Carlos Sainz vynechá zvyšok víkendu, nahradí ho Oliver Bearman | Magazín F1 - F1online.sk

Podla mna nestastne rozhodnutie. Arabia je tazka trat a vo Ferrari bude chalanko akurat premotivovany. Aby nezacal rusit auta uz od tretieho treningu. Premieru si mal odbit niekde inde. Nedalo sa napriklad s Haasom vyjednat, ze by Kevin alebo Nico prisli na jeden zavod odjazdit do Ferrari a Ollie by si jazdil v pohode v Haase? Urcite by mu to dalo viac ako rovno Ferrari.

Tiež som v miernom šoku.

Najprv zdravotné hľadisko, nie som lekár, takže budem písať len pokiaľ viem dosť všeobecné veci, na každom národnom zdravotnom/uznávanom webe uvádzané alebo osobnú skúsenosť.

Na slepák ma raz indikovali ešte ako tínedžra - podľa všetkého zle, ale mal som čudné bolesti brucha tak hľadali, že čo by to asi bolo a pre môj vek bol slepák očakávateľná “go-to” diagnóza (hoc sa nakoniec nepotvrdila) - bol som s tým 3 dni v nemocnici “keby niečo” a za ten čas ma snáď 50x skontrovali od rôznych skúsených doktorov až po rad medikov (vtedy ešte čisto slovenských), takže som si do konca života zapamätal ako sa to kontroluje a pri takej lokalizovanej bolesti je fakt záhada, že nejaký doktor v paddocku neprišiel a rovno to tam za 5s Carlosovi neskontroloval. (ja som to vtedy nemal, takže niektorí mi tam pomali zašli prstom do brucha a že “či cítim” :slight_smile: ale keď to máte, veď tí čo prekonali asi vedia, tak to stačí pritlačiť a kričíte od bolesti)

Druhá vec je, že zatiaľ poklopem sa mi to vyhýbalo ale aj kvôli tej skúsenosti som si pozrel čo sa s tým dá robiť. Stopercentné nie je nič, ale v zásade platí jedna vec - ak je strava dostatočne bohatá na vlákninu, tak to riziko dramaticky klesá lebo pohyb v črevách je dosť plynulý na to, aby sa to zablokovalo a zapálilo. Napr. v Afrike kde je taká strava prirodzená zápaly slepého čreva veľmi nepoznajú, u nás je to iné.

Čomu sa čudujem, je, že je to po krátkom čase druhý pilot (1,5 roka dozadu Alex Albon), ktorý musí vynechať GP presne kvôli tomuto.
Takže na základe vyššie povedaného (ak mám zlé alebo neaktuálne info, pokojne ma prosím opravte) má tento mnohomiliardový cirkus problém:
(1) Rýchlo diagnostikovať niečo tak pomerne diagnosticky triviálne a pritom zdraviu potenciálne dosť nebezpečné
(2) Navzdory všetkým miliárdam a servisu taký problém so životosprávou (môže byť podcenená výživa ale aj následok stresu a náročného programu tipujem), že najväčší dôvod výpadku pilotov popri zraneniach je slepé črevo v poslednom čase (ako tak lovím v pamäti, blíži sa to ku COVID, čo je infekčná choroba, čo tu pár rokov číhala všade)

Evidentne by bolo dobré sa na to pozrieť v prestávke medzi točením Drive to survive :thinking: :roll_eyes:

Športovo - záskok je vždy zaujímavá udalosť, tak uvidíme. Osobne som sa skôr tešil na F2, lebo tiež som to začal po čase sledovať, že aký dobrý je ten vlastne AKA. A paradoxne ma minulý týždeň navzdory celkovo zlej forme Premy zaujal práve preto ako dobre si viedol oproti Bearmanovi, ktorý je tiež mladý talent a už tam rok za sebou má.
Tento víkend vyzerá byť Prema v oveľa lepšej forme, ale zase Bearman Antonelliho v Q zdolal, tak som bol zvedavý aké to bude v pretekoch.
Takže paradoxne hoci je Oliver členom juniorky Ferrari, tak ho možno budú tento víkend pozornejšie sledovať v Red Bulle či Mercedese, kde nemajú v jazdcoch na budúci rok dva jasno a buďto by možno radi ho ukradnúť, alebo aspoň trochu dostali referenčný rámec ako to bude vyzerať keby tam posadili toho AKA.

