Bolo by to ešte horšie: Nemôžeme sa zbaviť algoritmov, vysvetľuje Tombazis | Magazín F1 - F1online.sk

Jazdci by sa to naucili, - myslim si, ze nemas pravdu…

ked vidis, kolko ludi v time pocas race riesi live len motor, dobijanie, vyuzivanie atd, tak sa nemame o com bavit…
ja som si isty, ze nieco co robi na pozadi 20-30 ludi, mozno 10 na trati a 20 v zazemi timu live… ak toto vsetko das jazdcovi, mas apokalypsu…

proste som nazoru, ze by to nerobili ani nahodou tak rovnako, ako pises…

v tomto pripade som presne nazoru pana vyssie:

“Podľa Nikolasa Tombazisa je však súčasné riešenie oveľa lepšie, ako keby sa F1 rozhodla zbaviť algoritmov a všetko nechala na jazdcoch, ktorí by okrem energie v rámci predbiehacieho režimu mali narábať s celou batériou, rekuperáciou a supernabíjaním”

ale ano, bavime sa pri presne tychto pravidlach a 50-50% ake tam su.
a btw, vysledok ak by to manazoval jazdec by mohol byt taky, ze uz v prvej tretine rovinky za eau rouge by zacala klesat rychlost :wink: pretoze, naozaj neexistuje, aby jazdec nahradil elektroniku

mozno by to fungovalo pri pomere 70-30, ale keby teraz daju jazdcovi toto cele, tak by sa tym cela f1 este viac zhovadila

U minulých motorů prý bylo v továrně při závodu až 200 zaměstnanců, kteří se starali o různé natavení, závodní strategie, počasí a kdo ví co ještě.
Podobné je to i s FIA. Tam taky sedí hodně komisařů na ředitelství a hezky z dálky řeší traťové limity.
Takhle nějak vypadá dnešní kybernetický svět F1.

Lenze ti ludia nic s autom nerobia. Je to v rukach jazdca tak ci tak. V momente kedy auto opustia ludia pred startom VC, jediny kto nieco moze menit je pilot. Alebo teda AI, ktora sidli v aute. Je zakazane mat two way komunikaciu s autom, nemozes do neho posielat ziadne zmeny nastaveni ani nic podobne

Jazdec nema sancu toto ukontrolovat. Musel by mat v hlave cely plan nabijania pocas kola, sledovat aktualny stav nabitia baterie a percento zostavajucej energie, ktoru este moze pocas kola vyuzit. To uz aby v tom aute sedeli dvaja

Ako si predstavujes taketo zmeny mapovania? Ved by potreboval na volante 40 ovladacich prvkov aby to prestavil podla seba. Sami piloti niekolkokrat povedali, ze jedno kolo sa PU sprava tak, ked vsak v dalsom kole nieco zmenia (rozumej prejdu niektoru zakrutu inak) PU sa sprava inak. Lebo algorytmus to stale upravuje. ano, pilot nejake mapovanie na volante zmeni, ale len par preddefinovanych nastaveni

o nicom takom pilot nerozhoduje, rozhoduje o tom softver. Pilot ma svoje boost tlacitko na predbiehanie inak len stlaca plyn ako aj predtym a ECU so softverom rozhoduje, ako sa bude energia pouzivat. To je proste fakt a realita, ziadna masaz socialnych sieti.