Bude z Hamiltona rytier? Podľa Coultharda je načase | F1online.sk

Na priamu otázku BBC, či si Hamilton zaslúži byť pasovaný za rytiera, Coulthard, sám nositeľ ocenenia MBE, bez zaváhania odpovedal, že aktuálny líder šampionátu si to vzhľadom na úroveň jeho úspechov absolútne zaslúži. „Nerozumiem tomu, vo svojej kariére vyhral toľko titulov a je globálnym vyslancom pre Britániu,“ uviedol škótsky jazdec. „Mohli sme vidieť Lewisa, ktorý vždy a všade, keď mal príležitosť, hrdo držal britskú vlajku nad hlavou. Takže sa pýtam, pozná niekto dôvod, kvôli ktorému by sa podľa súčasných pravidiel nemohol stať rytierom?

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/15488/bude-z-hamiltona-rytier-podla-coultharda-je-nacase

Poopravil by som - titulom “sir” sa môžu pýšiť aj tí, čo nemajú jednu z dvoch najvyššich tried Radu Britského impéria. Konkrétne sir Jackie Stewart má “len” OBE (čo je len 4. z 5 tried) a rovnako aj sir Stirling Moss.

S prvými dvoma triedami je titul “sir” spojený automaticky (rovnako je to v prípade iných radov a nemusia to byť len rady za zásluhy, ale aj “čisté” rytierske rady ako Rad bodliakov, ktorý má vždy najviac 16 členov).

Druhou možnosťou je získať čestný titul “sir” bez príslušnosti k nejakému radu - dotyčný sa stane Knight Bachelor.

Takto môžu titul sir užívať sir Jackie Stewar, či nebohý sir Sean Connery.

Tak aspoň neozačujú za kráľa miestne knieža ako sa deje v našich končinách. Či sa medzi sebou netitulujú kúpenými akademickými titulmi - “pán inžinier”, či “pán doktor”.

1 lajk

A nezabudni na “pána kapitána” :smiley:

1 lajk

Tak to už bude mať tretí titul…
Doteraz užíval len čierny princ a čierny ježíš, teraz bude aj čierny rytier…

som zvedavý, či si hrdina oblečie to tričko aj v Saudskej Arábii, geroj…

2 lajkov

FIA uz zakazala tricka pamatas?

ano, ale iba na stupňoch víťazov…
v padocku alebo hocikedy pred závodom si môže obliecť, čo chce. ale tentokrát bude priposratý…

1 lajk

pravdepodobne si aj oblecie.
ja si nemyslim, ze by Arabi mali problem s BLM trickom, alebo arrest cops…

Mne išlo o tvoj krutý omyl, že my sme sa údajne nezmyselných titulov zbavili. Nezbavili. Len teraz sú to tituly akademické, resp. pseudoakademické a keď sa to hodí, tak sa vytiahne aj nejaký vymyslený historický šľachtický titul, či nejaká-tá hodnosť.

a prečo nespomenieš aj to čo je na tom tričku o právach žien? ja sa stále bavím o tom tričku, ktoré je zobrazené v tomto článku, z Lojzovho twitteru.

2 lajkov

to budes musiet prekonzultovat s Hamiltonom. Ja mu tricka nevyberam a ani velmi nesledujej kedy asi ake tricko oblecie, resp. to nesledujem vobec.

ale sleduješ :grimacing:

neklam :smiley: :smiley:

2 lajkov

To reagujes mimo pointu, major nikde netvrdil, ze vzdelanie je zbytocne. Faktom vsak je, ze u nas je cele skolstvo (a tym samozrejme aj univerzity) na mizernej urovni a tituly sa daju lahko kupit, ziskat pomocou plagiatov a je teda vela pripadov, kde maju nulovu hodnotu. Tym padom sa u nas za doktorov, magistrov, bakalarov ci profesorov oznacuju aj ludia, ktori by to v zahranici nedotiahli ani na maturitu. To neplati samozrejme pausalne, ale je tu vela takych pripadov.
Ono to ma svoje opodstatnenie, ze kazdy kto ma IQ nad 20 a potrebne financne zazemie, ide studovat radsej do zahranicia a neostava v tejto sedliackej diere.

Nebudeš věřit, ale v Česku se k tomu schyluje :slight_smile: