Myslím, že rozumím. Na legálnost loňského motoru Ferrari bych nevsadil ani pětník. Jde mi jen o otázku image, toho, jak veřejnost vnímá toho, kdo zatlouká a oficiálně je čistý, a toho, kdo je oficiálně usvědčen. Podle mě Ferrari zatlouká právě proto, že usiluje o reakci prvního typu s tím, že ono to časem vyšumí. Oficiální přiznání už nikdo nevymaže.
V motoru podle mě byl buď vyloženě nelegální prvek - nebo spíše dosahovali nelegálního účinku skrze nějakou legální strukturu - jako její vedlejší efekt. Samozřejmě spekuluji, ale tomu druhému by odpovídala dvě fakta: za prvé) pro FIA asi bylo opravdu složité rozluštit, co se v tom motoru děje, za druhé) nutnost odstranit ten nelegální účinek vedla k nutnosti překopat motor, skoro až postavit nový. (To je právě to, co nejvíce zaráží - měla zaniknout dílčí výhoda v některých kolech, která umožnila příležitostně zvýšit průtok paliva - a najednou tu máme absolutní úpadek celého motoru.) A to Ferrari nezvládlo.
A dále je to: šasi bylo konstruováno na výkon motoru, který není.
Co hůře, už loňský koncept šasi dělal Ferrari problémy, byl nepředvídatelný, v některých závodech pomalý (hned Austrálie) a obtížně se vyvíjel. Na konci sezóny tak mělo Ferrari vůz, jehož aerodynamice do vysoké míry nerozumělo. To byl handicap i pro tuto sezónu, ostatně SF1000 je evolucí SF90. Takže i kdyby ten motor byl nakrásno v pořádku, Ferrari by asi v kondici zdolat Mercedes nebylo, byť v top 3 by byli, řekněme plus mínus na úrovni Red Bullu, možná za nimi. To základní neporozumění vozu se aktuálně projevuje v tom, že Ferrari není schopno udělat ani takové úpravy, aby svůj vůz výkonnostně stabilizovali. Tragédie se završuje tím, že jejich současná slepota bude mít vážné důsledky pro další sezónu (oni netuší, co funguje, jiné týmy ano) a pro sezónu 2022 (protože navrhovat vůz bez opory v znalostech, co se dosud osvědčovalo, čili stavět na bažině tápání, dobře dopadnout nemůže).
A k tomu personální zmatky, které vzniknou okolo Binottovy pozice a jeho důvěryhodnosti, deficit daný tím, že Vettel je na odchodu a nikdo neposlouchá jeho zpětnou vazbu (mimochodem ve Spa - opět dohadování se o strategii přes rádio), a k tomu myslím, že je jen otázkou času, kdy se začne ozývat i Leclerc.