Som trocha zmetený, lebo podľa tohto článku to vyzerá, že sa Chadwick a Capito nikdy nestretli. Ona hovorí, že nezískala dosť peňazí aby sa dostala do F série a nechcela ostať na gauči tak pokračuje vo W a on, že to bolo jej rozhodnutie a bude ho podporovať, no v určitý moment bude musieť prísť presun do dvoch najdôležitejších juniorských kategórii. Ale keď nebudú peniaze, tak sa tam aj tak nikdy nedostane. Tak myslím, že sa týmto vyjadril Capito dosť jasne, že ju tam nechce vidieť.
Teď v čem je hlavní problém, jestli v penězích, nebo v tom, že je to ženská :-). To se ale s jistotou nedozvíme, pokud se tedy náhodou neobjeví movitý sponzor.
Ja by som rad videl nejaku zmenu stereotipu v F1, ale neviem si predstavit take mind games ako medzi Rosbergom a Hamiltonom, alebo Hamiltonom a Maxom. Resp to comu celil a stale celi na socialnych sietach Bottas, Latify, ale aj Max. Ved zena by bola poznacena na cely zivot.
A ak by nahodou doslo k rucnemu strucnemu vybavovaniu uctov ako Max vs Ocon pred par rokmi, alebo hoci len “FU” vysielacka, tak by to hned nabralo iny rozmer.
No práveže nie je – formulový šport je všeobecne neprístupný, už sezóna v F4 stojí stovky tisíc €, takže potrebuješ sponzora a dievča má pri sponzoroch evidentne horšie šance než nejaký chlapec.
Takže mne W Series príde ako dobrý nápad – aby sa vybrali najtalentovanejšie dievčatá, ktoré by následne dostali šancu v F3. Je to aj logická voľba, keďže vo W Series sa jazdí práve na autách F3.
Ide hlavne o to, aby pravidelne jazdilo aj pár báb. Ak sa za 20 rokov jedna dostane do F1, tak super.
Zvyšok sú zbytočné obavy: nejedna ženská dokáže kohokoľvek poslať do patričných miest a zástupy ženských sa už roky a dobrovoľne vystavujú hejtom na soc. sieťach.
Podľa mňa aj, aj. No tiež by som bol zvedavý, že čo by potom Capito povedal, ak by tie peniaze zohnala.
Tak podľa toho čo vravel Král v Eiskingu tak nikto nemá zaplatené nič. Všetci musia doniesť peniaze. To že si v akadémii znamená, že ty platíš za to, aby si mohol nosiť nápis na kombinéze. Vraj ani polovica jazdcov v F1 nezarába. Že ich platy sú vlastne iba časť z toho sponzorského čo do tímu sami doniesli. Takže nie nikdy nikto nikomu sezónu nezaplatí. Si zober tých dvoch z F2 (vypadli mi mená teraz) minulú sezónu čo im došli financie na konci ročníka a jednoducho ich ich vlastné tímy nenechali jazdiť a dali tam niekoho kto si dokázal zaplatiť preteky.
Iste, preto vravím, že ak chce FIA ženy za volantom (čo chce), tak podporou by mala byť aj sezóna v F3 pre aktuálnu víťazku W Series.
Ale to by nesměla W Series fungovat jako slepá ulice, ze které nevede další cesta. Pokud mají ženy závodit jako rovnocenné s muži, není důvod mít pro ně speciální sérii jako “mezistanici”. Pokud by vítězka automaticky postupovala do F3, což zatím není, může to mít nějaký efekt, ale pořád je do F1 hodně daleko. Vlastně jsme zpátky na začátku, proč prostě nezávodit od začátku s klukama a ztrácet čas v ženské sérii.
No vseobecne monoposty su hodne o fyzickej priprave a auto nerobi ani zdaleka 90% ak pilot nema nato fyzicku pripravu.
Realita je taka, ze jeden z tych x v akademii ma
Podporu ostatny musia platit za logo ako hovoris. A bohuzial nepoznam asi drahsi sport ako motorsport
A dovod? W series nie jw ani zdaleka kvalitativne na tom ako f3 napr. A motorsport je svina co sa tyka financii. Tam nato nebude nikto pozerat. Je to tvrdy business uz od motokar.
Tým chceš teraz naznačiť, že sa žena nemôže pripraviť podobne, ako muž? aby správne “fungovala” v danom monoposte. Rozdiel, tam určite bude, ale pri tom, ako dnes závisí na monopostoch, a ak má fakt talent, tak ten samotný “markantný” rozdiel možno nebude až taký veľký, ako si myslíme. Biológiu neoklameš ale F1 zase nie je, ako skok do diaľky alebo 100ka šprint.
Kľudne sa nechám vyviesť z omylu, ak tam niekto príde a dokáže, že sa razantne mýlim ale taktiež sa môže jedného dňa narodiť niekto, kto bude mať talent a bude, ako žena, viac fyziologicky uspôsobená (tým nechcem povedať priamo “mužatka”) na to, aby sa vedela vyrovnať danému štandardu, niečo podobné, ako je Phelps alebo Bolt.
Ak v šampionáte neskončí posledná (čo neskončí), tak dôvod je jasný – ukázať, že aj ženy môžu mať kariéru pilotiek.
Dôvod tam je – diskriminácia. Ak chlapci plačú aké ťažké je postupovať cez motokáry do formúl atď, tak dievčatá to majú 10x ťažšie (bez ohľadu na rýchlosť).
Polovica populácie je vylúčená z účasti vo formulových sériách: to je dosť veľký problém.
Samozrejme, že to nie je celé riešenie, ale ak víťazka W Series bude platným konkurentom v F3 (čo bude) a vo formuliach následne bude nútená skončiť (pretože prachy), tak sa aspoň poriadne nasvetlí problém, ktorý FIA má a bude musieť riešiť.
Pokud by byl ze strany FIA zájem řešit účast žen ve formulích společně s muži, mohlo by být např. nařízeno povinné nasazení účastnic WS třeba v některých trénincích F3, jako to teď bude v F1 s mladými jezdci. Tak by aspoň bylo určité srovnání a propojení obou sérií. Takhle mám dojem, že byly dámy jenom elegantně odsunuty stranou.
W Series je lepšie než nič, ale je to málo. Že Chadwick je tam nútená bojovať už o tretí titiul je dokladom toho, čo si už písal: že ten koncept smeruje do prázdna. Pred dvoma rokmi skončila v ázijskej F3 štvrtá za Aldersom, Doohanom a Mazepinom, takže do počtu by nebola ani v európskej F3 a verím, že v top tíme by mohla zabojovať o titul.
To nemam nic proti tomu.
To nehovorím. Ja som poukázal na rozdiel fyzickej náročnosti monopostov. Kľudne sa moze pripraviť tak kvalitne ako ostatný, ale za mna zatial tu nie je žena čo by to dala na top úrovni. Nemyslím to zle ale to je fakt. A začína jazdiť v kartingu čo raz viac žien a niektoré sú fakt rýchle tak uvidíme.
No F1 a celkovo motorsport je specificky v inych veciach. Ako kazdy iny sport ma svoje specifika. A zena ano moze byt ready ako muz, ale to by musela systematicky od detstva tomu vsrtko podriadit. A sorry rozdiel medzi jednotlivymi kategoriami formule je strasne velky. To je aj dovod prevo women series jazdia nacom jazdia.