Alonsa opäť odstavili Lawson a stratégia: Bojoval som s Lewisom, ale zastavili sme neskoro | Magazín F1 - F1online.sk

Šprint na Veľkú cenu Miami opäť nadeľoval body tým, ktorí na bodované umiestnenia nie sú zvyknutí. Aj keď si zo skrátených pretekov odnesie niečo len prvých osem pretekárov, v sobotu dostali tímy a piloti stredu poľa vynikajúcu príležitosť. Skvelé štyri body si odniesol aj Aston Martin.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/197770/alonsa-opat-odstavili-lawson-a-strategia-bojoval-som-s-lewisom-ale-zastavili-sme-neskoro

“uistil som sa, že na apexe budem kolesami vpredu”
TVL, už jen takové přemýšlení je úchylné. Proto nemáme až na výjimky v F1 souboje kolo na kolo třeba několik zatáček za sebou.

Myslím že to opravdu s tím soustředit se “jen” na apex v těch pravidlech strašně domršili. Právo na prostor by měl vznikat nejen na apexu, je to komplexnější, oni to tak zjednodušili až je z toho fraška.

Jinak Lawson koly před Alonsem nebyl, no Alonsovi trest Lawsona nic nepřinesl, to už nic nezmění. Jen Lawson si musí uvědomit že tohle není cesta.

1 Like

Aston to Alonsovi sere a nelíbí se mi to, nechápu ten postup co tam včera byl. Alonso mluvil o přezutí hned s Cunodou, tým stále říkal ať zůstane, potom znova, Alonso opět řekl že preferuje přezout, výsledek je že Strolla za ním povolali a Alonso se dostal na řadu až když všichni přezuli? To byl vtip. Velmi jsem si přál ať z toho osmého místa zajede na výměnu mezi prvními, bylo hodně co získat a málo co ztratit. No mám pocit jako by se Aston ujistil že hodně získat chtěj jen se Strollem. Nerad naznačuji co naznačuji, jenže jak si mám vysvětlit že na Alonsa hodili takovýho bobka když byl vpředu a preferoval přezout? Včera jel velmi dobře za mokra, obrovsky promarněná příležitost pro něj.

1 Like

Aston už s Alonsem dál nepočítá, proto dělá vše, aby synáček porazil aspoň jednoho mistra světa, než nastoupí Emil. :slightly_smiling_face:

Snad to tak není, a jestli jo, moc se s tím dělat nedá. Četl jsem názory že Alonso prostě měl kašlat na toho inženýra co mu tam říká ale měl to oznámit a zajet do boxů. Já člověče nevím, začít to dělat tak že nevěříš svému inženýrovi by byla cesta do pekel.

1 Like

Neboj, pouze jsem škádlil. Za Lawsona nikdo v týmu nebyl. Byla to pouhá shoda okonosti.
Naopak se zdálo, že se nám Aston nějak záhadně zvedá a nějaký ten bodík do konce roku Alonso určitě získá.

Je to nešťastné. Ťažko sa to asi vyhodnocuje. V tomto prípade boli vedľa seba. Aj na štarte šprintu boli piloti vedľa seba. Aj na štarte v Arábii boli piloti vedľa seba. V týchto troch prilpadoch pilot na vnútornej strane zobral celú šírku trate. Pilot na vonkajšej strane buď ide mimo a dostane penalizáciu. Alebo dodrží pravidlá zostane na trati a nabúra to do neho pilot z vnútornej strany. Keby tam boli steny a obaja prechádzajú zátačkou vedľa seba, obaja sú v havárii. Väčšinou sa pilot na vonkajšej strane samozrejme uhne lebo aj on chce pokračovať v preteku a získať výsledok. Ak by tam bol niekto komu na vlastnom výsledku nezáleží a chce jazdiť podľa pravidiel, tak na vonkajšej strane sa bude držať na trati a pilot na vnútornej strane do neho búra, lebo nemá šancu prejsť zátačku správne. V súčasnosti je to v pravidlách nastavené tak, že pilot na vnútornej strane si môže robiť čo chce a na pilota na vonkajšej strane neberie ohľad. Ak by sa dalo (spoľahlivo) zistiť, či pilot na vonkajšej strane bol schopný zostať na trati a iba sa uhýbal lebo bol vytlačený. Z telemetrie či musel brzdiť kvôli súperovi alebo či mohol zatočiť ostrejšie ale sa uhýbal súperovi. Ale asi sa to nedá jednoznačne, tak to takto neriešia.

Vypadá to že už i u Astonu poznali že Alonso je dostal úplně na dno a tak ho odstavili od vyvoje a soustředí se na Strolla. Asi první pozitivní cin Neweyho.

4 Likes