Capitov odkaz Chadwickovej: Cesta do F1 vedie cez F2 a F3 | Magazín F1 - F1online.sk

Kedy uvidíme vo Formule 1 nejakú ženu? A uvidíme tam vôbec nejakú? Nuž, podľa väčšiny odborníkov sa niečoho takého v dohľadnej dobe nedočkáme. Niežeby k tomu nebol dostatok vôle (hoci aj v tomto čelí ženská Séria W kritike), ale skôr preto, že dievčatá nevidíme v šampionátoch Formula 2 a Formula 3, ktoré sú pre presun do Formuly 1 kľúčové. Neuvidíme tam ani dvojnásobnú šampiónku Série W Jamie Chadwickovú, ktorej jej šéf Jost Capito naznačil, že práve tam by mala smerovať svoje kroky.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/56690/capitov-odkaz-chadwickovej-cesta-do-f1-vedie-cez-f2-a-f3

Víťazka W Series by mala mať zaplatenú sezónu v F3, inak to je slepá cesta – plus by sa nemohla opäť zúčastniť (podobne ako víťaz F2).

to fakt nedokazu zohnat par stoviek tisic na jednu miestenku v f3? co keby ta progresivisticka liberty media zasponzorovala vitazke tej zenskej ■■■■■ jednu-dve sezony v f3?

adminko uprav si ten filter zakazanych slov, lebo to mas fakt napikacu nastavene :slight_smile:

Každý jeden šport má oddelený mužský a ženský šampionát, nevidím dôvod prečo by to malo byt v motoršporte iné

Nemá. Co třeba jezdectví?

Čo ja viem, ak by mala na to, tak prečo nie? :slight_smile:
Viem, že z hľadiska fyziológie tiel sme si odlišní ale v autách, ako prostriedkoch, ktoré v podstate robia tak vyše 90% roboty v F1, by ten rozdiel nebol až taký veľký - určite by tam bol ale myslím, že by to nebolo, ako pri niečom, kde treba doslova využívať fyzický pohyb tela.

3 Likes

Ja si napriklad myslim, ze zrovna v F1 by zeny boli schopne konkurovat muzom. Ano, mnohe sporty maju sampionaty oddelene a je logicke, ze napriklad v takej cyklistike alebo lyzovani by zeny na muzov nestacili. Ale F1 je aj vela o technike jazdy a nie az tak o fyzickej pripravenosti. Ved aj mnohi z terajsich jazdcov nie su zrovna skaly, ale skor take stuple tintitka.
Taka Patrickova uz v Indy Car ukazala, ze v motorsporte vedia zeny drzat krok, tak preco by to neslo v F1? Chce to len viac podpory, v tom je hlavny problem.

Podle mě je W S.e.r.i.e (admine, to není sprosté slovo :-)) chyba, pokud je F1 přístupná ženám. Má-li teď Jamie Chadwick jít do F3, tak to pro ni byla ztráta času. Jak už tady zaznělo nejen ode mě, není pravda, že všechny sporty jsou oddělené pro ženy a muže, ale platí, že je to buď tak nebo onak. Tohle je nesmysl.

Som trocha zmetený, lebo podľa tohto článku to vyzerá, že sa Chadwick a Capito nikdy nestretli. Ona hovorí, že nezískala dosť peňazí aby sa dostala do F série a nechcela ostať na gauči tak pokračuje vo W a on, že to bolo jej rozhodnutie a bude ho podporovať, no v určitý moment bude musieť prísť presun do dvoch najdôležitejších juniorských kategórii. Ale keď nebudú peniaze, tak sa tam aj tak nikdy nedostane. Tak myslím, že sa týmto vyjadril Capito dosť jasne, že ju tam nechce vidieť.

Teď v čem je hlavní problém, jestli v penězích, nebo v tom, že je to ženská :-). To se ale s jistotou nedozvíme, pokud se tedy náhodou neobjeví movitý sponzor.

Ja by som rad videl nejaku zmenu stereotipu v F1, ale neviem si predstavit take mind games ako medzi Rosbergom a Hamiltonom, alebo Hamiltonom a Maxom. Resp to comu celil a stale celi na socialnych sietach Bottas, Latify, ale aj Max. Ved zena by bola poznacena na cely zivot.
A ak by nahodou doslo k rucnemu strucnemu vybavovaniu uctov ako Max vs Ocon pred par rokmi, alebo hoci len “FU” vysielacka, tak by to hned nabralo iny rozmer.

No práveže nie je – formulový šport je všeobecne neprístupný, už sezóna v F4 stojí stovky tisíc €, takže potrebuješ sponzora a dievča má pri sponzoroch evidentne horšie šance než nejaký chlapec.

Takže mne W Series príde ako dobrý nápad – aby sa vybrali najtalentovanejšie dievčatá, ktoré by následne dostali šancu v F3. Je to aj logická voľba, keďže vo W Series sa jazdí práve na autách F3.

Ide hlavne o to, aby pravidelne jazdilo aj pár báb. Ak sa za 20 rokov jedna dostane do F1, tak super.

Zvyšok sú zbytočné obavy: nejedna ženská dokáže kohokoľvek poslať do patričných miest a zástupy ženských sa už roky a dobrovoľne vystavujú hejtom na soc. sieťach.

Podľa mňa aj, aj. No tiež by som bol zvedavý, že čo by potom Capito povedal, ak by tie peniaze zohnala.

Tak podľa toho čo vravel Král v Eiskingu tak nikto nemá zaplatené nič. Všetci musia doniesť peniaze. To že si v akadémii znamená, že ty platíš za to, aby si mohol nosiť nápis na kombinéze. Vraj ani polovica jazdcov v F1 nezarába. Že ich platy sú vlastne iba časť z toho sponzorského čo do tímu sami doniesli. Takže nie nikdy nikto nikomu sezónu nezaplatí. Si zober tých dvoch z F2 (vypadli mi mená teraz) minulú sezónu čo im došli financie na konci ročníka a jednoducho ich ich vlastné tímy nenechali jazdiť a dali tam niekoho kto si dokázal zaplatiť preteky.

Iste, preto vravím, že ak chce FIA ženy za volantom (čo chce), tak podporou by mala byť aj sezóna v F3 pre aktuálnu víťazku W Series.

Ale to by nesměla W Series fungovat jako slepá ulice, ze které nevede další cesta. Pokud mají ženy závodit jako rovnocenné s muži, není důvod mít pro ně speciální sérii jako “mezistanici”. Pokud by vítězka automaticky postupovala do F3, což zatím není, může to mít nějaký efekt, ale pořád je do F1 hodně daleko. Vlastně jsme zpátky na začátku, proč prostě nezávodit od začátku s klukama a ztrácet čas v ženské sérii.

No vseobecne monoposty su hodne o fyzickej priprave a auto nerobi ani zdaleka 90% ak pilot nema nato fyzicku pripravu.

Realita je taka, ze jeden z tych x v akademii ma
Podporu ostatny musia platit za logo ako hovoris. A bohuzial nepoznam asi drahsi sport ako motorsport

A dovod? W series nie jw ani zdaleka kvalitativne na tom ako f3 napr. A motorsport je svina co sa tyka financii. Tam nato nebude nikto pozerat. Je to tvrdy business uz od motokar.