Antonelli o práci s Bonom: Mám šťastie, že tu mám niekoho takého | Magazín F1 - F1online.sk

Peter Bonnington je v Mercedese dôležitou postavou. Dlhé roky v tíme pracoval ako pretekový inžinier Lewisa Hamiltona, s ktorým si vytvorili veľmi pevné puto. Dnes “koučuje” Andreu Kimiho Antonelliho. Mladý Talian je z tejto spolupráce nadšený.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/192835/antonelli-o-praci-s-bonom-mam-stastie-ze-tu-mam-niekoho-takeho

Bezpochyby nejkvalitnější race engineer.

Bezpochyby najlepší človek pre nováčika akého si môže želať

To Kimi popisuje veľmi správne.

Má mu čo odovzdať, vie sa na neho spoľahnúť v rozhodnutiach ktoré nemá ako vedieť urobiť sám, plus veľký kľudas.

Ale Mercedes má oboch inžinierov kvalitných.

Out of topic teraz sa to tu zjavilo. Povedal to pred Činou

A pre humor = snáď tam tej talianskej kultúry nebude priveľa :rofl:

Na to, že je najlepší, tak si nejako nevedel rady so zúfalým Lewisom, ktorého musel prosiť Wolff, aby jazdil. Určite je veľmi dobrý, ale na GPho a jeho prácu s Maxom nemá žiadny inžinier. Ten zvládne Maxa v každej situácii. Keď treba, tak ho aj zruší ako pred rokom v Maďarsku. Ale tá ich vysielačka, kľud a istota je top, najmä keď ide do tuhého alebo keď je ťažké počasie. :slight_smile:

Ale pre Kimiho je určite super Bono. Navyše Kimi vyzerá byť v pohode a nebude problémový ako bol napríklad Tsunoda vo svojich začiatkoch.

A kdo je nějaký GP? Grand prix?

GP predáva lístky na Grand Prix a Bono predáva bony.

Gianpiero Lambiase. :slight_smile:

Aha, no, tak vidíš. Nějaký “GP” ma zkušenost s trojnásobným šampiónem, Bono koučoval celkem 14, teda 15 titulů. :upside_down_face:

Už mi je to jasné, svedok Hamiltonov na druhej strane. Históriu nezmeníš, 4 tituly sú 4 tituly.

A kvalita inžiniera sa nemeria titulmi, on ich nevyjazdil. :slight_smile:

2 Likes

Jaj, pravda. Tak tedy Bono působil byl a je součástí úspěchu s 8 tituly PK v řadě. :face_with_hand_over_mouth:

Btw. to samé můžu ja tvrdit o tobě - svědek Verstappenův.

Ja si nevymýšľam počet titulov. :slight_smile:

Rozmyslam ako velmi velmi musis byt zaujaty a neobjektivny aby si inziniera ktory robil s Michaelom Schumacherom a Hamiltonov, a je respektovany vsetkymi timami v padoku zhadzoval ze nie je taky schopny ako ten a ten.

Vsetky cest Lambiasemu, vyzera velmi schopne a zrejme patri k topke ale skusenosti nema este tolko ako Bono ani zdaleka.

2 Likes

Vôbec to nie je o zaujatosti, Bono je top inžinier. Určite patrí tak do top 3 v F1, ale na GPho skrátka podľa mňa nemá. Bono si nedokázal poradiť s náladami Lewisa, keď bol nervózny a niečo nešlo podľa jeho plánu. Viackrát to musel zachraňovať Wolff a aj ten Lewisa vyslovene prosil.

Jediné čo tvrdím je, že komunikácia GPho s Maxom je podľa mňa skrátka ešte o level vyššie ako Bono s Hamiltonom. Ukazuje sa to hlavne v náročných podmienkach. Ten ich kľud, rozvaha a chladnokrvnosť, keď ide o veľa, je top. Minuloročná Brazília bola toho ideálnym príkladom. A Maďarsko zas bolo príkladom, že GP vie uzemniť Maxa, keď to treba a nemusí zasahovať Horner s prosíkom, že áno Max, my vieme, že sme to pokazili, prosím ťa jazdi ďalej.

To nie je žiadne zhadzovanie Bona.

A ten argument o skúsenostiach je mimo. Obaja sú tam už toľké roky, že je to jedno či je niektorí z nich o pár rokov viac alebo menej.

Jos tomu absolutně nerozumí. Občas zapne wikipedii nebo youtube a dá sem věci bez kontextu. Bono co pracoval i s JB v 09 rozhodně je nejlepší závodní inženýr v F1. Jeho práce s piloty je toho důkazem. A nemusel nikomu z nich říkat “it’s childish”

A prave o tom to je. GP vo vypatej situacii ked treba, tak povie pilotovi “it’s childish”, pilot stichne a sustredi sa na jazdu. Bono ostane potichu pocuvat nezmyselny narek pilota a caka kedy zasiahne Wolff. To je prave ten rozdiel.

(post deleted by author)

Ulohou inziniera je komunikovat s jazdcom tak aby mal vsetky potrebne informacie a bol s komunikaciou spokojny. Hamilton vyzaduje iny sposob komunikacie ako Max a aj on inak komunikuje ako Max. Hadat s Hamiltonom vo vysielacke ze sa chova detinsky urcite nie je spravny pristup ktory by u Hamiltona mal pozitivny outcome, pri Maxovi to moze byt spravny pristup.

Cize nie, nie je lepsi ten pretekovy inzinier ktory lepsie vynada jazdcovi, podla toho sa kvalita naozaj nehodnoti ale ten ktory dokaze presne vycitit co jazdec v danej chvili potrebuje, aj ked to ma byt zasah Tota.

2 Likes

Nejde o to vynadat jazdcovi, ide o to zvladnut ho. Pilot ma na komunikaciu svojho inziniera, ak zasahuje sef timu, tak je to vyhrotena situacia, ktoru inzinier nezvladol. A mozno prave preto, ze z Hamiltona tam robili modlu, ktora sa nikdy nemyli a nikdy ho Bono neodbil, tak mozno preto obcas nastali taketo situacie.

Ale aj bez ohladu na tieto situacie mi skratka GP pride este o level vyssie ako Bono. Najma v tazkych podmienkach ked prsi alebo sa ide prezuvat zo slickov na mokre a naopak. Oni maju tu komunikaciu tak perfektne nastavenu, ze som za tie roky snad nevidel jeden chaoticky moment ohladom povolania do boxov.

Opakujem, ze tym nezhadzujem Bona, ktory je top inzinier a zaradil by som ho urcite medzi najlepsiu trojku.

To, že mu naopak vynadal, když mu řekl It’s childish, ho degraduje v jeho serióznosti a důstojnosti. Bono nemá potřebu tohle říkat protože má svou důstojnost a ví, že se jejich vysílačky zveřejňují. Což tomu Lambiasemu zjevně nedochází.

Nic nedegraduje inziniera ani sefa timu v jeho serioznosti a dostojnosti viac ako takato vysielacka.

Predsa nikto nie je viac ako tim, ci? :slight_smile:

Prave vtedy mal Lewis dostat nalozene, nech sa spamata, 8 rokov mal najlepsie auto a aj potom mal stale vitazne auto (hoci nie najlepsie). Ale takto si ho vychoval Mercedes od zaciatku. Keby Max nalozi na tim tak ako Lewis po Monaku 21, este k tomu neopravnene, ked to bol prave Lewis, kto to posral, tak Maxa stary Helmut roznesie po vsetkych mediach.

Maxa roznese starý Helmut? :joy::joy:

Vždyť ti snad mají i intimní poměr. :joy: