Binotto nesúhlasí s návratom desaťvalcov: Pozerať sa do minulosti vám nikdy nepomôže | Magazín F1 - F1online.sk

Tím Sauber hneď na prvých pretekoch sezóny prekonal svoj minuloročný bodový zápis. Švajčiarska stajňa dnes pracuje naplno na rozvoji tímu a infraštruktúry pod novým vedením. Prevádzkový a technický riaditeľ Mattia Binotto sa ujal kormidla vlani v lete a nedávno sa k nemu pripojil nový šéf stajne Jonathan Wheatley. Obaja majú pred sebou, ako to povedal prvý menovaný, „zdolávanie hory“.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/195499/binotto-nesuhlasi-s-navratom-desatvalcov-pozerat-sa-do-minulosti-vam-nikdy-nepomoze

10válce bych chtěl, ale on má pravdu, je to špatně…je potřeba jít dál.

Drzme sa planu EU. Po 2035 ziadne spalovacie motory! :upside_down_face:

Nechte to na nich…

To určitě ne, spalovaky tam budou dál…

Binotto jednoducho kope za Audi

1 Like

LM nech si spravi prieskum co chcu divaci vidiet na trati a to nech presadia. Viac k tomu nic netreba dodat.

2 Likes

by ma zaujimalo, ked Audi hladalo niekoho za sefa stajne, pozerali sa do buducnosti alebo hladali v minulosti. Mam pocit, ze nenajali 15 rocneho s hlavou plnou napadov.
F1 si musi pripustit ze namontovat 200kg monstozitu do 500kg auta bol hlupy napad. vratit sa spat a potom dalej vyvijat nieco nove. Montovanie stale vacsej baterky vedie k Formuli E.

sucasne PU vazia min 150 kg. to je uz komplet aj s bateriou. Minimalna vaha jeobmedzena pravidlami inak by sa uz zrejme dostali hlboko pod tych 150.

1 Like

Jsem přesvědčený, že nikdy, ale opravdu nikdy v historii se nestalo, že by lidstvo nechalo rozhodovat veřejnost a ta by zvolila nejlepší řešení.
Myslím naopak, že tento způsob rozhodování je ten nejhorší nápad, který kdy někdo dostal…

1 Like

dobra uvaha. :+1:

ps:

2 Likes

Já bych napsal pravidla pro motory na dvě řádky.

• chemická specifikace paliva
  • jeho množství na závod

Už teď vím, jaká koncepce by vyhrála a proč.

aka by vyhrala?

Efektivita je klíčem

Takže vítězí:
Vysoká termodynamická účinnost
Vysoká energetická hustota
Nízké ztráty
Možnost rekuperace energie

Hlavní kandidáti:

• Hybridní spalovací motor (jako dnes) –
    ale extrémně optimalizovaný
    Kombinace spalovacího motoru s
    rekuperací (MGU-K, MGU-H)
    Turbomotor s extrémní účinností a
    rozšířenou elektrifikací (větší baterie,
    aktivní chlazení, lepší rekuperace)

Výhoda: známá technologie, už dnes dosahuje +50% účinnosti

• Vodíkový spalovací motor
    Možný, ale méně výkonný než benzín a
    složitější konstrukce

Hlavní nevýhoda: horší energetická hustota a obtížné skladování

• Vodíkový palivový článek
    Extrémně účinný (až 60%), velmi tichý,
    elektrický pohon

Nevýhoda: těžký a objemný systém, nevhodný pro rychlé změny výkonu

• Malá turbína s generátorem (range
    extender) + elektromotory
    Např. letecký systém: malý spalovací
    motor
    běžící stále optimálně, napájí baterii +
    pohon

Super lehké řešení, ale zatím si to nikdo netroufl vyvíjet.

Nejpravděpodobnější vítěz:
Vyhrála by pravděpodobně hybridní koncepce se silnou elektrifikací – velmi podobná té dnešní, ale:

MGU-H by zůstal
Ještě větší akumulátor
Možná 3 elektromotory (jeden na zadní nápravě a dva vpředu pro vektorování)

Optimalizovaný 3válcový nebo 4válcový spalovák s vysokou účinností.

Závěr:
Nejlepší koncepce by byla ultra efektivní hybridní motor s extrémně řízeným spalováním, rekuperací a pokročilou elektronikou.

takze kazdy z tych hlavnych kandidatov by stal tak 3 miliardy a 3 roky na vyvoji a v konecnom dosledku by bol jeden vyrobca tak o 2s na kolo rychlejsi a ostatni by to zabalili.
Preste koli tomuto motorove pravidla nemaju iba 2 riadky.

Já bych dal jen rozměr auta, váhu a maximální výkon.
A řekl good luck. :slightly_smiling_face:

1 Like

Jinak konečně došlo na tvá slova. :grin:

:rotating_light:MERCEDES ZJISTIL NĚKTERÉ PROBLÉMY PŘI TESTOVÁNÍ MOTORU 2026 NA SIMULÁTORU

“Tým Mercedesu přišel při simulacích na něco nečekaného a velmi znepokojivého jako příklad: vůz vyčerpá veškerou elektrickou energii uprostřed rovinky v Monze”

“Během velké části této jízdy, přibližně za boxovou uličkou, bude k dispozici pouze výkon tepelného motoru s odhadovaným výkonem mezi 540 a 570 koňmi. Paradox spočívá v tom, že v té chvíli by F1 mohla být za sebou nechána vozem F2. Ano, formule 2 by díky vyššímu výkonu mohla jezdit více. Mecachrome, její výrobce, uvádí výkon 620 koní.”

RBPT s tymto prisiel pred rokom. Mercedes teraz… nemas z toho stavy uzkosti?

7 Likes

Ne. Já se moc těším. :grin:
Rbpt bude pomalý už před boxovou uličkou.
To mi stačí. Jsem skromný.