Brawnovi na Hamiltona dochádzajú superlatívy, Sainz vraj už musí byť nervózny | F1online.sk

Su to len spekulacie, ale ja nerozumiem, preco tolko ludi vklada nadeje do zlepsenia Mclarenu vdaka prechodu na motory Mercedes. Sam to pises v prispevku, Mercedes ma mozno vykonnejsi motor, ale podstatne bude do toho doladit aerodynamiku a to vobec nie je iste, ze sa to podari. Nehovoriac o tom, ze Mclaren mal motory Mercedes uz v roku 2014 a vieme ako to dopadlo…a to vtedy mali Mercedesy o dost vacsiu vyhodu ako teraz. Plus nam napriklad Williams pekne ukazuje, ze len osadit si auto dobrym motorom naozaj nestaci.
A na zaver otazka - aj keby sa vdaka motorom Mercedes mali zlepsit, bude to stacit na spicku? Podla mna sotva, to najlepsie v co mozu dufat je nieco na urovni dnesneho Racing Pointu. Z tohto pohladu je Ferrari do buducna ovela perspektivnejsie.

Priorita je
1.) motor
2.) pravidla 2022
3.) potom sezona 2021.
Pre nich velmi nema zmysel robit zasadne zmeny na chassis, ked je jasne, ze bez znacnych ziskov v oblasti motora sa to jednoducho neda. V podstate pre nich vyvoj auta na 2021 nema zmysel ani robit, jedine zeby presne vedeli co musia do buduceho roku na motore prekopat aby sa dostali aspon na uroven Renaultu.

Zbytočné príspevky, keď sú bez odpovede na to, čo som sa pýtal…

Všetci sa tvária, ako keby Sainz odchádzal z víťazného Mclarenu do slabého Ferrari. Nevšimol som si, že by Mclaren mal nejakú šancu aspoň na pódiá…
Či skončí 6.alebo 10. je v tom nejaký rozdiel?? Žiadny. Minimalne v tejto, a s určitosťou ani v budúcej sezóne. Od 2022 je to vo hviezdach.
Tak o čom sa tu bavíme?

Atmosféra vo Ferrari… :grinning: nebuď smiešna, všetci piloti vstupujú do F1 s tým, že raz budú jazdiť za Ferrari, podarí sa to 10% z nich. A poviem to už x-krát, nie je umenie prísť do víťazného tímu a 6 sezón víťaziť s prstom v nose, ale hrdinom je ten, kto dokáže urobiť s tímom v sračkách top tím. Otázne je, koľko času na to Sainz vo Ferrari bude mať…

Šlo mi o něco trochu jiného, o nějaký nástřel v otázce, jestli Sainz na přechodu do Ferrari vydělá (jak se až donedávna soudilo) nebo naopak, nikoli o nějakou absolutní víru v zlepšení McLarenu, které - samozřejmě - může a nemusí přijít. Pokud rozdělím tuto otázku na dvě části (motor a šasi - to, že jedno bez druhého nemůže obstát, samozřejmě všichni víme), pak:

motor: McLaren bude mít nejsilnější motor v poli, Ferrari je s otazníkem, ale na úroveň Mercedesu se s aktuální ztrátou jen tak lehce nedotáhnou.

šasi: McLaren čelí výzvě, řekněme, že současné šasi je solidní, ale nikoli excelentní. Ferrari: v této oblasti stagnuje, reálně nemá moc možností, jak se zlepšit, ale ani ty, zdá se, není schopno vyplnit, je tam tápání, utíká tam čas. Čili ani tady Ferrari nemusí být lepší, pravděpodobnost “lepšího” bych přisoudil spíše McLarenu.

Sainz má smlouvu na dva roky, pak se bude rozhodovat nejen tým, ale i on. Nezpochybňuji, že Ferrari má k dispozici daleko rozsáhlejší zdroje než McLaren a jednou by se na pozici top týmu mělo vrátit. Ale nemyslím si, že to bude v roce 2022. Pro Sainze to může být motiv setrvat s tím, že až mu bude třicet, třicet jedna… dočká se vysněného vozu a z tohoto hlediska bude rád, protože McLaren třeba takový vůz nevytvoří ani v horizontu pěti let. Nicméně možné je i to, že v dalších dvou nebo třech sezónách bude Sainzova trpělivost podrobena těžké zkoušce, zvláště pokud by Ferrari pokračovalo v své mizérii a McLaren se třeba osamostatnil na třetí příčce.

