I obyčejný laik vidí, že křídlové prvky s pevností nemají mnoho společného. Dokonce je možnost díky kamerám vidět pouhým okem jak křídla během jízdy mění svůj tvar.
Je evidentní, že FIA beztrestně neplní svou velice dobře placenou práci a raději dává přednost penalizacím za porušování traťových limitů.
RB vyplakava ked prehrava. RB vyplakava ked vyhráva.
v clanku sa pise ze kridla maju vydrzat 60N, no to nie je velmi vela, pri ohnuti do 3cm.
cakal som ze tie kridla su kompaktnejsie. su ako zuvacka🤔
Možno to medzičasom opravili, ale je to 3mm.
Takou malou silou snáď testujú tie najslabšie časti celého krídla. Tá hlavná lišta unesie stovky kg.
moja chyba bolo tam 3mm (zle som napisal),
kazdopadne 60N je velmi malo
Na tom nezalezi kolko je tam mm alebo Newtonov. Pravidla su pre vsetkych rovnake. Ak sa RBR nieco nepaci, ma to nahlasit.
Druha vec je, ze za nahlasovanie priestupku mas platit, co je cista hlupost a FIA ma preverovat kazde podozrenie obchadzania pravidiel, je predsa dozorny organ. Je to ako snazit sa nahlasit ciernu stavbu u suseda ale vypytaju si od teba za to peniaze. FIA si ma sama strazit svoje pravidla (platil niekto za Pereza v Kanade poplatok, ked akoze porusil pravidla? Niekto ho nahlasil a zacaloval?) nie cakat, co im pipne od RBR platba, aby vysetrovali kridla Ferrari, McLarenu ci Mercedesu.
Poplatek je logický, bez něho by to bylo: “Změř tohle, změř tamto. A teď tohle a tamto.”
Bez poplatku by každý tým podal 1000 žádostí na přeměření…
A díly jim na stolech napřistanou. Všechno to je docela dlouhý proces.
S tím samozřejmě souhlasím, ale FIA bez oficiálního protestu odmítala prošetřovat i tak závažnou záležitost jakou byly v 2009 dvojité difuzory se kterými přišly týmy Brawn GP, Williams a Toyota.
Na poplatku nie je logicke nic. Ked nieco zalujes, mas mat dokazy ze niekto obchadza pravidla. V ostatnych pripadoch si ma FIA dohliadat na pravidla sama. Ak sa kridlo ohyba o 1cm a vidiet to aj na kamere na nose, FIA sa ma pozerat a nic nerobit az kym niekto nezaplati a nepoda protest?
Křídla prošla všemi metodami měření, takže všemi pravidly.
Tak jak to má udělat?
Ani RB sám neví, takže prosí Aston, aby protestovali oni.
Podľa mňa to FIA aj naschval nerieši keďže sú teraz závody veľmi vyrovnané… Inak starý uplakaný Red Bull z pred roka 2021 je zase späť
Aj kridla RBR v 2021 presli meraniami a predsa prisla zmena sposobu merania pocas sezony. Aj v 2022 sa uprostred sezony menili pravidla pre podlahy, aj ked na zaciatku sezony vsetko zodpovedalo pravidlam. a minuly rok detto, mozno v Astone by vedeli rozpravat.
Ale tento rok uz treba dohnat RBR a oni su medialne oslabeni konstantnymi utokmi este spred sezony, takze sa nejake obchadzanie pravidiel u konkurencie skratka vyriesi privretim oci
2021 si stěžoval Red Bull na zadní křídla Mercedesu, taky se tam měnilo měření flexibility. 2022 a 2023 se vydala TD s ohledem měření, nešlo teda o úpravu pravidel, jen FIA doplnila to, kde měla mezeru. Já souhlasím s tím, že pokud je něco v rozporu, tak ma FIA konat. V kontextu toho, jak 2010 FIA nedokázala nic najít na flexible wings u Red Bullu, tak na to přešli pak i ostatní týmy.