Aj keď samozrejme, naisto môžeme vedieť len vtedy až tam toho jazdca posadíš naostro.

skoda :disappointed_relieved: :disappointed_relieved:. Tesil som sa na jeho suboj s Charlesom

Ono to nie je az take jednoduche diagnostikovat v pociatocnej faze. Urcite to nie je tak, ze sa nejaky lekar na teba pozrie a za 5min vie co mas. Ta bolest sa presunie napravo dole az v poslednej faze ked uz je to akutne. pred tym je len vseobecna nevolnost a zvysena teplota ci horucka, mierne bolesti brucha v oblasti zaludka a pocit nafuknutia. Clovek ma pocit, ze to prejde a mozno naozaj v mnohych pripadoch aj ano. yep. z vlastnej skusenosti.

3 Likes

Zajímavé, že v půlce závodu zajela skoro Q časy… :smiley:

Ono možná Q trvá dýl jak závod, takže tam je tak stejně benzínu. :smiley:

1 Like

Ďakujem za upresnenie, dáva zmysel.

Ale to je potom presne ten kura-vajce problém. Keď chalani veľmi neuberajú z programu už keď sa cítia takto, tak potom už asi nič ten zápal nezastaví a výsledok je na svete.
Carlos síce vynechal mediálne povinnosti v stredu, ale vo štvrtok už jazdil a dojazdil.

Začínam mať čoraz väčší (samozrejme subjektívny) pocit, že mal Ocon pravdu a nároky na chalanov začínajú byť zbytočne vysoké - a zrejme trpí takmer všetko súvisiace s dobrým zdravím.

1 Like

Mňa skôr napadá či toho na Oliho nebude moc za jeden víkend. To bude asi pre neho dosť záhul :crazy_face:
A Carlosovi skoré a bezproblémové uzdravenie.

Nejde F2. Prema #3 car (Ollie) is retired from F2.
image

1 Like

Aha to som nečítal. Tak to by šlo.

Kolik myslíte že ztratí na Leclerca? V kvalifikaci? :thinking: :slightly_smiling_face:

tvl v tom F1A dobry mayhem na konci, zlta vlajka prekryva zltu vlajku :smiley:

Zkusím rychlou anketu

Kolik ztratí Bearman na Leclerca?
  • 0-2 desetiny
  • 2-4 desetiny
  • 4-6 desetin
  • 6-8 desetin
  • více jak 8 desetin

0 účastníci

A Red Bull Alonsa. To by bolo fanusikov RB a zastancov Hornera na tomto fore zrazu. :joy:

Get in there… :slight_smile:

1 Like

Hoci som fanusik RB, doprial by som mu taky debut aky zazil Max v top time v Spanielsku 2016. :smiley:

1 Like

V 10. preteku kariery ziskal 17-rocny Verstappen 4. miesto na VC Madarska v aute, ktore bolo 7. v pohari konstrukterov.

Ak si to myslel na RB, tak po 10 pretekoch mal na konte 1x vitazstvo (v prvom preteku), 2x druhe miesto a 1x tretie miesto, co bolo lepsie ako Ricciardo.

Kedysi si sa aspon snazil maskovat ten tvoj nezmyselny hejt Maxa a RB, ale zacinas byt hejter level bob. :slight_smile:

3 Likes

Měli dát šanci Hulkovi, přivezl by vysněné celoživotní podium :smiley:

1 Like

Měli Sainzovi nasadit antibiotika a dát mu nějaký povzbuzovák… :slight_smile:
To by zvládl…

Když jsme u toho, víte k čemu je člověku dobré slepé střevo?

Studoval jsem medicínu, takže to vím.