Dufam ze budu nadavat na hluk podla hesla Otevrel si hospodu a zacli mu tam chodit lidi
toto ani inak dopadnut nemoze
prijmy zo spotrebych dani z paliv su vyraznym zdrojom pre statny rozpocet a ak vyznamna cast aut bude na elektrinu tak ten vypadok niekde budu musiet vybrat
ja uz dlho tvrdim, ze ak sa elektro auta presadia vo velkom tak niekoho napadne zaviest plosne elektronicke myto na vsetky auta a vsetky cesty
v krajinach kde maju satelitne myto pre nakladiaky je to uz len otazka politicka, lebo technologiu na to maju plne pripravenu a zaviest to vedia radovo v mesiacoch po schvaleni zakonov
ono ani v12/10/8 neboli lacne motory. co myslis preco sa preslo z v12 na v10 a nasledne na v8? islo o cenu, lebo boli v12 a nasledne v10 priliz drahe
a aj v8 boli zo zaciatku drahe a zlacneli az potom ako sa zmrazil vyvoj
aj dnesne motory mozu byt lacnejsie ako v8 ak stanovis, ze na ich vyvoj nemozu minut miliardu a nasledne zmrazis vyvoj
Super tak mozu monoposty este skratit o pol metra, nech maju rozmery auta a nie autobusu.
Mal som 7 rokov 3,5l V6 (samozrejme na cesty a nie sportak) a cista atmosfera - radost jazdit, predbiehat… ak by to slo v F1 - atmosfera a napr. V8, V10 atd… - paraaaaada, ale asi uz usiel vlak
Presne tak čistá atmosféra V8 alebo v10 20000 ot. Snáď sa dočkáme že sa to vráti.
Mne by ten KERS ako je spomenuty v clanku nevadil. Uz tym ze by sa zahodilo turbo a mgu-h by sa usetrila nejaka hmotnost.
V12 urcite neprejde ako navrh. V10 bude stale drahy. Jedine ak iba cista atmosfera so syntetickymi palivami. V8 nema zmysel, nakolko V6 je vyskusany a prevereny. Skor iba zrusia MguH ake ekektro ostane, nakolko aj vo WEC s tym jazdia a F1 si nemoze dovolit ist do historie kde neboli hybridy. Vsetko tlacia na ekektro takze to aj ostane.
Když se už roky před spuštěním nových motorových pravidel otevřeně a hlasitě mluví, že F1 opustí kyseliny a vrátí se ke klasickým motorům, tak je s kyselinami něco hodně špatně a ti pravidla roku 2026 protlačili by měli skončit u soudu.
Ako si myslis, ze F1 zostane technologicky relevantna ked na cestach budu chodit self driving EV s dojazdom niekolko tisic km. do 2035 ma prava na EV seriu Formula E. Vidis to potom tak, ze F1 bude elektricka? Ja vidim skor cestu akou idu amercke ■■■■■. F1 by mala mat svoj technologicky element hlavne ohladom konstrukcie chassis a aero. Pravidla by sa mohli menit kazdy rok. Motor nie je velmi zaujimavy komponent.
Na tohle není jednoduchá odpověď.
Souhlasím s myšlenkou, že motor není oproti aeru tak zajímavý, na druhou stranu si myslím, že ta motorová soutěž drží v F1 velké hráče typu Mercedes, Honda a atd.
Co mě přijde směšné je ten kočkopes navrhovaných pravidel z článku. Na jedné straně se stále snaží dbát na efektivitu via upravený systém spalování a pořád obrovská elektrická část, na druhé straně staví na prehistorických atmosférách, které budou vždycky méně efektivní. A další věc je, že je blbost zkracovat interval použití daných motorů.
Za mě klidně přežiju návrat atmosfér ale ať se teda na plnou hubu řekne, jde cestou hlučné zábavy pro masy a zavedou se V10 se syntetickým palivem a nevymýšlí se tyhle kočkopsy.
To by byl další neuvěřitelný přešlap od FIA a F1
ja som za hlucnu zabavu pre masy
vsak o tom hovorim. Bude F1 od 2035 EV seria? Ak si chce ohladom motoro F1 zachovat relevanciu aj o 10 rokov bude to musiet byt EV seria. V opacnom pripade to moze byt hlucna zabava.
Když slyším tohle, tak se ani nedivím.