanie turba pomocou mgu-k?

Nevím jak mají ošetřené turbo dnes a zda vůbec, ale dříve když motor chcípl, tak byl motor, případně minimálně turbo v háji. Teď když jsou limity na všechno, tak možná nějaké propojení turba s elektromotorkem být může, ale samozřejmě pouze jednostranně bez možností dobíjení baterií.

ferdo o com tocis? :slight_smile:
ziadne prepojenie turba s elektromotorom dnes nieje. prepojenie turba s elektromotorom sa volalo MGU-H a to uz v tom motore nieje

naco by komplikovali ten motor a prepajali turbo s kersom/mgu-k? ved kvoli komplikovanosti tu mgu-h vyhodili a potom by prepojili s turbom mgu-k ale bez moznosti nabijat bateriu? :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Čti pořádně.

image

ved sa tam nikde nepise, ze to bude roztacat turbo. hovori sa o prekryti turbo lag.

a to akoze minule v Mexiku si nemohol vycerpat v rovinke po starte celu bateriu? Normalne si ju v zavadzacom kole dobije, kludne ju celu minie a predbehne 4 auta napriklad. Keby necerpal bateriu, nepredbehne nikoho. Tak co je lepsie?

otazka je ci sa vobec turbo prestane tocit ked sa raz roztoci. musi to predsa dobijat baterie. to by mohlo turbolag vyriesit uplne.

baterie nedobija turbo ale elektromotor, ktory brzdi. Nebrzdia (100%) brzdy, ale brzdi motor (nie ten benzinovy).

ja som myslel, ze turbo dobija baterie. len som dodnes nepochopil naco to mam v aute ked tam nemam baterie… som myslel, ze to zabudli vybrat…

turbo je na to, ze do motora fuka vzduch pod vyssim tlakom (teda vacsi objem) ako bez turba.

nie, turbo je nato by svietili svetla v noci.

Ano, psal jsem o ochraně turba s motorem.
Prý se problém vyřešil kvalitním vodním chlazením.

Dříve bylo běžné, že když motor chcípl třeba po hodinách v kačírku, tak byl motor v háji. Tenhle problém později vyřešilo MGU-H, které dokázalo turbo uchladit i když nebyl motor v chodu. Teď už F1 nepoužívá mazání mechanickým čerpadlem závislým na chodu motoru, ale elektrohydraulickým systémem.

no len si to precitaj poriadne

takze nikde sa to tam nepise :slight_smile:

mgu-k sa neda pouzit na roztocenie turba a ani pri minulych motoroch sa mgu-k na to nedala pouzit, kedze tam neexistovalo fyzicke prepojenie medzi mgu-k a turbom. turbo bolo sucastou mgu-h a to je nieco ine ako mgu-k

kubala nehovori o len prekryti turbo lagu, ale hovori o roztacani turba pomocou mgu-k :slight_smile: co je neskutocna blbost

ano, pomocou mgu-k by sa dal eliminovat turbo lag, ale nie nejakym “roztocenim turba” ale jednoducho tym, ze by mgu-k dodala vykon na kolesa, nie ze by zacala tocit turbom :slight_smile:

helmutko, v tychto novych motoroch turbo uz nic nedobija. mgu-h co bol motorgenerator napojeny na turbo bolo z tychto novych motorov vyhodene
takze ako ma turbo dobijat baterie?

ok, to som prehliadol.

jezismaria, vdaka, ze si mi to vysvetlil. doterez som bol v tom, ze turbo dobija pilotom telefon aby mohli hned nieco zavesit na instac.

Cize ako Fabia trojvalec, turbo