Alonso bol za prezidentom FIA, rieši národnostnú diskrimináciu Španielov | Magazín F1 - F1online.sk

Neviem no. Suhlasil by som s nazorom, ze taka STU nie je uplne zla, ale medzi nie uplne zla a velmi kvalitna je tiez dost podstatny rozdiel. To co je u nas velmi kvalitne by v takom Rakusku alebo Nemecku podla mna neobstalo ani ako podpriemer. Ale ano, v ramci Slovenska je to urcite to lepsie, co mame.

Urcite suhlasim, ze to hra rolu, druha vec je, ze vacsina Slovakov uz neuznava ani odbornikov, ktori tie tituly z kvalitnych skol maju. A to nehovorim len o slovenskych odbornikoch, ale aj o tych zahranicnych. Ked niekto ako Pellegrini povie, ze ide riesit klimaticku krizu cez zdravy sedliacky rozum a ludia mu na to tlieskaju, tak to asi hovori za vsetko.

Ach jo.

Trochu se dneska míjíme.

Takže abych se dotkl jen dynamiky debaty - obvykle nereaguji na osobu X, ale napíšu věcný příspěvek, ať už diskutabilní či nikoli, a následuje reakce/kopnutí ze strany X, prakticky vždycky - je to až dotěrné. Vytištěnými pejorativními výroky X na svou adresu bych si mohl vytapetovat byt. A na rozdíl od mé kritiky, případně sarkasmu to jsou skutečně urážky, například výroky o mých údajných duševních poruchách (dneska narcismus, dříve psychopatie apod.). Takže pláčeš na špatném hrobě, primární problém je v X a stačí, když X přestane/přestanou reagovat na každý můj příspěvek.

A znovu, nebavíme se například o hodnocení výkonů na trati, ale o základní logice a ochotě/nutnosti ji dodržovat. Když si půjdeš zahrát tenis a na druhou stranu kurtu se ti vnutí někdo, kdo permanentně své míče zahrané do autu bude označovat za vítězné a tvé míče do kurtu za chyby, asi to nebudeš akceptovat a především nebudeš považovat takového tenistu za kompetentního hráče. A patrně mu to i řekneš a pošleš ho se ten tenis doučit. Ale to není urážka, nýbrž kritika. A mohu ji vyjádřit i sarkasticky, to je běžný prvek reálného života, vyjadřovat respekt hlouposti opravdu není nic, co by mělo pohoršovat. Stojí na tom i podstatná část duchovní tradice Západu (sokratovská ironie nebo žánr satiry a komedie). Jistě, mohu odejít z kurtu, ale nemyslím si, že jako někdo, kdo se snaží své soudy odargumentovat, i ty fanouškovsky zabarvené, mám vyklízet prostor někomu, kdo se o to nesnaží vůbec.

BW, s kartou vzdělání tu operoval dříve X - v tom smyslu, ze vzdělaní jako on mají odpovědné politické názory a blbý + nevzdělaný plebs volí tak, jak volí. S tvým dovolením toto rozšířené, ale patologické klišé formálně vzdělaných vrstev komentovat nebudu.

4 Likes

:+1:

3 Likes

S týmto príspevkom sa na sto percent stotožňujem. Aj s rizikom, že budem obvinený že nemám riadne skončenú základku…

1 Like

Ja si sem na forum obcas tiez len pridem vypustit paru a emocie. Samozrejme, rad aj podiskutujem, ale tiez nemam ambiciu, aby kazdy moj prispevok bol epistemologicky (inak neviem, co to znamena:)), logicky a verbalne presny. Celkovo robit usudky o vzdelani, na zaklade toho, co niekto napise na fore o F1, to sa mi zda prehnane.
Cim neupieram nikomu pravo, aby logicky nepresne prispevky kritizoval (sam to robim), ale do osobnych utokov to posuvat netreba. Lebo presne to spochybnovanie niekoho vzdelania je - osobny utok. Nech si kazdy odpovie, ci ma nieco take za potrebu. A nech si kazdy sam pre seba odpovie, ci osobne utoky splnaju atribut konstruktivnej diskusie.
A sorry, aby sme sa tu posuvali do roviny, kde tu teraz ludia budu vytahovat, ake maju skoly, ved to uz je ake trapne. Nie sme deti.