Ale jednoduše, otázka, zda Sainz vydělal nebo prodělal na odchodu Ferrari, naštěstí dostane jasnou odpověď. Poskytnou nám ji následující roky. Budeme je sledovat a uvidíme, čí intuice nebo skepse se nakonec nejlépe trefila do reality. Do značné míry teď spekulujeme všichni.

Otazka je, co si predstavujeme pod tym, ze Sainz “vydela” na prestupe do Ferrari. Ak sa rozhodoval podla toho, v ktorom time ma vacsiu sancu bojovat o vitazstva a podia, tak je podla mna Ferrari lepsia volba. Lebo akokolvek je na tom Ferrari zle, Mclaren podla mna nema prostriedky na to, aby vyzval top timy. U Ferrari tato moznost aspon teoreticky existuje, i ked samozrejme nie su na tom teraz optimalne.
Ak sa naopak Sainz rozhodoval podla toho, kde dosiahne lepsie vysledky, tak to uznavam, ze Mclaren moze byt v horizonte nasledujucich 2-3 rokov lepsia volba, nakolko ma Ferrari problemy. Podstata je ale v tom, ze maximum, ktore moze dosiahnut Mclaren je ovela nizsie ako maximum, ktore moze dosiahnut Ferrari.
A ono co si budeme nahovarat, uz ked hovorime o tejto sezone v pripade Ferrari ako o mizernej, tak na Mclaren stale stracaju iba par bodov.

To je v zásadě pravda, ale v případě Ferrari mě znepokojuje sestupná křivka, kterou Italové prodělávají pod Binottem. Leclercova letošní pódia byla podmíněna šťastnými faktory, a pokud jde o schopnost vyhrávat, tak tu fakticky Ferrari ztratilo už loni. Pokud si vezmu, že všechny tři výhry, které Ferrari vybojovalo, plus Sebastianova výhra nevýhra v Kanadě, byly těsné, a pak odečtu příspěvek motoru, vychází mi, že od doby, kdy se v týmu prosadil Binotto, Ferrari nedokáže vyhrávat závody. Takže 2019: nejsou schopni (čestně) vyhrávat závody, 2020: nejsou schopni vlastními silami bojovat o pódia a v některých závodech ani o umístění v první pětce, ve Spa ani v desítce.

Opravdu se to zlomí? Protože zatím se zdá, že Ferrari se propadá, a to strměji, než se čekalo.Můžou aktivovat obrovské zdroje, to ano, ale Honda a Toyota byly taky bohaté týmy…

Od hejtera Ferrari celkom logické zdôvodnenie :sweat_smile::-1::-1:

Promiň, ale pleteš se. Jako někdo, kdo fandí Sebastianovi a Charlesovi, jen těžko můžu nenávidět Ferrari. Nikoli, ten koho nemůžu ani cítit, je Binotto - protože je to zkáza Ferrari. A věcná kritika není nenávist. Ale jednoduše, jak to vidíš s Binottovým působením ty, který fandíš primárně týmu?

Vyhodiť. Myslím z pozície šéfa tímu, ponúkol by som mu miesto na technickom oddelení, kde bol predtým.

Ale čo ďalej? Koho tam namiesto neho? Keby som ja bol prezident Ferrari, tak by som tam chcel Briatoreho, alebo Hornera…

Začínají se objevovat zprávy že Andy Cowell zamíří do Maranella. To by určitě velmi pomohlo :wink:

Rozhodně někdo jako Horner. Klidná autorita, umí jednat s lidmi, systematický přístup…

Cowell? Veď ten to pred pár dňami dementoval…

Ferrari přisadilo :slightly_smiling_face: Byl by to velký úlovek.

Ja súhlasím s tým že to nie je umenie. V tomto sa ja nehádam. Len ti vravím, že Sainza to môže absolútne odpáliť lebo reálne podmienky sú otázne a len to môže zhoršiť jeho kredit ako pretekára že prestúpil do Ferrari a vyhorel a hneď tu bude že je zlý pilot a bla bla bla. Ja sa bolím že pre Carlosa to proste taký win ako sa to zdalo nebude.

To s tým Ferrari ja osobne považujem dosť za spomienkový optimizmus. Pretekár chce byť v najlepšom možnom tíme. Celá tá gloriola bohužiaľ vychádza z minulosti nie z toho čo sa tam deje posledných pár rokov.

