Audi je oficiálne vo Formule 1 len niekoľko mesiacov, ale už si stihlo pohnevať mnohých fanúšikov. Nemecká automobilka, o ktorej príchod sa šport toľko usiloval, najprv nehlasovala za zmeny pravidiel pre rok 2027 a teraz nechce návrat atmosférických motorov do F1.
a to ma pre boha aky zmysel zvysovat pocty valcov? jedine zvysit vahu a naklady
pred 30timi rokmi z 1,5l v6 turbo zmykali v kvalifikacii 1500koni a teraz na motory ktore dnes nemaju ani 500koni po zvyseni na 60:40 by mali nieco okolo 530koni chcu nasadit v8 turbo?
ved dnes by uplne stacil 4valec s objemom daleko pod 1l a v pohode by dokazal dat tych 500-550 koni
až na to že atmosfera preži teba aj tvoje deti ak nejake vobec budeš mať vieš prečo večina by chela atmosferu ( zamna je to jedno) nielen že ten zvuk je uplne ina liga ale i cena toho motora je o hodne mešia ako napriklad dnešne motorov ktore su extremne drahe o proti atmosfere a čo je asi hlavne tak u Atmosferi je nišia spotreba (nieždyto plati) a je ekologickejšia
čiže prečo atmosferu cheme lebo je lacnejšia je ekologickejšia ma často krat menšiu spotrebu a ako bonus ma to neuveritelny zvuk
Příchod Turba do F1 nastolil to nejnapínavější období válek motorů jaké jsem v F1 zažil.
Návrat čistého turba bych uvítal v jakékoliv podobě. Klidně i šestiválec o obsahu 1 000 - 1 300 ccm.
Motory by konečně byly hodně lehoučké i obratné a přitom pekelně silné. F1 by se konečně vrátila k pravému formulovému závodění a přitom by náklady na motoru klesly cca na jednu třetinu současné sumy.
Asi jediné na co by si pak diváci stěžovali by byl zvuk útočících komárů. Ale když si někteří zvykli na kvičení kyselin, tak zvuk nových foukaček by bylo to nejmenší zlo, když všechno ostatní by byly pouze výhody i sociální jistoty.
Dnes je spotřeba paliva 70kg za závod. V8, V10 z 80-90 měly spotřebu 160-170kg na závod.
Dnes použiješ 6-7 motorů za sezónu?
Předtím jsi měl 3-4 motory na víkend, dostal by ses možná k 70-80 motorům na jezdce.
kym sa nezmrazil vyvoj v8 tak tie motory boli tiez riadne drahe ved cena bola jednym z argumentov preco mosley prisiel s konceptom tkz. svetoveho motora, chcel mat lacny preplnovany motor ktory by sa v urcitych modifikaciach mohol pouzivat aj v inych seriach.
nuz ale kedze jeho nasledovnik todt dal automobilkam potom pri navrhoch pravidiel volnu ruku tak to dopadlo uplne opacne
Oproti turbu má atmosféra jedinou výhodu a to je zvuk. A to je vlastně spekulativní kritérium, protože z mého osobního pohledu je zvuk dobrej na krátkodobej wow efekt, po delší době tě to začne štvát a nasadíš sluchátka.
Oproti hybridu by atmosféra měla být lacinější, ale jak píše kolega, né nutně o tolik.
Co je ekologičtější je na dlouhou debatu (záleží jak se co posoudí) ale že má atmosféra menší spotřebu je logický nesmysl. Naopak při stejném výkonu bude mít atmosféra spotřebu zdaleka nejvyšší, protože má nejmenší efektivitu. Hybrid o dost vpředu.
Co se týká váhy, tak při stejném výkonu bude nejlehčí turbo, atmosféra lehčí než hybrid ale hybrid vyhraje na efektivitu.
to su polo pravdy dvôvod prečo bola tak vysoka spotreba bola snaha dosiahnuť maxsimalneho vykonu ak by bolo medzenie spotreba nebo vykonu motora tak ta spotreba by šla rapidne dole a dokonca by prekonavala dnešne motory 2 spolahlivosť motora priam nato nadvezuje opeť prisnahe dosiahnutia maxsimalneho vykonu bolo často na ukor spolahlivosti nehovoriac otom že dnešne možnosti meterialov su na vyšiej urovny ako pred 20 rokmy
tento argumet nefunguje dvovot prechodu od atmosfer bol ten že v tedy Výrobcovia motorov (ako Mercedes, Renault či Honda) potrebovali, aby technológie vyvíjané v F1 boli prenosné do sériových áut. Keďže svetový trh smeroval k downsizingu a eletrifikacie ale čo si budeme bola to slepa cesta vyrobcov motorov
bohužial si to pletiete atmosfericke motory maju nišiu spotrebu jasne ked dotoho budeš tahať hybrid tak je to zase niečo ine ale ked si zoberieš atmosferu vs klasicku motor s turbom tak je atmosfera ma lepšiu spotrebu jasne že ked daš hybrid tak je jasne že ma menšiu spotrebu ale kôli hybrid je zase drahši čiže v podstate su natom rovnako lebo tam kde ušetriš na vyrobe tak minieš na spotrebe a zase naopak
ved oni na to tlačili najviac taky renault si dal ultimatum že ked sa to nezmeny tak skončia to vyrobcovia motorov cheli ušetriť tim že motor z F1 budu tahať do sierovych aut
Nejlepší motor byl je a bude V6 1.6L turbo hybrid s poměrem 85:15.
Prostě roky 2019-2021.
Nikdo nic lepšího nevymyslel a ani nevymyslí. MGU-H. Prostě naprostá genialita.
Ono možná by stačilo vrátit MGU-H. do dnešních motorů a byla by to ještě větší pecka.
Preco sa zase do F1 miesa spotreba? Palivo bude ekologicke a na spotrebu je zamerany WEC. F1 bola a ma byt o cistej rychlosti a nie o setreni paliva, gum, bateriek, prevodoviek, elektroniky a ďalsich nezmyslov. Predpisovat, coho kolko sa ma pouzit za rok, je sprostost. Ani v inych sportoch sa nepredpisuje, kolko lopt, trickek, trenirok, kopaciek, tenisiek, rakiet, bund, lyzi a dalsich spotrebnych materialov sa smie pouzit za rok.