Take svinstvo,ake sa udialo v danej kauze ale nikdy predtym nebolo. Konstrukteri a inzinieri prechadzali z jedneho do druheho timu,to bolo bezne.
Bezne ale nebolo,aby sa jeden tim dostal k takemu mnozstvu dusevneho vlastnictva, ako to bolo v tejto kauze. Ja povazujem trest za adekvatny,aby sa o to uz nikdy nikto o to ani len nepokusal. Keby RD a jeho ludia hned nahlasili, ze dostali materialy konkurencie, tak by som zatlieskal navrhu na udelenie ceny za fairolay.
Nech boli pohnutky FA akekolvek,u mna si v tomto pripade zadluzi obdiv za toto. Skoro vsetci o tom vedeli a nikto nekonal.

1 Like

Súhlas a akože “džísis”, čo sa to tu preboha pardon za výraz “melie”?

Najprv vecne - Fernando asi nie je v dobrom rozpoložení tak si zrejme týmto uľaví a tiež možno dúfa, že vytvorí tlak aby sa mu niečo v budúcnosti prepieklo. Nemyslím, že s tým celkom uspeje, ale nejakú logiku to má. Iná vec je, že to považujem za presne ten typ krátkozrakej blbosti vyplývajúcej z jeho hlboko zakorenenej neistoty (písal som o nej viackrát), ktoré ma na ňom občas dosť vytáčajú. Je to také to typické pre stromy nevidím les alebo “zákon ulice” kde treba reagovať na každý podnet a strategické myslenie sa rozplýva. Nie je to prvýkrát, takto tlačil na komisárov a FIA už v Monze 2006 veď si to nájdite, ale to aspoň bojoval o titul, rovnako tak zbytočne tvrdo na Renault vtedy. V 2007 v Maďarsku tiež mohol zachovať chladnú hlavu (teoreticky ho to stálo titul), rovnako tak v 2015 nemusel mať až také poznámky na motor Honda rovno v Japonsku či aj teraz v Austrálii to vybrzďovanie Russella. Všetko toto dokopy zrejme ničomu nepomohlo, ale tak keď si nevie pomôcť, tak už to skrátka treba trpieť. Ale inteligenciou to nie je. O múdrosti by sa dalo baviť, ale to je zložitejšia téma.
To je ale celé - čokoľvek navyše je už emočná poleva z jednej alebo druhej strany, tak o niečom svedčí ak vystačí na 180 príspevkov. :thinking:

A k diskusiám - presne tak ako píšeš. Ono by to vlastne aj všetko mohlo fungovať, keby tu bola výraznejšia snaha o umiernenosť. Aj teoreticko-akademické dišputy (veď sa ich sám aj rád zúčastňujem), aj emočná podpora favoritovi a hecovanie - ako prečo nie?
Ale k tomu by bolo dobré mať nakročené k mierneniu mantinelizmu, ktorý je prirodzený, ale nevyhnutne vždy eskaluje. Ľudia majú prirodzenú tendenciu veci tlačiť do čierno-biela, 0 alebo 1 alebo čokoľvek.
Potom sa to najprv prenáša do jazykových prostriedkov - ten jazdec je “pomalý”, “mal by vypadnúť”, “dostal naložené”, a samozrejme používanie obľúbených prívlastkov ako “vždy”, “nikdy”, “absolútne”… a dalo by sa pokračovať.