Ale veď Ferrari motorára má a aj dobrého len bohužiaľ z neho urobili menežéra v čom pre zmenu dobrý nie je. Cowell by mal zmysel z pohľadu toho, že pozná tajomstvá a fungovanie Mercedesu. Navyše ak sa nemýlim tak ako poradca je v Mercedese do konca budúceho roka čo je ešte dosť dlhá doba a neviem si predstaviť že by teraz podpísal s Ferrari a potom by si ho tam Mercedes takto nechal. Sám to navyše popiera takže čo ja viem či to nie je len mútenie vody.

@Bretnix @callabria Súhlasím Ja si tam viem tiež predstaviť Hornera (Briatore už sa do vedenia tímu nevráti). Avšak otázka je ako by Ferrari prijalo manažéra tohto typu.
Horner je čisto z hľadiska procesného riadenia a budovania tímu určite najlepší v F1. Spôsob jeho práce je dobrý pre tím i pre šport. Rovnako ako aj jeho “britský” spôsob jednania s ľuďmi, robenia politiky či marketingu by bol určite pre značku a aj tím ako taký prospešný. Lenže jeho teoretický príchod by znamenal odchod niektorých ľudí a ich nahradenie, zvýšenie efektivity, zmeny v štýle fungovania a zmýšľania a celej kultúre Ferrari. Otázka je akceptovali by to Taliani ? Nemyslím si. Horner je predsa len dosť nekonvenčný manažér ktorý absolútne pasuje do tímu vlastneného tak nekonvenkčnou firmou ako RB. Predsa len oni občas presadzujú koncept vysokého rizika v zmysle hesla Nevyskúšaš nezistíš alebo Čím bláznivejší nápad tým lepšie = ber ako" nadsázku" ( Viď ambíciu vyrobiť cestné auto, uvoľniť na to A.N a pod.) :smiley: Áno Ferrari potrebuje takého manažéra (najúspešnejšie bolo vždy keď ho neriadili Taliani) lenže je na neho pripravené ?

Navyše on konkrétne to robiť nepôjde určite. On sa cíti v RB dobre, tím riadi ako uzná za vhodné s plnou podporou vedenia, môže pracovať s ľuďmi akých si sám vyberie. Má voľnosť ktorú by mu Ferrari nikdy nedalo. Kultúra toho tímu je presne taká akú on potrebuje na prácu lebo si ju vytvoril. Nie že by to nedokázal vo Ferrari ale on nemá tu ambíciu a vie že by to bolo veľmi náročné ich o zmene konceptu presvedčiť. Ferrari si zakladá práve na kontinuite.

Sám Horner to navyše povedal X krát, že podľa neho je sen “každého jazdca či manažéra” o Ferrari len dielo nostalgie o ktorej si nemyslí že je z racionálneho hľadiska zhodná zo súčasnou realitou (naposledy to bolo tuším v podcaste In the pink) a že on sám preto takúto ambíciu nemá.
Takže reálne pokiaľ o neho bude RB stáť Christian ostane tam. Jediné miesto kde si viem a asi aj on predstaviť že by odišiel je stolička vo vedení F1 ako celku.
Takže musia akceptovať zmenu, nájsť niekoho kto by to dokázal rovnako dobre ako Horner a ideálne mal jeho skúsenosť z riadením tímu F1 (lebo inak nevyužije ich politický vplyv rovnako ako to nevie Binotto). Otázka je len, kde ho nájsť lebo takých veľa nie je.

1 lajk

Souhlasím - taky jsem to nemyslel tak, že by tu byla nějaká reálná možnost příchodu Christiana Hornera do Ferrari, ale v tom smyslu, že by Ferrari potřebovalo v čele osobnost Hornerova typu, někoho s podobnou filozofií a přístupem. I po stránce jezdeckého složení - když někteří přišli s myšlenkou, že soupeření Vettel - Leclerc ten tým roztrhne zevnitř, tak Horner dokázal zvládnout rivalitu mezi Vettelem a Webberem, kde to emocionálně jiskřilo daleko víc, i příchod Maxe Verstappena v době, kdy se choval jako tele, které potřebuje mít celou stáj jen pro sebe. Nechám bokem, že Helmut Marko měl mezi piloty vždycky své favority…

Briatore sa uz ani nemoze vratit, ved ma dozivotny zakaz posobenia v F1.

Dik za upozornenie… Vidíš na to že po tej kauze dostal zákaz som už aj zabudla. Ale aj tak sa bavíme hypoteticky. Ide o to co by mohlo pomôcť Ferrari.