Takisto to priznanie si vlastných favoritov a preferencií, ktoré aj tak sú často jasne čitateľné. Ale prečo nie, Ty fandíš tomu, tak sa berie s rezervou to, ten fandí tomu a berie sa s rezervou tamto.
Ale v nejakej miere - tiež ma dosť nepríjemne prekvapilo keď tu včera nabehla Kiks a hovorila ako by urobiť George to čo Lewis pri štarte tak tu horí fórum. A áno - samozrejme že by to tak bolo, to má pravdu. Ale hoc som tu jeden z mála kto Georgea ešte vcelku môže, nebolo by to bezdôvodne aj keď zrejme by to aj malo ďaleko do spravodlivého posúdenia. Ale tak budem sa opakovať, skrátka niekomu George sympatický nie je a bude ho preto hodnotiť príkro aj nespravodlivo. Ale má to svoje dôvody a dá sa to filtrovať - pomôže ale ak to aj v tom jazyku bude, aj v tom priznaní biasu nebude vyhrotené.
Na druhej strane aj v spomínanom prípade, čo vlastne Kiks chce? Aby bol George naozaj majstrom sveta alebo len aby miestna komunita uznala, že môže byť? Od fanúšika čakám skôr to prvé, to druhé samozrejme naštve ak máš iný názor, ale tak…2-3 hlboký nádych a výdych a ide sa ďalej nie?
Je pravda, že sme doteraz ako ľudstvo neboli veľmi stavaní tak často a tak výrazne sa stretávať s tým, že niekto tvrdí (primárne na internete) niečo s čím nesúhlasime alebo je rovno proti nám. JE to väčšia porcia hoc len implicitného konfliktu ale tak preboha, už je aj dosť rokov sa ho trochu naučiť zvládať nie? :unamused:

4 Likes

Abych to upřesnil, Maxi, protože Unleashova formulace to trochu posunula, nekritizuji, že někdo má nebo nemá takovou nebo makovou školu. Kritizuji úroveň kompetencí u někoho, kdo si tyto kompetence někdy až ostentativně připisuje.

1 Like

Ano, to som samozrejme zaznamenal a vadi mi to. No na druhej strane si myslim, ze to casto oplacas rovnakou mincou, teda urazkami, a nie len ,kritikou" a ,sarkazmom", ako sa teraz snazis naznacit. Staci si pozriet tvoje prispevky v tomto vlakne. Tam by som videl najvacsiu slabinu tvojej obhajoby.

Cize prilezitost pre obe strany vstupit si trochu do svedomia a netahat to tu do osbnej roviny.

Ale uz mam pocit, ze sa az prilis staviam do pozicie moralnej autority, tak to asi na tomto mieste ukoncim tvrdenim, na ktorom sa snad zhodneme vsetci: najlepsie by bolo, keby sme sa pri vzajomnej diskusii inspirovali @Evap, ta dokaze vzdy reagovat zmierlivo a absolutne nekonfliktne.

2 Likes

Chapem ta Bretnix a napriek tomu, ze ta osobne nepozanm, urcite by som o tebe netvrdil, ze si niekto, kto ma potrebu sa tu vyvysovat cez vzdelanie.
Mas pravo na to, od niekoho vyzadovat uroven istej kompetencie, moj point je ale ten, ze zrovna forum o F1 (a celkovo online priestor) nie je ten najstastnejsi ukazovatel toho, ci niekto tieto kompetencie ma. Ano, ista diskusia tu prebieha, ale cele je to tu neformalne, hraju tu rolu aj emocie a podla mna to, co tu niekto pise, nevypoveda nic (alebo malo) o niekoho vzdelani. Aj ja som si tu uz parkrat zanadaval a asi som popisal aj dost nezmyslov, napriek tomu by som o sebe netvrdil, ze som hulvat a nevzdelany clovek.
Samozrejme, su aj extremy, ak tu niekto ako isty uzivatel “Fiat” (ci ako sa volal) pise len rasisticke blaboly, tak to o niecom vypoveda, ale do takeho extremu sme sa tu nedostali.

2 Likes

Je to se mnou těžké. :wink: Nemám problém odpálkovat úder na mou stranu kurtu zpátky a se sarkastickou razancí, my bad, ale lepší už nebudu a považuji to za lepší než fȟukat, co kdo o mě napsal, s tím se umím srovnat. (Sókrata a Aristofana ze sebe vymítat ani nechcu, věř nebo ne, pořád jsem hodně krotký.) Všímám si ale, že na věcnou povahu mé kritiky FA prakticky nikdo nezareagoval, takže X jejich diverzní taktika de facto vyšla.

Ale OK, ukončeme to smířlivě tím, že souhlasím, že @Evap má nekonfiktní povahu. :slightly_smiling_face:

@Max_is_faster_than_you Díky. Ale já opravdu nečekám akademickou úroveň, tady stačí vyhnout se tomu, co jsem uvedl výše: neskákat jinam, když jsem v úzkých, nepřekrucovat vyjádření druhého tak, abych z něj udělal hlupáka, a reagovat na to, co bylo sděleno… To jsou pravidla běžné komunikace a zvládne je každý, kdo chce.

3 Likes

Obdiv by to mohlo mat keby konal cestne, hned a nie cez vyhrazky na Dennisa, az ked zacal byt nespokojny…

A takmer zlikvidovat jeden z najtradicnejsich timov, pritom sa urcite udiali rozne svinstva, podvody, je za mna chore. Aky je druhy najvyssi trest? Aky bol fin. trest napr. za crashgate, kde islo aj o bezpecnost? Tam uz Alonso nebonzoval, lebo “urcite” o tom nevedel a “neprofitoval”… Som si isty, ze podobne veci sa diali, ale sa neprevalili, alebo dostali malicky trest oproti tejto rekordnej pokute od Mosleyho, ktory Dennisa nikdy nemal rad, to je zname…

Ale podstata nie je spygate, ale zalovanie, tak ako sa zaluje/stazuje FIA aj teraz, navyse uplna trapnost o diskriminacii spanielov :smiley:

4 Likes

Souhlasím s tím, že motivy FA v dané kauze byly osobní a nikoli čestné, jakkoli žalostné tam bylo i počínání jiných osobností.

Zial nikto v tom time nekonal cestne,ale FA napriek vyhrazkam sa aj vdaka naslednej beztrestnosti od Fia odhodlal vyjst s pravdou von. U mna :+1:
MM a RD sa navzajom nemali radi, ale to neospravedlnuje RD. Mal ako sef timu hned konat,ale tak neucinil. Nemam k tomu co dodat, dostali trest.
Co sa terajsieho vyplakavania FA tyka,ma pravo vyjadrit svoj nazor. Ze to urobil takto je len jeho vizitka, podobne ako je vizitka prezentovania nazorov LH.
Netreba ist daleko, aj tu na fore je roznorode prezentovanie nazorov a casto horsie ako u tych pilotov.:slightly_smiling_face:

Ohladne spygate by sme sa uz tocili dokola, kazdopadne ja netvrdim, ze nemali dostat trest, ale ze bol neadekvatny a cela kauza bola ovplyvnena povahou a situaciou FA a vztahom MM a RD…

S tym zvyskom k nazorom suhlasim. Pravo maju. FA sa ale nemoze cudovat, ze je na smiech, podobne ako LH ked mal reci o rasizme a pod.

Aj ked to tak na forach casto nevyzera, celkovo ale komunitu F1 povazujem za “lepsiu” nez mnohe velke sporty, kde su casto aj bitky a najhorsie urazky priamo v dejisku, co je smutne a dufam ze v F1 take nebude…

Jen něco dodám ze své strany ohledně diskuze. Jsem si vědom, že jsem tu často šel za hranu a mé reakce nebyly na místě, nebo nepomohli v situaci. Za to se omlouvám většině uživatelů na fóru. Mým cílem opravdu není ničit diskuze, i když si často stojím tvrdholavě za svýmy názory.

Nakonec bych tu dodal jednu věc, i když jsem tu nebyl, znovu se tu točila diskuze ohledně toho, že ostatní reagují tak, nebo dělají tohle, protože já.
Já opravdu nechodím do diskuzí někoho dehonestovat a nechodím sem vyvolávat hádky, bylo by dobrý otevřít oči i na své straně.

Víc k tomu nemám co dodat a děkuji těm, co se snaží místní situaci uklidnit

9 Likes

Yuki Tsunoda should become a “top driver” in #F1, according to Honda Racing Corporation CEO, Koji Watanabe

Tak koukám že Alonso ještě má i novou žlutou, jsem myslel že si ji vypatlal ve sprintu, kde ukazovali že vyjel po výměně gum z prvního kola na nové žluté, to musela být tedy chyba grafiky :thinking: Jinak tu bílou má jen klasicky Astoňácky sjetou outlapem. Čili strategie pro závod všechny otevřený.

@spineIesssheep @HellHogr

3 Likes

Tak aspoň to je dobrá zpráva pro závod, uvidíme co se dá vymyslet z 15 místa a zda ten set-up Alonsovi zafunguje lépe než v kvalifikaci. Teda pokud se nerozhodnou pro nějakou radikálnější změnu a start z pit-lane.

Jako zatím jsem kolem toho na žádné zprávy nenarazil.